Kansalaisyhteiskunta – missä olet?

Osallistuin kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan järjestämään kansalaisyhteiskuntafoorumiin. Lisätietoja aiheesta: http://www.kansanvalta.fi/. Paikalla oli vaikutusvaltainen joukko Suomen keskeisimpien järjestöjen johtoa.

Kuulimme alustuksia toimikunnan toimintasuunnitelmasta sekä jaostojen työstä. Tilaisuudessa oli paikalla http://www.response.fi/ toteuttamassa reaaliaikaisia yleisökyselyitä. Systeemi on yllättävän toimiva ja sillä on mahdollista kerätä isoissa kokouksissa todella kiinnostavaa tietoa.

Lisäksi ideoimme toimikunnan visiota. Oma työryhmämme päätyi seuraavaan ehdotukseen: Osallistuva, innovatiivinen ja hyvinvoiva kansalaisyhteiskunta, joka inspiroi ihmisiä ja yhteisöjä tasapuolisesti toteuttamaan vaikutusmahdollisuuksiaan.

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa (http://www.kansanvalta.fi/Etusivu/Jarjestotjayhteisot/Neuvottelukunta) on omat haasteensa. Työssä on riskinä, että hallinto pyrkii toimikunnan kautta legitimoimaan tavoitteensa edistää äänestysaktiivisuutta ainoana kansalaisyhteiskunnan aktiivisuudesta kertovana mittarina. Vastaavasti superetabloituneet järjestöt pyrkivät varmistamaan omat saavutetut etunsa esim. Veikkauksen ja RAY:n rahoista sekä palveluiden yleishyödyllisuudestä ja verovapaudesta. Tästä toiminnasta on aika kaukana vapaa ja omaehtoinen kansalaisaktivismi vaikka tämä tärkeää onkin.

Jätä kommentti