Eurooppalaisia ympäristöinnovaatioita katsastamassa

Tervehdys Pohjois-Espanjasta San Sebastianin kaupungista, jonne saavuttiin junalla Barcelonasta.

Barcelonassa Guellin luomukset olivat vaikuttavia ja kaupunkipyörät suosittuja.  Lisäksi voi suositella vegaanipaikkaa nimeltä Juicy Jones ja Maozin kasvisruokaketjua. Aurinkoenergiaa on näkynyt yllättävän vähän. Sen sijaan junamatkalla Barcelonasta San Sebanistianiin oli valtavia tuulivoimapuistoja.

Matkan aikana ollaan kierrelty ekokaupunkeja (Växjö, Freiburg) ja -kaupunginosia (Hammarby Sjöstad, Västra Hamnen) sekä pyöräilty 260 km Hollannissa. Hollannin pyörätiet ovat mahtavat!

Välillä on hengailtu Sveitsissä, jossa taas on aivan loistavat junayhteydet eri puolille maata. Kasvis- ja luomuruokaa on ollut tarjolla yhtä hyvin kuin Suomessakin. Esimerkiksi Bernissä oli huippuhyvä kasvisravintola nimeltä Tibits. Suosittelen! Tosin Saksan ja Hollannin valikoimat olivat paljon paremmat.

Tähän mennessä Freiburg ja erityisesti Vaubanin ekokaupunginosa on ollut kaikkein vaikuttavin. Siirtyminen hiilineutraaliin yhteiskuntaan vaatii vielä kuitenkin paljon enemmän. Tämä reissu on kuitenkin jo nyt osoittanut, että ekologiset ratkaisut ovat todella myös käytännössä mahdollisia ja toimivia.

Matka jatkuu San Sebastianista Bilboan ja Madridin kautta kohti Lissabonia. Jossain vaiheessa kirjoitan blogiin matkan kokemuksista hiukan tarkemmin.

Jätä kommentti