5.5.2009: Pohjoismaiden fossiili: Suomi!

Tiistaina olin eduskunnassa Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä seminaarissa: Towards a new climate regime? Views of China, India, Japan, Russia and the United States on the road to Copenhagen. Seminaarin yhteydessä julkaistu raportti ja materiaali löytyy täältä. Tilanne ei ole kovin ruusuinen. Kööpenhaminan ilmastosovun löytämiseksi tarvitaan vielä kovasti töitä.

Iltapäiväksi suuntasin eduskunnasta Kansallismuseon auditorioon ympäristöministeriön järjestämään seminaariin Countdown to Copenhagen COP15. Seminaarin avasi ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja sen pääpuhujana oli Harald Dovland Norjasta. Itse pidin tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalaksen ja Teknologiateollisuuden johtaja Sirpa Smolskyn ohella.

Omassa puheenvuorossani painotin ilmastotieteen asettamia haasteita, siirtymistä hiilineutraaliin yhteiskuntaan mahdollisimman pian sekä korostin, että ihmiset ovat kyllä valmiita muutoksiin ja jopa toivovat niitä. Lisäksi vertailin pohjoismaiden päästövähennystavoitteita.

Tanska toimii kokouksen isäntämaana ja Kööpenhamina aikoo maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi pääkaupungiksi. Ruotsi taas toimii Kööpenhaminan ilmastokokouksessa EU:n puheenjohtajana. Ruotsi tavoittelee 40 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Norja taas on ilmoittanut olevansa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Vertailun vuoksi Suomen hallituksen esitys pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaksi tähtää noin 5-10 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä. Kuka on edellekävijä – kuka fossiili?

Iltapäivällä pidimme Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin tiedotustyöryhmän kokousta sekä tapasin Animalian toiminnanjohtaja Kati Pullia. Lisäksi valmistelin eduskunnan talousvaliokunnalle SLL:n lausuntoa ilmasto- ja energiastrategiasta.

Jätä kommentti