Hyvä johtaminen Osa 8: Rikastava vuorovaikutus

Photo by McDuck17 Flickr

Hyvä johtaja kykenee sosiaalisissa kohtaamisissa luomaan mukavan ja innostuneen ilmapiirin, jossa ihmiset uskaltavat toimia omien kykyjensä mukaan yhteisen päämäärän eteen.

Hyvänä tavoitteena voi olla vaikka se, että ihminen on sinut kohdattuaan paremmalla tuulella kuin sitä ennen.

Oletko sinä juuri se henkilö, joka saa ihmiset tuntemaan itsensä onnellisiksi ja merkityksellisiksi?

Esimerkiksi Pekka Himanen on omilla luennoillaan puhunut paljon rikastavasta vuorovaikutuksesta. Kannattaa siis pohtia, millä tavalla toista voi auttaa olemaan parhaimmillaan,  millä tavalla toista voi kannustaa ja innostaa sekä sanoa toiselle jotain, mitä hän on aina halunnut kuulla.

Ohessa viisi ajatusta rikastavaan vuorovaikutukseen:

1. Ota vastuuta siitä, miltä sinusta tuntuu. Tunnetilat tarttuvat. Kun kohtaat muita ihmisiä, mieti miltä sinusta tuntuu. Voit halutessasi levittää muihin iloa, toivoa, energiaa ja rohkeutta tai synkkyyttä, epätoivoa, väsymystä ja pelkoa pelkällä omalla olemuksellasi. Jos sinusta pidetään ihmisenä, pidetään usein myös sinun ajatuksista.

2. Suhdetta ei tarvitse korjata tai tehdä siitä täydellistä, jotta sitä voi syventää. Ihmiset kannattaa hyväksyä sellaisina kuin he ovat. Muutokset tapahtuvat hitaasti.

3. Kuuntele hyvin. Ihminen ei kuuntele ennen kuin kokee itse tulleensa kuulluksi. Kannattaa siis kuunnella, mitä toisella on sanottavaa. Kuuntele ymmärtääksesi, älä keskeyttääksesi. Näpyttelemällä samaan aikaan puhelintasi tai näppäimistöäsi, viestit toiselle siitä, että kieltäydyt kuuntelemasta häntä kokonaan.

4. Ristiriitatilanteissa peruslähtökohtana kannattaa pitää rakkautta koston tai voiton sijaan. Kannattaa miettiä oletko mielummin onnellinen vai oikeassa. Sosiaalinen vuorovaikutus ei perustu kilpailulle tai voittamiselle. Koston sijaan kannattaa pyytää ja antaa anteeksi.

5. Tunnista, mikä saa toisen tuntemaan itsensä rakastetuksi, ja innosta vastavuoroisuuteen. Rikastavassa vuorovaikutuksessa pystytään tekemään parempia kysymyksiä, joiden kautta voi tehdä parempia havaintoja. Rikastava vuorovaikutus on sitä, että autetaan muita olemaan parhaimmillaan heidän jutuissa, ei omissa jutuissa.

Kirjoitussarjan edelliset osat luettavissa täältä:
– Osa 1: Tavoitteet
– Osa 2: Palautteen antaminen
– Osa 3: Viisi vinkkiä sähköpostin käyttöön
– Osa 4: Ajanhallinnasta itsensä johtamiseen
– Osa 5: Priorisointi ja delegointi
– Osa 6: Vinkkejä työpaikkahaastatteluun
– Osa 7: Miksi kannattaa epäonnistua

Yksi kommentti artikkeliin ”Hyvä johtaminen Osa 8: Rikastava vuorovaikutus”

Kommentointi on suljettu.

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.