Keskiviikko 12.3.2008 – Ilmastonmuutoksen torjunta syöksee Suomen tuhoon

Keskiviikkona Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi Pellervon taloudellisella tutkimuslaitoksella (PTT) teetetyn arvion päästökaupan kustannuksista (http://www.ek.fi/www/fi/index.php?we_objectID=7459). Selvityksen mukaan päästökauppa tuo suomalaiselle teollisuudelle 5-10 miljardin euron lisälaskun.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Selvitys osoittaa teollisuuden romuttuvan ja koko Suomen ajautuvan tuhoon. Arviossa on kuitenkin muutamia heikkouksia. Siinä oletetaan, että muut maat EU:n lisäksi eivät tee yhtään mitään. Läpyskässä oletetaan, että fossiilisten käyttö jatkuu entiseen malliin (uusiutuvien osuutta ei lisätä) ja teollisuus joutuu ostamaan kaikki päästönsä päästöoikeuksina. Lisäksi päästöoikeuksien huutokaupasta saatavien tulojen odotetaan katoavan meren mutaan vaikka todellisuudessa ne ohjataan päästöjen vähentämiseen. Onneksi Greenpeace ehti omalla tiedotteellaan korjaamaan pahimmat typeryydet.

Komission ilmasto- ja energiapaketista käytiin keskustelua myös Eduskunnassa (http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=1478). Ministeri Pekkarinen katsoi tiukkiin ilmastohaasteisiin vastaamisen tuovan mahdollisuuksia Suomelle ja suomalaisille. Elinkeinoministerin äänensävy on siis vähän toinen kuin elinkeinoelämällä. Koko eduskunnan täysistunnossa käydyn keskustelun voi lukea täältä: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_23_2008_ke_p_1.shtml.

* * *

Ai niin. Kannattaa huomata myös tämä: Ydinvoiman myötä Itämerellä kulkee huomattava määrä laittomia uraanikuljetuksia. Onneksi Greenpeace on raportoinut ongelmista:
http://www.greenpeace.org/finland/fi/mediakeskus/lehdistotiedotteet/itaemeren-uraanikuljetukset-rik

Sitten muita kuulumisia. Tiistaina aamulla kotonamme kävi Tarinatalon toimittaja kuvailemassa ekologista elämäntapaani. Ovat tekemässä aiheesta jotain ohjelmaa syksyksi. Illalla kävimme läpi Elina Mikolan gradua talonvaltauksista. Keskiviikkona olin Norppaenergian (http://www.norppaenergia.fi/) ja Vaihda Virtaa –kampanjan (http://www.vaihdavirtaa.net/) suunnittelukokouksessa. Annukka tuli vihdoin kotiin Brysselin reissulta. Mukavaa.

Jätä kommentti