Tiistaina 20.2.2007

Ilmastokeskustelu jatkuu kiivaana. EU:n ympäristöneuvosto päätti tänään Brysselissä, että EU on valmis vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 20 %:lla vuoteen 2020 mennessä riippumatta siitä, millä aikataululla EU:n ulkopuoliset maat etenevät. Hyvä näin.

Ympäristöministeriön tiedote löytyy täältä ja KTM:n täältä.

Tämä on kuitenkin riittämätön tavoite. Tarvitaan 30 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä ja 80 prosentin vähennyksiä vuoteen 2050 mennessä. On turha kuvitella, että Kiina, Intia tai vaikka Bangladesh suostuvat sitoviin päästövähennyksiin elleivät teollisuusmaat vähennä omia päästöjään ensin.

Suomen luonnonsuojeluliiton Jouni Nissinen selvitteli hiukan Vanhasen maanantain höpinöitä työpaikkojen menetyksistä. Kannattaa katsoa tiedote.

Suomi harasi EU:n ympäristöneuvoston päätöstä vastaan yhdessä Puolan kanssa, mutta taipui lopulta siihen. Pahimmillaan Suomi olisi voinut kaataa koko yhteisen näkemyksen omalla itsekkyydellään. Eurooppalaiset ympäristöjärjestöt lähettivätkin hätähuutoja ja ihmetyksiä Suomen kannoista. On valitettavaa nähdä, kuinka Suomesta on tullut kansainvälisen ympäristöpolitiikan jarru. Esimerkiksi Saksa on ilmoittanut sitoutuvansa 40 prosentin päästövähennystavoitteisiin vuoteen 2020 mennessä. Ruotsi ja Tanska vaativat tässä vaiheessa sitoutumista 30 prosentin päästövähennyksiin. Tämä onkin edellytys sille, että ilmaston lämpeneminen saadaan pidettyä alla vaarallisen kahden asteen.

Ilmastokeskustelun ohella pistimme aamulla liikkeelle Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin tiedotteen Etelä-Espoon yleiskaavasta. Kaava on monella tapaa ongelmallinen. Puutteita on niin arvokkaiden luonto- ja viheralueiden huomioinnissa, kaavamääräyksien löysyydessä kuin yleiskaavan taustalle tehdyissä selvityksissäkin. Kaavaehdotus ei myöskään turvaa riittävästi Etelä-Espoon nykyisen, paikoin jo vakavasti pirstoutuneen viheralueverkoston säilymistä. Lisäksi ympäristö- ja luontojärjestöjen näkemyksiä ei ole kuultu riittävästi.

Jaha. Mitäköhän muuta. Kävimme Annukan kanssa maanantaina juoksemassa. Pakkasesta huolimatta juoksu sujui erinomaisen hyvin. Sen sijaan tiistaina jouduin jättämään Tampereen reissun ja jatko-opintoseminaarin työkiireiden takia väliin. Valmistelimme myös keskiviikkoaamulla lähtevää Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin Sipoota koskevaa tiedotetta.

Jätä kommentti