Viikkopäiväkirja 45 (8.-14.11.2010)

Maanantaina kävin aamulla juoksemassa sekä valmistelin ympäristöjärjestöjen hallitusohjelmatavoitteita ja viimeistelin Luonto-Liiton 9 kuukauden toimintakertomuksen. Iltapäivällä vedin toimistokokousta ja samalla juhlistin pienimuotoisesti täyteen tullutta vuotta Luonto-Liiton pääsihteerinä. Takana on mahtava vuosi, upeita kokemuksia ja hienoja ihmisiä! Iltapäivällä viimeistelin vielä verkkovaikuttamista koskevaa selvitystyötä, kävin läpi sähköposteja ja nautin olostani Luonto-Liiton toimistolla.

Tiistaina kävin aamulla juoksemassa ja tapasin Helsingin Vihreiden toiminnanjohtaja Maaria Haikaraista. Aamupäivän istuin Allianssin hallituksen kokouksessa ja iltapäivän saman järjestön syyskokouksessa. Vuoden 2011 painopistealueet tulevat olemaan Allianssissa vapaaehtoistoiminta ja nuorten työllisyys. Kokouksen kannanotossa esitetään äänestämismahdollisuutta myös 16-vuotiaille. Varapuheenjohtajaksi valittiin tiukan äänestyksen jälkeen Matti Niemi. Itse jatkan edelleen hallituksen varajäsenenä.

Keskiviikkona Luonto-Liitto tiedotti sekä Tornatorin tekemistä metsätuhoista että maa- ja metsätalousministeriön holtittomasti myöntämistä ilveksen kaatoluvista. Tarvitaan metsien- ja ilvesten suojeluapua! Päivä sujahti Luonto-Liiton toimistolla eri ihmisten kanssa keskustellessa ja käytännön juttuja hoitaessa. Kokousvapaat päivät ovat kyllä aika mukavia! Iltapäivällä vedin työntekijöille rentoutumisharjoituksen.

Torstaina kävin aamulla juoksemassa ja istuin aamupäivän seitsemän kertaa demokratia -raportin julkaisutilaisuudessa. Iltapäivällä kävimme läpi Luonto-Liiton ympäristökasvatustoiminnan ja perustoiminnan viestintää sekä tapasin yhtä Luonto-Liiton vapaaehtoiseksi haluavaa opiskelijaa. Illan valmistauduin tuleviin puhetilaisuuksiin sekä kävin läpi sähköposteja. Illalla katsoimme Pasi Toiviaisen erinomaisen dokumentin: Vihreä kaupunki: Täydellinen ekotalo.

Perjantaina kävin aamulla juoksemassa sekä kävin läpi tulevan viikon aikatauluja ja keskustelin ajankohtaisista asioista ihmisten kanssa Luonto-Liiton toimistolla. Julkaisin myös blogikirjoituksen nettikiusaamisesta: Nettikiusaaminen kuriin: Seitsemän vinkkiä. Iltapäivällä olin puhumassa tulevaisuuden järjestötoiminnan muutosvoimista sekä osallistuin ”Sosiaalinen media ja avoimet toimintamallit järjestötoiminnassa” -seminaariin oikeusministeriössä. Todella hyvät sessiot! Illalla kävimme Annukan kanssa syömässä ravintola Kotossa.

Lauantaina blogini täytti viisi vuotta: Juhlapäivä: Viisi vuotta ja 991 tekstiä! Aamupäivällä siivosin ja iltapäiväksi suuntasin Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin syyskokoukseen Siuntioon. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2011 toimintasuunnitelma ja budjetti sekä tehtiin iso liuta sääntömuutoksia ja hyväksyttiin julkilausuma Sipoonkorven kansallispuistosta. Sääntöuudistuksen myötä piiri päätti vaihtaa nimekseen Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri.

Sunnuntaina kävin aamulla juoksemassa ja vietin isänpäivän brunssia yhdessä sisarusteni kanssa. Oli kyllä aivan mahtavaa saada Lari, Pilvi, Daniel ja Minna, Christina ja Lyla sekä Pentti saman pöydän ääreen. Iltapäiväksi suuntasimme Annukan kanssa Porvooseen kummilapsemme eli Samuelin nimijuhliin. Sitä on todella etuoikeutettu, kun saa harteilleen sellaisen luottamuksen, kun kummina toimiminen. Kummina lupaan tukea Samuelin vanhempia hänen kasvattamisessaan eettiseksi, vastuuntuntoiseksi, ystävälliseksi ja muut huomioon ottavaksi ihmiseksi. Helsingin Sanomissa julkaistiin juttu asunnon hankinnastamme. Kirjoittelin aiheesta myös blogiini: Ympäristötietoista asunnon hankintaa.

Viikon aikana kävin juoksemassa 5 kertaa  (yhteensä 50 km) ja pyöräilin 55 km sekä tein kerran lihaskuntaharjoittelua. Työtunteja ja yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä kertyi viikon aikana yhteensä 74 tuntia.

Viikon osalta olen kiitollinen hienoista ihmisistä Luonto-Liitossa ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirissä. Olen kiitollinen tulevista uusista haasteista, läheisistä ihmisistä, jotka tukevat ja auttava silloin kun apua tarvitaan, uusista vapaaehtoisaktiiveista, jotka kävelevät ovesta sisään ja haluavat toimia hyvien asioiden eteen, omista sisaruksistani ja luottamuksesta olla hyvien ystävien lapselle kummi.

Viikon aikana olen oppinut paljon motivaatiosta ja siitä, miksi sovituista asioista on niin vaikea pitää kiinni. Olen oppinut suhtautumaan nettikiusaajiin ja saanut muistutuksen, kuinka nihkeää negatiivisen palautteen antaminen voi olla. Olen myös oppinut paljon sukulaisistani ja toimimisesta kummina.

Tulevan viikon aikana olen keskustelemassa Tulevaisuuden yliopisto -tilaisuudessa siitä, onko eettinen ja ekologinen tulevaisuus mahdollinen sekä puhumassa Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan kokouksessa verkkovaikuttamista koskevasta selvitystyöstäni ja ViSiOn seminaarissa kansainvälisestä ilmastopolitiikasta. Viikonloppu vierähtää Mikkelissä Luonto-Liiton valtuuston kokouksessa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikkopäiväkirja 45 (8.-14.11.2010)”

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/