Täysraittiiden osuus 12 prosenttia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti suomalaisten terveyskäyttäytymisestä on karua luettavaa. Asiasta uutisoi kesäkuun puolivälissä mm. Ruokatieto.

Tupakointi on kyllä vähentynyt, mutta siitä huolimatta miehistä vuonna 2008 tupakoi päivittäin 24 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Vaikka ruokatottumukset ovat ehkä hiukan parantuneet, on alkoholinkäytön ja ylipainon osuus kasvanut. Suomalaiset syövät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan liikaa tyydyttyneitä rasvoja ja sokereita sekä liian vähän kasviksia ja hiilihydraatteja. Vuonna 2008 56 % miehistä ja 44 % naisista oli ylipainoisia (BMI>25 kg/m2).

Täysraittiiden osuus on vähentynyt, mutta siitä huolimatta niiden osuus työikäisen väestön keskuudessa on 12 prosenttia. Vielä vuonna 1982 15 % miehistä ja 31 % naisista ilmoitti, ettei ole ollenkaan käyttänyt alkoholia viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Lihatiedotuksen tammikuussa 2009 Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan suomalaisista 3 prosenttia kasvissyöjiä. Kriittisimmin lihan syöntiin suhtautuvat 25-34 -vuotiaat, joista 7 prosenttia ei syö lihaa tai lihavalmisteita lainkaan.

Näitä lukuja lukiessani ajattelen omaa tuttavapiiriä. Hyvin harva tupakoi ja vielä harvempi on täysraitis. Ylipainoisia toki löytyy, mutta ei lähellekään niin paljon kuin väestöstä keskimäärin. Sen sijaan kasvisyönti on selvästi yleisempää.

Yksi kommentti artikkeliin ”Täysraittiiden osuus 12 prosenttia”

  1. Voi voi, kylläpäs kuulun kasvissyöjänä pieneen vähemmistöön! Kolme prosenttia tuntuu todella pieneltä määrältä, onkohan tutkimuksessa kasvissyöjäksi laskettu vain vegaanit, vai myös ne jotka käyttävät jotain eläinperäisiä tuotteita..?

    Vastaa

Jätä kommentti