Hautaako ilmastonmuutos alleen luonnonsuojelukysymykset?

Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona (4.11.) mielipidekirjoitukseni hiilidioksidipäästöjen pysymisestä ilmakehässä. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) mukaan noin 20 prosenttia nykyisistä hiilidioksidipäästöistämme on ilmakehässä vielä vuonna 3009. Tätä vauhtia olemme polttaneet tulevina vuosikymmeninä taivaalle kaiken sen hiilidioksidin, joka meillä olisi varaa laittaa sinne seuraavien satojen vuosien aikana.

Päästöjen riittävä vähentäminen on sekä teknisesti että taloudellisesti mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin poliittisen tahdon löytymistä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Päätösten tekemisen ei uskoisi olevan liian vaikea nykyisille päättäjille, jotka ovat todennäköisesti viimeisiä, jotka kehityssuuntaan voivat vielä vaikuttaa.

Keskiviikko-aamupäivän (4.11.) istuin eduskunnassa Nuorten Akatemian hallituksen kokouksessa. Kävimme läpi mm. valmisteilla olevaa strategiaa ja meneillään olevia hankkeita. Yksi parhaimpia uusia projekteja on ollut mielestäni ”Anna mulle aikaa” -kampanja, jossa kiireeisiä aikuisia haastetaan antamaan aikaa nuorille.

Iltapäivällä jatkoin vapaamuotoisia keskusteluja Luonto-Liiton toimistolla työntekijöiden kanssa. On ollut inspiroivaa huomata, miten hienoja, motivoituneita ja kykeneviä ihmisiä Luonto-Liitossa on töissä.

Iltapäivällä ja alkuillasta osallistuin eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän 30-vuotisjuhlaseminaariin. On upeaa, miten tinkimättömästi muutamat kansanedustajat, kuten Pertti Salolainen, Erkki Pulliainen ja Pentti Tiusanen toimivat luonnonsuojelun puolesta.

Seminaarista jäi mieleen erityisesti kansanedustaja Pertti Salolaisen puheenvuoro. Hänen mielestään luonnonsuojelussa ollaan menettämässä saavutettuja asemia. Osaltaan tähän on johtanut se, että ilmastonmuutoskeskustelu on haudannut alleen alkuperäisen luonnonsuojelun.

Samaan aikaan nykyinen hallitus nakertaa useiden hankkeiden voimalla saavutettuja luonnonsuojeluvoittoja. Luonnonsuojelun kannalta tuhoisia hankkeita ovat esimerkiksi Pallaksen suurhotelli, puheet Kollajasta ja Vuotoksesta, aluehallinnon uudistushanke (ALKU), jossa ajetaan alas ympäristöhallintoa, Metsähallituksen organisaatiouudistus ja toimimattomuus Itämeren suojelukysymyksissä. Olen itsekin sivunnut aihetta aiemmin kirjoituksessani: Kuka suojelisi ympäristöä ympäristöministeriltä?

Yksi kommentti artikkeliin ”Hautaako ilmastonmuutos alleen luonnonsuojelukysymykset?”

  1. (En kommentoi nyt merkintääsi, vaan käytän blogin kommentointia röyhkeästi foorumina viitaten Twitterin merkintään.)

    Kiitos, Leo, tämänpäiväisestä Turun visiitistäsi. Koko tilaisuus päivitti tajuntani Köpiksen uusista tuulista, ja tosiaan Uusikaupunki hiilineutraaliksi -hanke kuulosti varsin mielenkiintoiselta. Pointtisi, jossa huomautit valtioiden sitoutumisen päästövähennyksiin liian pitkällä aikavälillä, oli järkevää kritiikkiä, joka näyttäisi olevan oikeutettua myöskin Suomen kohdalla.

    Kerkesit jo paeta junaan ennen kuin mieleeni tuli kysyä, että mikäli Kööpenhaminassa saadaan sopimus aikaiseksi, milloin tämän pöytäkirjan sopimuskausi alkaa ja kuinka kauan se kestää? Kioton pöytäkirjan kausi muistaakseni loppuu 2012.

    Toivottavasti VR huomioi sääolosuhteet paluumatkalla!

    Vastaa

Jätä kommentti