Torstai 13.3.2008 – Kilpailykyky vai ympäristönsuojelu?

Suomalaiset asettavat ympäristösuojelun kilpailukyvyn edelle – Hallitus lobbaa kiivaasti teollisuuden päästöhelpotusten puolesta

Ilmastokysymykset ovat tapetilla torstai-iltana alkaneessa EU:n huippukokouksessa Brysselissä. Jäsenmaat ovat alkaneet varautua komission ilmasto- ja energiapakettia tiukempiin päästövähennystavoitteisiin. Käytännössähän EU on sitoutunut 30 prosentin päästövähennyksiin, mikäli kansainvälinen sopu päästövähennyksistä syntyy nyt esitetyn 20 prosentin vähennysten sijaan.

Suomi hiihtää kuitenkin toiseen suuntaan ja lobbaa kiivaasti teollisuuden päästöhelpotusten puolesta. Raskaan teollisuutensa kilpailukyvystä huolestunut Suomi haluaa, että komission esityksessä annettaisiin helpotuksia raskaalle teollisuudelle antamalla päästökaupassa ilmaisia kiintiöitä. Tietysti Suomi haaveilee myös siitä, että ydinvoima ja turve laskettaisiin uusiutuvaksi energialähteeksi. Kilpailukyky on kaikkein tärkeintä. Vai onko?

Samaan aikaan EU-komission julkaiseman Eurobarometri-kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista asettaisi ympäristönsuojelun talouden kilpailukyvyn edelle. Kolme neljästä suomalaisesta pitää ympäristönsuojelua kilpailukykyä tärkeämpänä. Eri mieltä tästä oli vain joka viides. Suomesta kyselyyn vastasi reilu tuhat ihmistä. Kyselyn tulokset löytyvät osoitteesta: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm#295

Jätä kommentti