Sukupolvien Suomi, Terike Haapoja ja Toisten puolue

Sukupolvien Suomi -keskustelu. Keskustelemassa Liisa Hyssälä, Sixten Korkman ja Oras Tynkkynen. Edessä pääministeri Mari Kiviniemi

Osallistuin pääministeri Mari Kiviniemen järjestämään keskustelutilaisuuteen sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Politiikan haasteena on varmistaa eri sukupolvien näkökulmat päätöksenteossa.

Seminaarin aluksi katsoimme Ditte Uljaksen tuottaman videokoosteen lasten näkemyksistä aiheeseen. Lasten Suomessa on mm. lunta, vuodenaikoja, kavereita sekä kaikki hyvin ja kaikilla hyvä mieli. Ei yhtään hullumpia tavoitteita.

Taiteilija Terike Haapoja on pyrkinyt Toisten puolue -projektissa tavoittamaan sitä, miten politiikassa voitaisiin antaa ääni myös niille, jotka eivät voi omasta puolestaan puhua. Näitä ryhmiä ovat lasten lisäksi tietysti tulevat sukupolvet, luonto ja eläimet. Suosittelen näyttelyä lämpimästi.

Miten hiljaisille äänille sitten voitaisiin antaa ääni? Tässä kolme ehdotusta.

1. Nimetään edustaja. Nimetään tuleville sukupolville, luonnolle ja eläimille edustaja esimerkiksi eduskuntaan, hallinnon työryhmiin ja yhdyskuntasuunnittelua valmisteleviin elimiin.

2. Hankkeiden vaikutusarvio. Tehdään isojen hankkeiden osalta THVA eli tulevaiduuden ja hiljaisten äänien vaikutusarvio (vrt. yva, sova jne.).

3. YK:n julistus. Tehdään kansainvälinen tulevien sukupolvien, luonnon ja eläinten oikeuksien julistus YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen sekä naisten ja lasten oikeuksien julistuksen rinnalle.

Mikä olisi sinun ratkaisu hiljaisten äänten tuomisesti poliittiseen päätöksentekoon?

Alla vielä lisätietoja Toisten puolue -näyttelystä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sukupolvien Suomi, Terike Haapoja ja Toisten puolue”

Jätä kommentti