Juokseminen pakkasessa

Aamulla (18.2.) mittari näytti Helsingin Käpylässä -25 astetta. Voiko näin kovassa pakkasessa enää käydä juoksemassa tai pyöräillä?

Kyllä voi. Kunhan huomioi kolme asiaa: kannattaa välttää (1) kovia tai (2) liian pitkiä harjoituksia sekä (3) pukeutua sään mukaan.

Kovemmilla pakkasilla askel pitää hyvin verrattuna loska-, jää- tai lumimossokeleihin. Tietysti pakkaskestävyys on yksilöllistä, mutta hyvä asia on se, että siihen voi pikkuhiljaa totutella.

Juoksija-lehden mukaan (1/2011) kehon rasittaminen eri lämpötiloissa (kuumassa tai kylmässä) parantaa verenvirtauksen säätelyjärjestelmän toimintaa, joka näkyy vähäisempänä kuormittumisena rasituksessa. Kyse on vähän samasta asiasta kuin korkeanpaikan harjoittelussa tai ylämäkijuoksuvedoissa. Kylmässä harjoittelu parantaa sydämen iskutilavuuta, koska kylmä supistaa ihon verisuonia.

”Kun terveys on hyvä, kylmää kestää huomattavasti paremmin verrattuna tilanteeseen, jossa flunssa tai ylirasitus puskevat päälle tai kunto on lenkkeilyn puutteessa ehtinyt heikentyä. Vastaavasti hyvässä fyysisessä kunnossa keho yltää tarvittaessa huikeisiin suorituksiin erilaisissa lämpötiloissa tai muissa vaativissa olosuhteissa.”

Oma 10 km lenkkini sujui aikaan 54:30 keskisykkeen ollessa 142. Ainakin itselläni syke on kylmällä juostessa selvästi normaalia korkeammalla.

Tässä vielä lista vaatteista, joita itselläni oli tänään päällä:

– Jaloissa kahdet sukat ja lenkkarit: alla ohuet juoksusukat ja päällä hiukan paksummat vaellussukat
– Kolmet housut: lämpökerrasto, lyhyet alushousut ja tuulen pitävät ohuet juoksuhousut
– Kolme paitaa ja kevyt takki: juoksupaita, lämpökerraston yläosa, poolopaita ja tuulen pitävä ohut juoksutakki
– Päässä: kommandopipo ja sen päällä hengittävä juoksupipo sekä kaulalla paksu kaulaliina
– Käsissä: ohuet sormikkaat ja päällä lapaset

Ylävartalon suojana poolopaita oli selvästi liikaa ja myös sormilla/käsillä oli kuuma. Sen sijaan jalat pysyivät kahden kerroksen alla juuri sopivan lämpiminä vaikka varpaita hiukan kipristelikin ja myös perintökalleudet olivat loppumatkasta kylmissään.

Juoksulenkin jälkeen kävin suihkussa ja söin aamupalaksi neljän viljan luomuhiutaleita soijamaidolla, auringonkukan siemenillä ja kaakaorouheella höystettynä sekä pyöräilin töihin noin 6 km matkan Helsingin keskustaan.

Talvipyöräilyn iloista voi lukea täältä.

2 kommenttia artikkeliin ”Juokseminen pakkasessa”

  1. Meillä mittari näytti aamulla -24 astetta eikä töihin pyöräilyssä (7 km) ollut mitään ongelmia. Kerrospukeutuminen on se juttu. Joskus tuntuu, että monet suomalaiset ovat kovin vieraantuneita luonnosta ja ympäristöstä. Talvipyöräilijää hämmästellään ja katsotaan epäuskoisena: ”tulitko pyörällä? Miten sä tarkenet?”

    Olet hyvässä fyysisessä kunnossa, kun kympin lenkki menee noin vikkelään!

    Vastaa
  2. Päivitysilmoitus: Juoksemisen kauneus

Jätä kommentti