Olli-Poika Parviainen: Hankinnoilla kohti ekologisempaa tietoyhteiskuntaa

Vieraskynäblogissa Olli-Poika Parviainen

Tietoyhteiskunnan kehittäminen nähdään usein ratkaisuna erilaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

1990-luvun suomalaisessa tietoyhteiskuntakeskustelussa korostettiin uusien teknologioiden mahdollisuuksia ja saavutettavuutta. Viime vuosikymmenellä odotusten painopiste siirtyi innovaatioihin ja sisällöntuotantoon.

Pärjätäksemme 2010-luvulla meidän on tuotava ekologisuus ja eettisyys kaikille yhteiskunnan tasoille.

Tietoyhteiskunnan kannalta kyseessä on haaste ja mahdollisuus: arkipäiväistyvä teknologia voi vähentää päästöjämme esimerkiksi liikenteessä ja logistiikassa sekä ohjata kulutustamme aineettomiin hyödykkeisiin. Tietoyhteiskuntakehitys voi auttaa myös esimerkiksi ihmisoikeuksien tai vaikkapa virikkeellisen vanhuuden edistämisessä.

Toisaalta pelkästään tietotekniikan valmistus aiheuttaa mittavia sosiaalisia ja ekologisia ongelmia. Heikkojen työolojen ja lapsityön maihin pilkotut tuotantoprosessit, raaka-aineiden louhimisen ja e-jätteen aiheuttama maaperän ja vesistöjen saastuminen sekä tekniikan lyhenevä käyttöikä ovat vain osa  kohtaamistamme haasteista.

Julkisella hallinnolla on mahdollisuus korjata asiaa. Esimerkiksi EU on jo vuodesta 2004 mahdollistanut sosiaalisten ja ympäristökriteerien hyödyntämisen julkisissa hankinnoissa. Suomenkin hankintalaki sallii järjen käytön, mutta ei velvoita siihen.

Ohjaamalla julkisia hankintoja ekologisemmiksi ja eettisemmiksi luomme kannustimia teollisuudelle samalla helpottaen kansalaisten mahdollisuuksia saada kestävämmin tuotettua tekniikkaa. Myös globaali inhimillinen ja ekologinen kärsimys vähenee.

Tietotekniikka on usein tarpeisiin nähden ylimitoitettua. Laiskasti tai laitevalmistajien ehdoilla koodatut ohjelmistot ovat turhia tehosyöppöjä. Vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen suosiminen mahdollistaisi vanhemmankin tekniikan hyödyntämisen ja laitteiden käyttöiän pidentämisen.

Energiapihiydestä on tehtävä normi, tekniikan kierrätettävyyttä on kehitettävä ja alihankintaprosesseista on tehtävä läpinäkyviä. Eettisten ja ekologisten kriteerien soveltaminen julkisissa hankinnoissa on tehtävä pakolliseksi koko hankintaketjun osalta. En unohtaisi myöskään haittaveroja tai tulleja kestämättömästi tuotetulle tekniikalle.

Olli-Poika Parviainen on tamperelainen vihreä poliitikko

Yksi kommentti artikkeliin ”Olli-Poika Parviainen: Hankinnoilla kohti ekologisempaa tietoyhteiskuntaa”

  1. Juuri näin, valtion osalta tarvitaan selkeä Tietoyhteiskunta-politiikka ja halu toteuttaa se. Tällä hetkellä tieyhteiskunnan linjaus on kuin iso määrä veteen piirrettyjä viivoja. Suomessa valtio on merkittävin toimija ja sen päätökset heijastuvat kuntien, yritysten ja ihmisten tapaan toimia. Yksityisisiä, erityisesti globaaleja yrityksiä on vaikea mennä pakolla kaitsemaan, jos ne toimivat lakien ja edes-siedettävän-moraalin mukaan, mutta voihan sitä yrittää lähettää signaaleja.

    Valtion ja kuntien hankintojen kannalta osto-osaaminen on merkitsevää. Pitää osata ostaa. Kyllä rautaa ja softaa saadaan talo täyteen, mutta miten sitä halutaan käyttää. Laaja aihe. Mitä oikeastaan milloinkin tarvitaan vai pitääkö ostaa ylipäätänsä mitään? Pitääkö kaikkien ostaa, eikö voitasi miettiä yhteiskäyttöä. Millainen palvelujen elinkaari halutaan ja miten se korreloi kustannusten kanssa. Ihan näin aluksi.

    Itse kuljen opensource-lasit päässä, mutta avoin koodi ja sen tuotteet eivät ole automaaginen ratkaisu kaikkeen. Päätöksien perustaksi pitää saada mitattua, dokumentoitua numerotietoa siitä miten caset ovat toimineet ja mihin tulevaisuudessa halutaan mennä. Käytännössä avoimen koodin ratkaisuille pullonkaulana näyttää olevan laite- ja softavalmistajien toimitussuhteet, sertit ja suositukset. Tähän valtio voisi reagoida voimakkaammin. Tähän suhteen COSS on tehnyt hyvää duunia, http://www.coss.fi

    Maailma hukkuu tavaraan, osa siitä on it-maailman aikaansaannoksia. Jotain tälle vaan on tehtävä, Suomessakin. Itse haluaisin nähdä enempi toimivien laitteiden uudelleenkäyttöä. Turhan usein kuulee tarinoita, kuinka toimivaa rautaa laitetaan paaliin. Tämän suhteen en käännytä käännytettyjä enempään, Leon blogin seuraajista löytyy ideoita ja asiantuntemusta kuin mitä minulla on.

    Avoimen maailman malli generoi ideoita ja innovaatiota meille kaikille. Pysy tutkalla, tsekkaa välillä FreejamTV

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli