Viimeinen vaihtoehto: Ilmastomuokkaus

Viime syksynä Maailmanpankin raportti varoitti, että ihmiskunnalla on edessä neljä astetta lämpimämpi maailma.

Siedettävänä rajana on pidetty kahta astetta.

Samaan aikaan kansanväliset neuvottelut etenevät liian hitaasti, ja päästöt ilmakehässä kasvavat.

Onko mitään tehtävissä? Joudummeko äärimmäisessä tilanteessa turvautumaan ilmastonmuokkaukseen (geoengineering) eli viilentämään maapallon ilmakehää keinotekoisesti?

Yhä useammat tutkijat ovat alkaneet etsiä keinoja, joilla ihmiskunta voisi muokata ilmakehää ja estää hallitsemattoman lämpenemisen.

Millaisia vaihtoehtoja ilmastomuokkaukseen on olemassa?

Käytännössä ilmastomuokkausta koskevat keinot jaetaan usein kahteen eri ryhmään. Ensinnäkin meillä on keinoja, jotka pyrkivät poistamaan hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoimaan sitä (carbon dioxide removal). Toisekseen meillä on keinoja, joilla voidaan pyrkiä pienentämään maanpintaan ja ilmakehään imeytyvää auringonsäteilyä (solar radiation management).

(1) Yksinkertaisimmillaan voimme poistaa hiilidioksidia ilmakehästä esimerkiksi metsittämällä tai lisäämällä merten kykyä sitoa hiilidioksidia. Tämä on todennäköisesti kustannustehokkain, luotettavin ja turvallisin keino viilentää ilmakehää. Valitettavasti vain juuri tällä hetkellä ei ole näköpiirissä sellaisia toimia tai poliittista tahtoa, että tämä olisi mahdollista.

(2) Toisekseen voimme lisätä auringon valon heijastumista esimerkiksi avaruuspeileillä. Voimme lisätä myös maanpinnan heijastavuutta maalaamalla katot valkoisiksi tai päällystämällä aavikkoja heijastavalla materiaalilla. Näistä keinoista avaruuspeilit olisivat suunnattoman kalliita eikä sopivaa tekniikkaakaan ole oikein edes olemassa. Myös riskit ovat merkittävät. Mitä jos ilmakehä jäähtyy liikaa eikä peilejä saada pois?

(3) Edelleen voimme muokata joko alailmakehän tai stratosfäärin heijastavuutta.  Alailmakehään voidaan suihkuttaa suurilla laivoilla meripisaroita. Meripisaroiden levittämisen aiheuttama viilentäminen jakautuisi kuitenkin alueellisesti epätasaisesti ja vaikutukset olisivat arvaamattomia.

Kaikkein potentiaalisin esillä ollut keino lieneekin rikkiyhdisteiden lisääminen ilmakehään. Toisaalta tämä aiheuttaisi terveys- ja ympäristöongelmia. Hiukkasten lisääminen stratosfääriin pahentaisi myös otsonikatoa ja voisi vaikuttaa monsuunikiertoon ja siihen liittyviin sateisiin. Tällä taas voi olla vaikutusta miljardien ihmisten ruokahuoltoon.

Kaikesta huolimatta juuri rikin kuljettamista stratosfääriin (noin 10-20 kilometrin korkeuteen) pidetään kaikkein kustannustehokkaimpana keinona muokata ilmakehää. Vaikutusten alueellinen jakautuminen olisi myös suhteellisen tasaista verrattuna alailmakehän muokkaukseen.

Viime joulukuussa Helsingissä järjestettiin ”Ilmastonmuokkaus ilmastonmuutoksen hillinnässä” -seminaari. Seminaarissa ilmakehäfysiikan asiantuntija Theo Kurtén Helsingin yliopiston fysikaalisen kemian laboratoriosta esitteli aiheesta tehtyjä tutkimuksia.

Stratosfääriin kuljetettavan rikkimäärän tarvitsisi olla vain joitain kymmeniä tuhansia tonneja päivässä. Kurténin mukaan Berliinin ilmasiltaa pitkin kuljetettiin vihollisten häiritsemänä tavaraa parhaimmillaan potkurikoneilla noin 9000 tonnia päivässä. Vaikka stratosfääriin kuljettamisessa on omat haasteensa, on 10 000 tonnia päivässä loppujen lopuksi aika vähän. Homma olisi myös pelottavan halpaa. On arvioitu, että operaation kustannukset olisivat joitakin miljardeja euroja vuodessa. Käytännössä siis Suomikin pystyisi yksin toteuttamaan koko operaation. Kuka takaa, ettei ilmaston lämpenemisestä pahasti kärsivä kehitysmaa ryhtyisi ihmisten eloonjäämiseksi tähän riippumatta siitä, mitä mieltä kansainvälinen yhteisö on?

Kaikkein tehokkainta on tietysti päästöjen vähentämien vähentämällä energiankulutusta ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Samaan aikaan hiilensidonta esimerkiksi lisääntyvään metsäpinta-alaan olisi ideaali ratkaisu.

PS. Ilmastomuokkauksen lisäksi on ehdotettu myös ihmismuokkausta (human engineering).

Keinoja voisivat olla esimerkiksi ihmisten fyysisen koon pienentäminen, syntyvyyden alentaminen, ihmisten tekeminen yliherkäksi punaiselle lihalle tai silmien muokkaaminen siten, että ihmiset voisivat työskennellä ilman valoja. Myös ihmisten epäitsekkyyden ja empatiakyvyn lisäämistä lääketieteellisesti on ehdotettu. Aiheesta on kirjoittanut esimerkiksi Guardian: Bioengineer humans to tackle climate change, say philosophers.

Niin. Ehkä oikeasti kannattaisi mieluimmin vain vähentää päästöjä ja luopua fossiilisista polttoaineista, kuin turvautua ilmakehän tai ihmisten biologiseen muokkaukseen.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Viimeinen vaihtoehto: Ilmastomuokkaus”

  1. Veden tai vesihöyryn lisääminen ilmakehään itse asiassa _voimistaisi_ kasvihuoneilmiötä. Tuon kuvan ruiskuttamistempun keksijä olikin muistaakseni arkkitehti, ei ilmastotutkija tai meteorologi

    Vastaa
  2. Kaasufaasissa olevan veden ruiskuttaminen toki voimistaa kasvihuoneilmiötä (joskin marginaalisesti, ylimääräinen vesi kun tuppaa tiivistymään nopeasti takaisin nesteeksi). Nestepisaramuodossa vesi kuitenkin myös viilentää (pilvet ovat nettoviilentävä tekijä). Ruiskuttamistempun ilmastovaikutuksen etumerkki on siis kyllä oikein, vaikka muita ongelmia onkin. Tätä ovat tutkineet paljon esimerkiksi Itä-Suomen Yliopiston (Kuopion yksikön) ilmakehäfyysikot ja meteorologit.

    Vastaa
  3. Entäs jos aloitettaisiin siitä, että Suomessakin ympäristöjärjestöt tarkastelisivat strategiaansa objektiivisesti, ja miettisivät todistusaineiston valossa vielä kerran, onko tälläkin hetkellä ylivoimaisesti merkittävämmän ja parhaiten skaalautuvan hiilettömän energianlähteen vastustaminen todella hyvästä?

    Kunhan tämä dokumentti saapuu Suomeen, suosittelen katsomaan:

    http://www.slate.com/blogs/browbeat/2013/01/24/pandora_s_promise_review_nuclear_power_documentary_is_persuasive_and_timely.html

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/