Triathlonin täysmatka tehty – omatoimisesti

Se on siinä! Leo – You are an Ironman. Perjantaina 30.6.2024 tein omatoimisesti Käpylän ja Helsingin helteessä triathlonin täysmatkan – 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja siihen päälle vielä 42,2 km juoksu. 

Koko perjantaipäivä ja -ilta siinä meni, mutta oli se kyllä sen arvoista. Suorituksen jälkeen on ollut sellainen olo, että on tullut liikuttua. Tuosta oli hyvä aloittaa kesäloma.

Aloitin triathlon-harrastuksen syksyllä 2022 osana 100 onnen päivää kokeiluani, jossa elin 100 päivää kuin ne olisivat olleet elämäni viimeiset. Tuosta kokeilusta julkaistiin kirja 101 onnen päivää. 

Kesäkuun 2023 lopussa kesäloman aluksi tein omatoimisesti puolimatkan eli uin uimahallissa 1,9 km, pyöräilin 90 km ja juoksin siihen päälle puolimaratonin (21,1 km). Kesän päätteeksi juoksin vielä maratonin. Tälle kesälle olin asettanut tavoitteeksi triathlonin täysmatkan ja harjoittelin sitä varten syksystä 2023 lähtien Helsinki Triathlon seurassa täysmatkaryhmässä Kirsi Päiväniemen valmennuksessa.

Suurin osa kanssatreenaajista seurassa tähtäsi tai tähtää johonkin tiettyyn kisaan tai tapahtumaan. Itsellä ajatuksena oli alusta lähtien tehdä pk-tasoinen lempeä ja maltillinen suoritus ilman aikapaineita. En kaipaa kisakokemuksia tai kilpailuja tai ulkopuolista validointia tai tunnustusta omalle liikunnalleni. 

Olen huomannut myös, että tapahtumat tai kilpailut eivät motivoi minua liikkumaan. Oikeastaan jopa päin vastoin. Liikunnan ilo tulee suoraan sen tuottamasta hyvästä olosta ja siitä, miten liikunta tukee arjen jaksamista ja työskentelyä planeetan puolesta. Kaiken lisäksi oma arki ei edes oikein edes taivu siihen, että osallistuisin tapahtumiin, koska ne vaativat omasta näkökulmastani niin paljon säätämistä ja reissaamista (aikapanostusta) verrattuna siihen, että lähtee kuntoilemaan suoraan kotiovelta tai osallistuu lähiseudulla pyörämatkan päässä oleviin harjoituksiin.

Tässä omatoimisesti tehdyn täysmatkan ajat ja sykkeet. 

Uinti (3,8 km): 1:27:06, HR 135

Pyörä (180 km): 7:34:49, HR 113

Juoksu (42,2 km): 4:59:00, HR 118

Pyörätestissä tehtynä sykerajat ovat itselläni seuraavat:

-peruskestävyyden alaraja: 112

-aerobinen kynnys: 133

-anaerobinen kynnys: 155

-maksimisyke: 176

Kun tavoitteena oli tehdä suoritus peruskuntoalueella, meni uinti siihen nähden aavistuksen verran liian kovaa. Vastaavasti pyörässä ja juoksussa olisi voinut hyvin kiristää vauhtiakin, mutta noin keskimäärin syke pysyi hienosti pk-alueella. Vaikka seuraavana päivänä olikin väsynyt olo ja jalat jumissa, niin heti sitä seuraavana päivänä arki alkoi sujua jo normaalisti ja kävin uimassa ja pyöräilemässä. Olkoonkin, että kyllä suoritus näkyi älysormuksen ja urheilukellon antamissa valmiustiloissa vielä viikonkin päästä. 

Kaiken kaikkiaan triathlonin aikana kului noin 9 litraa nestettä (vettä ja kaloritonta urheilujuomaa) ja noin litra smoothieta. Lisäksi söin nuudelia, pastaa, ruisleipää, jäätelöä, suklaata ja nosht-vauhtikarkkeja. Energiakulutus oli suorituksen osalta noin 7000 kcal (koko päivän aikana yhteensä 11 396 kcal). Paino tippui noin 1,5 kg eli mitään isompaa neste- tai energiavajetta ei päässyt hellepäivästä huolimatta syntymään. Ouran mukaan otin tuona päivänä 107 381 askelta ja suoritus vastasi 157 km kävelyä. 

Viikon jälkeen olo on edelleen mahtava ja kiitollinen, että sain tehtyä homman heti kesäloman aluksi tiukan työrupeaman päätteeksi ja loppukesän voi ottaa rennosti. Syksyn alussa on tarkoitus palata innolla tarkempaan treeniohjelmaan – ehkä sitä ennen loppukesästä voi tehdä yhden kevyen puolimatkan tai maratonin. 

Jätä kommentti