6.5.2009: Miksi sähköyhtiöt pimittävät tietoa?

Aamulla vastailin Vihreän langan toimittajan kysymyksiin hallituksen ilmasto- ja energiastrategian sähkönkulutusennusteesta. Hallitus on lähtenyt siitä, että sähkönkulutus Suomessa kasvaa. Tälle ei ole kuitenkaan mitään perusteita – kiristyvät ilmastotavoitteet, energiatehokkuustoimenpiteet sekä talouskriisi ja metsäteollisuuden rakennemuutos pitävät huolen siitä, että sähkönkulutus tulee Suomessa laskemaan merkittävästi tulevina vuosina. Tavoitteita olisi syytä tarkentaa alaspäin.

Iltapäivällä vedin Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämää huippukiinnostavaa seminaaria liittyen sähkönkulutuksen mittaukseen. Energiatehokkuuden parantamisen ensimmäinen askel olisi tiedon tarjoaminen kuluttajille. On vaikea säästää energiaa jos ei tiedä kuinka paljon kuluttaa. Tietoa omasta sähkönkulutuksesta on tällä hetkellä mahdollisuus saada kerran vuodessa sähköyhtiön tasauslaskussa.

Tilanne on aivan käsittämätön. Kyse on vähän samasta asiasta kuin jos kaupassa asioidessa tiedon hinnasta tai vaikka elintarvikkeiden energiasisällöstä saisi vasta jälkikäteen. Keräilet tuotteet hyllystä ja laskun + tuoteselosteet saat kotiisi kerran kolmessa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun vaihdat energiasäästölampun tai hankit energiatehokkaan laitteen, et saa palautetietoa alkuunkaan reaaliaikaisesti. Haloo sähköyhtiöt! Mittareita kiitos ja mahdollisimman pian.

Yhtä kaikki. Vuoden 2013 loppuun mennessä lähes jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa on älykäs sähkömittari, joka näyttää kulutustiedon reaaliaikaisesti. Muutosta pitäisi kuitenkin reippaasti vauhdittaa. You can’t manage, what you don’t measure.

Jätä kommentti