Bonnin ilmastokokous – Kolme vinkkiä kansainväliselle ilmastoneuvottelijalle

Kansainväliset ilmastoneuvottelut junnaavat paikallaan ja alkavat muistuttaa yhä enemmän Olkiluodon ydinvoimalaprojektia. Jatkuvia laatuongelmia, aikataulu loputtomasti myöhässä ja odotukset saavutettavista päästövähennyksistä kadonneet taivaan tuuliin.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta poliittista tahtoa oikeudenmukaiseen, kunnianhimoiseen ja laillisesti sitovaan ilmastosopimukseen löytyisi? Tässä kolme vinkkiä ilmastoneuvottelijalle.

1. Lyö kaikki kortit heti pöytään. Sitoudu yksipuolisesti tiputtamaan päästöjä vähintään 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja olemaan kokonaan hiilineutraali viimeistään vuosiin 2030-50 mennessä. Ilmoita myös ottavasti käyttöön kansallinen ilmastolaki vuosittaisista päästövähennyksistä sekä tukevasi muiden maiden päästövähennystoimia taloudellisesti, teknologisesti ja poliittisesti.

2. Tule takaisin kotiin ja ilmoita pomollesi sitoumuksista. Jos hän nikottelee vastaan, ilmoita, että näin oli pakko tehdä, sillä tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan kasviplanktonin määrä maapallon merissä on romahtanut 40 prosenttia viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana ja hupenee nyt noin prosentilla vuodessa. Muistuta, että valtamerten kasviplankton tuottaa noin puolet ilmakehän hapesta ja sitoo noin sata miljoonaa tonnia hiilidioksidia päivässä.

3. Ryhdy päästövähennysten suhteen tuumasta toimeen. On turha soimata pimeyttä jos ei itse ole valmis sytyttämään ensimmäistä kynttilää. Anna tekemäsi päästövähennyssitoumusten näkyä niin omassa elämässäsi kuin tekemissäsi jokapäiväisissä päätöksissä.

Helppoa ja varmasti palkitsevaa!

Yksi kommentti artikkeliin ”Bonnin ilmastokokous – Kolme vinkkiä kansainväliselle ilmastoneuvottelijalle”

Jätä kommentti