Autoton päivä vuoden jokaisena päivänä

Tänään vietetään kansainvälistä autotonta päivää. Vaikka yhden päivän aikana ei ihmisten liikkumistottumuksia muuteta, on päivä hyvä muistutus meille kaikille yksityisautoilun aiheuttamista haitoista.

Omasta puolestani vuoden jokainen päivä, ainakin Helsingissä, saisi olla autoton. On ihmeellistä, miten paljon kaupunkitilaa käytetään yksityisautoilulle ympäristön ja ihmisten kustannuksella.

Ohessa neljä syytä jättää auto kotiin vuoden jokaisena päivänä

1. Autoilu saastuttaa ympäristöä
2. Autoilu kuluttaa aikaa
3. Autoilu on vaarallista
4. Autoilu on kallista

Tärkeintä olisi ensisijaisesti vähentää liikkumistarvetta sekä tukea kevyen- ja joukkoliikenteen käyttöä. Toissijaisena vaihtoehtona tulee sitten edistää biokaasulla ja uusiutuvalla sähköllä kulkevien autojen kehittämistyötä ja käyttöönottoa.

Keinoja autoilun haittojen vähentämiseen on monia. Niistä tärkeimpiä ovat ruuhkamaksujen käyttöönotto, kevyen- ja joukkoliikenteen tukitoimenpiteet sekä maksuton joukkoliikenne, kattonopeusrajoitusten alentaminen, autottomat keskustat ja kävelykadut sekä ihmisten ja ympäristön ehdoilla toteutettu yhdyskuntarakenne, pyöräkaistat, polttoaineveron korotukset ja päästöporrastukset, autoveron porrastuksen kiristäminen, työmatkakulujen veroetujen poistaminen, parkkipaikkojen vähentäminen ja parkkimaksujen nostaminen…

3 kommenttia artikkeliin ”Autoton päivä vuoden jokaisena päivänä”

  1. Minulle auton käyttö tarkoittaa yleensä merkittävää ajan säästöä verrattuna vaihtoehtoisiin kulkutapoihin. Tämä tuli minulle aina isona yllätyksenä välivaiheessa.

    Mitä taas kohtaan 4 tulee, auton jättäminen kotiin on kallista. Parempi olisi viedä se liikkeeseen 🙂

    Vastaa

Jätä kommentti