Päästövähennyksillä alkaa olemaan todella kiire

Valtionevosto julkaisi tänään ilmastopoliittiseen selontekoon liittyviä selvityksiä. Lisätiedot ja itse selvitykset löytyvät VNK:n sivuilta:
http://www.vnk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=236390

Tilanne alkaa olemaan todella huolestuttava. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan päästöjä on teollisuusmaissa vähennettävä vähintään 80-95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Globaalit päästöt pitää saada kääntymään laskuun viimeistään vuoteen 2015 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä Suomen tulisikin pyrkiä täysin hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Huono uutinen on se, että ilmaston lämpeneminen näyttää jatkuvasti olevan nopeampaa kuin mitä on ennustettu. Erilaiset takaisinkytkennät tekevät tilanteesta entistä inhottavamman. Huomattava osa lajeista tulee häviämään joka tapauksessa sukupuuttoon.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että keinot päästöjen vähentämiseen tiedetään suhteellisen hyvin ja meillä on vielä myös muutama vuosi aikaa tehdä jotain. Ideoita ja teknologiaa on tarjolla yllin kyllin. Ilmastokriisin pysäyttäminen on myös taloudellisesti erittäin kannattavaa.

Hämeessä asia on ymmärretty. Siellä uuden ympäristöstrategian keskeiseksi lähtökohdaksi on otettu ilmatonmuutoksen torjunta. Iltapäivällä olin strategian tarkistusseminaarissa Hämeenlinnassa vetämässä paneelikeskustelua aiheesta: Missä ovat ilmastonmuutosta hillitsevät ja kestävän kehityksen mukaiset toimet ja päätökset Hämeessä? Halua toimiin oli roppakaupalla. Lisätietoja strategiasta täällä: http://www.environment.fi/default.asp?node=21259&lan=fi

Jätä kommentti