Viikkopäiväkirja 7 (14.-20.2.2011)

Maanantai: Kävin aamulla juoksemassa sekä viimeistelin artikkelin nuorispoliittisesta ohjauksesta ja kirjoittelin blogia. Aamupäivän kävin läpi sähköposteja. Lounaan jälkeen vedin Luonto-Liiton toimistokokousta ja istuin työhyvinvointiryhmän kokouksessa. Iltapäivällä oli vielä Luonto-Liiton puheenjohtajiston puhelinpalaveri. Illaksi pyöräilin Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolle johtamaan puhetta Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin hallituksen kokoukseen. Ystävänpäivän kunniaksi Luonto-Liitto tiedotti susien puolesta: Luonto-Liiton susiryhmä vaatii maa- ja metsätalousministeriötä viimeistään nyt puuttumaan susikannan alamäkeen.

Tiistai: Kävin aamulla juoksemassa ja luonnostelin kuvauksen Sosiaalisesti kestävää kehitystä -kirjahankkeeseen artikkelistani Degrowth: ihmisten hyvinvoitia ekologisissa rajoissa. Lisäksi vastasin Senioriliikkeen vaalikyselyyn ja luonnostelin videoiden käsikirjoituksia illan kuvauksia varten. Tämän jälkeen pyöräilin eduskuntatalolle Vasemmiston ympäristöohjelman julkaisutilaisuuteen. Kyseessä on aivan loistava ohjelma! Pikaisen lounaan jälkeen suuntasin oikeusministeriöön ja Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan kokoukseen. Illan olin vaalivideoiden kuvauksissa.

Keskiviikko: Pyöräilin aamupäivällä Vanhalle ylioppilastalolle pääministeri Mari Kiviniemen järjestämään Sukupolvien Suomi -keskustelutilaisuuteen. Ehdin seurata keskustelu vain reilun tunnin kunnes piti lähteä OK-opintokeskuksen kurssille luennoimaan järjestöjohtamisen haasteista. Esitykseni löytyy täältä. Lounaan jälkeen kävin läpi sähköposteja ja iltapäivällä piipahdin jälleen kuvattavana. Alkuillan istuin Luonto-Liiton talousjaoston kokouksessa ja illan näpyttelin loputtomia sähköposteja. Tekee välillä todella tiukkaa selvitä päivittäin niistä yli 400 sähköpostista, jotka laatikkoon kolahtaa.

Torstai: Aamulla valmistelin materiaaleja illan eduskuntavaalien tukiryhmän kokousta varten. Tämän jälkeen pyöräilin yliopistolle kuuntelemaan Tanner-akatemian ja Väinö Tannerin säätiön Energia ja hyvinvointi -luennolle kuuntelemassa mitä Jorma Ollilalla on aiheesta sanottavaa. Valitettavasti ei juuri mitään. Tämän jälkeen kävimme läpi Luonto-Liitossa mahdollisuuksiamme osallistua yhteen EU-hankkeeseen. Illan istuin eduskuntavaalien tukiryhmän kokouksessa. Täytyy sanoa, että mukana on aivan mahtava jengi! Peggy Bauer kampanjapäällikkönä on häkellyttävän aktiivinen ja tehokas. Kokouksen päätteeksi kuvasimme vielä muutamia tukiryhmäläisten sanomisia videolle.

Perjantai: Kävin aamulla juoksemassa. Näillä pakkasilla moni on kysynyt, voiko näin kovassa pakkasessa juosta. Vastaus on, että kyllä voi. Aiheesta tarkemmin täällä: Juokseminen pakkasessa. Juoksun jälkeen pyöräilin Luonto-Liiton toimistolle, jossa olin Ekokemin asiakaslehden haastatateltavana ja kuvattavana. Yritys lahjoitti Luonto-Liitolle vuodenvaihteessa 15 000 euroa. Aamupäivällä valmistelin lisäksi Luonto-Liiton työhyvinvointikyselyä ja seuraavan päivän hallituksen kokouksen asioita. Iltapäiväksi suuntasin Reilun kaupan edistämisyhdistyksen pikkujouluihin sekä sieltä edelleen kasvisruokakauppa Asokaan. Illan huipennuksena vietimme L&A-sessiota Annukan kanssa.

Lauantai: Istuin koko päivän Luonto-Liiton toimistolla hallituksen kokouksessa. Täytyy kyllä sanoa, että meillä on aivan mahtava porukka tekemässä hyviä päätöksiä. Ja mikä parasta puheenjohtaja Tuomo Lindholm veti kokouksen läpi aikataulussa siten, että kokous päätettiin jo puolituntia ennen arvioitua aikaa. Kokouksen jälkeen hoidin pöytäkirjan, raportoinnin ja sovitut asiat eteenpäin sekä pyöräilin kotiin. Illan hengailimme yhdessä läheisten ystävien kanssa yläkerrassa Jukan ja Elinan luona keskustellen perhe-elämästä, vaaleista ja politiikasta.

Sunnuntai: Kävin aamupäivällä juoksemassa 14 km lenkin kuntosalin juoksumatolla. Paivä hujahti eduskuntavaalihommeleissa esimerkiksi vaalikoneisiin vastatessa ja sähköposteja läpi käydessä. Lisäksi kirjoittelin blogia ja muita tulevia tekstejä sekä otin rennosti.

Kuntoilu ja työtunnit: Viikon aikana kävin juoksemassa 4 kertaa  (yhteensä 46 km) ja pyöräilin 82 km. Lisäksi Työtunteja ja yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä kertyi viikon aikana yhteensä 86 tuntia.

Kiitollisuus: Olen kiitollinen mahtaville ystävilleni sekä huippuhienolle ja osaavalle eduskuntavaalien tukiryhmälle. Olen myös kiitollinen Luonto-Liiton porukoille niin toimistolla kuin hallituksessakin. Lisäksi olen kiitollinen Vasemmiston ympäristöohjelmasta ja eläinoikeusaktivistien esille nostamista epäkohdista turkistarhaukseen liittyen. Täytyy myös olla kiitollinen siitä, että kovista pakkasista huolimatta olen pystynyt lenkkeilemään ja pyöräilemään sekä pysynyt terveenä.

Oppiminen: Viikon mittaan olen oppinut huimasti eduskuntavaalikampanjoinnista ja politiikasta ylipäätään. Vaalikoneet ovat pakottaneet pohtimaan ja hankkimaan tietoa monista uusista aiheista. Lisäksi olen oppinut paljon kuvaamisesta ja pakkasessa urheilemisesta sekä järjestöjohtamisen haasteista. Kiva viikko takana!

Tuleva viikko: Istun monissa Luonto-Liiton kokouksissa, käyn Maailman tila 2011 -kirjan julkaisutilaisuudessa, osallistun turkistarhausta vastustavaan mielenosoitukseen sekä tapaan muita helsinkiläisiä eduskuntavaaliehdokkaita ja kampanjapäälliköitä.

Edellinen viikkopäiväkirja on luettavissa täältä: Viikkopäiväkirja 6.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikkopäiväkirja 7 (14.-20.2.2011)”

Kommentointi on suljettu.

Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra