Nuorten hyvinvoinnin lähteet

Olin viikonloppuna puhumassa puolueiden nuorisojärjestöjen yhteispoliittisessa seminaarissa kansalaisvaikuttamisesta.

Oli ilahduttavaa, että Allianssitalolle oli saapunut niin suuri joukko politiikasta kiinnostuneita nuoria.

Ennen omaa puheenvuoroa oli aikaa selailla Allianssin sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön Nuorten Paneeli 201 -raporttia Nuoret ovat nykypäivä ja tulevaisuus (pdf). Aineisto perustuu 883 pääasiassa 13-20 vuotiaan nuoren vastauksiin.

Mistä nuorten hyvinvointi oikein muodostuu? Silmiini tarttui pari kiinnostavaa havaintoa:

1. Hyvinvointi syntyy läheisistä ihmisistä. Kun nuorilta kysytään mikä heille on tärkeää tai mistä tulee hyvä mieli, nousee kaverit, perhe, harrastukset, koulu ja terveys kaikkein tärkeimmiksi hyvinvoinnin lähteiksi.

2. Raha ei tuo onnea. Kyselyssä raha, uskonto ja alkoholi tuottavat kaikkein vähiten nuorille hyvinvointia. Raha hyvinvoinnin lähteenä kuluttamisen ja esimerkiksi uusien vaatteiden ostamisen muodossa oli hyvin pienessä roolissa.

Kaikesta huolimatta nuorisopoliittista keskustelua dominoi usein nuorten alkoholinkäyttö ja varallisuus.

Miksi nuoret käyttävät alkoholia ja haluavat kuluttaa, vaikka eivät edes itse usko niiden tuovan hyvinvointia? Varmasti alkoholilla ja rahalla nähdään olevan välinearvoa esimerkiksi kavereiden löytämiseksi ja sosiaalisen vaikutuksen tekemiseksi.

Oheisessa taulukossa vielä nuorten hyvinvointia koskevat vahvat, heikot ja potentiaaliset signaalit sekä merkityksettömät asiat.


Jätä kommentti