Maanantaina 26.2.2007

Sipoolaiset tyrmäsivät kuntansa rajasiirron sunnuntain kansanäänestyksessä. Yli 93 prosenttia äänestäneistä oli rajasiirtoa vastaan. Helsinki sai näpeilleen. Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin viime viikkoinen tiedote aiheesta löytyy täältä.

Päivän linkkinä toimikoon opintokokonaisuus ekoanarkistisesta sivilisaatiokritiikistä ja eko-primitivismistä. Samaan aihepiiriin liittyen on syytä suositella myös Ecological Politics -journaalia, joka löytyy artikkeleineen täältä.

Tapahtui päivän aikana kaikkea muutakin. Sain viimeisteltyä ja lähetettyä 1990- ja 2000-luvun ympäristöliikettä käsittelevän artikkelini. Teksti on tarkoitus julkaista suomalaisen luonnonsuojeluliikkeen historiaa käsittelevässä kirjassa. Sain myös kutsun luennoimaan ympäristöpolitiikan tiistaiseminaariin aiheesta ympäristöliikkeen ja hallinnan verkostot. Aihe sopii hyvin seuraavaan tekeillä olevaan kirja-artikkeliini (kuolemanlinja onneksi vasta toukokuun lopussa) liikkeiden organisoitumisesta.

Illalla osallistuin Maan ystävien ilmastokampanjan IRC-kokoukseen. Luvassa paljon aktiviteettia! Kirjoittelin myös ehdotuksen Maan ystävien talousohjesäännöksi. Pidimme Annukan kanssa H-projektin palaverin. Tulikansan esitys on nyt varmistettu. PA-kamat ja bändi ovat edelleen vielä hiukan hakusessa. Toivottavasti asiat kuitenkin selviävät pian. Elämä on hauskaa.

Keskustelimme Toni Haapasen kanssa Villen ja Johannan tupareissa lauantaina hiukan BKT:n dominanssista yhteiskuntakehitystä (ml. kestävä kehitys) ohjaavana mittarina. Toni laittoi jälkikäteen pari tutustumisen arvoista tekstiä aiheesta. Laitetaan nekin tähän.

Jouko Kajanoja: Mitä on hyvinvointi?
Jukka Hoffrén: Talouskasvun ympäristövaikutukset

Suuresti arvostamani filosofi ja aktivisti Thomas Wallgren puhuu Gandhia mukaillen viimeisen ihmisen taloudesta (A Last Person First Economics). Yhteiskunnan mitta on siis siinä, kuinka hyvin se kohtelee kaikkein heikko-osaisinta. Yhteisö tai joukkue on juuri niin hyvä, kuin mitä on sen vihon viimeinen lenkki. Voisiko sitä enää paremmin sanoa.

Jätä kommentti