Viikonloppu 5.-7.5.2006

Pitkästä aikaa nautimme kulttuurista. Annukalla on vapaaliput Koko-teatteriin ja käymme katsomassa Putinin Venäjä -esityksen (http://www.kokoteatteri.fi/esitykset/). Beslanin koulukaappausta ja Tsetsenian sotaa sivuava näytelmä on paljon ajatuksia herättävä.

Teatterista ulos tullessamme Helsingin ydinkeskustasta kohoaa tumma savupatsas. Pyöräillessämme katsomaan mistä on kysymys, arvaan jo etukäteen. Makasiinit ovat tulessa. Paikalle päästyämme paikalla on varsinainen kesäfestaritunnelta. Ihmisiä on kertynyt tuhatmäärin katsomaan eteläisen makasiinin valtavaa paloa. Mannerheimintie ja keskusta täyttyy samalla ikävästä savusta. Mieleen jäi makasiinien katolla viimeiset viikot ollut banderolli, jossa luki kuvaavasti ”iänkaikkisesti aamen”. Kiitos makasiineille niin monen unohtumattoman elämyksen tarjoamisesta!

Ehkä kyseessä on demokratian kriisi. Ehkä makasiinien kohdalla voidaan puhua siitä, että edustajat eivät enää riittäneet. Makasiinien puolesta koottiin valtava kansanliike ja yli 30 000 ihmisen allekirjoittama vetoomus vaatimaan rakennusten säilyttämistä. Helsingin kaupunginvaltuusto oli alun perin selvästi makasiinien purkua vastaan. Siitä huolimatta päätös rakennusten purkamisesta musiikkitalon tieltä runnottiin läpi valtuustossa. Viimeisinä keinoina makasiinien ympärille järjestettiin myös mielenosoituksellinen ihmismuuri, johon osallistui lähes 10 000 ihmisiä. Vappuna huomattava joukko ihmisiä järjesti vielä viimeisen makasiinien valtauksen ja juhlat ennen luvassa ollutta purkua, jonka piti alkaa maanantaina 8.5. Ennen purkua paikalle ehti kuitenkin tuona perjantai-iltana joku muu. Tuhopoltolla valtaeliitti sai nokilleen. Kyseessä oli osoitus siitä, että makasiineja ei pureta. Mikäli emme saa makasiineja, ei niitä saa kukaan muukaan.

Lauantai aamuna nautimme Vallilan kotipihallamme auringosta ja aamupalasta sekä lueskelimme lehtiä. Valtavan kaunis vapaapäivä. Sunnuntaina suuntaan Tampereelle Maan ystävien hallituksen kokoukseen. Ohjelmassa on keskustelua Maan ystävien visiosta ja missiosta sekä suhtautumisesta puoluepoliittisiin toimijoihin. Hyväksymme myös toimintakertomuksen vuodelta 2005. Maan ystävät on voimissaan. Junamatkalla kirjoittelen tulevaan 10-vuotisjuhlajulkaisuun omaa katsaustani Maan ystävien toiminnasta niiden vuosien osalta (2003-2004) jolloin itse olin järjestön puheenjohtajana.

Jätä kommentti