10 vinkkiä ilmastosankaruuteen

Pidimme torstaina 11.11.2021 näyttelijä Minka Kuustosen kanssa Instalive-keskustelun siitä, mitä jokaisen tulisi tietää ilmastokriisistä.

Kävimme keskustelussa läpi omia henkilökohtaisia ajatuksia ilmastokriisistä sekä keskustelimme siitä, mitä itse olemme tehneet päästöjen vähentämiseksi.

Keskustelu on katsottavissa Minka Kuustosen Instagram-profiilista.

Keskustelun lopuksi annoimme omia vinkkejä ilmastotoimiin. Ohessa vielä näin bloginkin puolelle 10 vinkkiä ilmastosankaruuteen.

10 vinkkiä ilmastosankaruuteen

1. Vaihda ekoenergiaan osoitteessa: http://www.ekoenergia.fi – Vähennä omaa energiankäyttöäsi ja lämpimän veden kulutusta.

2. Liiku julkisilla kulkuvälineillä, pyöräile ja kävele. – Vältä lentämistä, laivamatkustamista ja autoilua. Jos pakko käyttää autoa, valitse sähkö- tai kaasuauto. Jos lennät, kompensoi päästösi.

3. Suosi ympäristöystävällistä kasvisruokaa. – Vähennä lihansyöntiä ja pidä enintään yksi lihapäivä viikossa. Suosi kotimaista vapaana kasvanutta järvi- tai merikalaa kasvisruokavalion tukena, jos et halua siirtyä kokonaan kasvisruokavalioon.

4. Älä osta mitään ellei ole pakko, mieti kulutuksesi vaikutuksia. – Hanki kaikki käytettynä, lainaa tai vuokraa. Kierrätä kaikki mitä voit ja vaadi lähiseudullesi hyviä kierrätysmahdollisuuksia.

5. Vaikuta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. – Vaadi poliittisilta päättäjiltä ilmastotoimia: rahaa päästöjen vähentämiseen, energiatehokkuustoimiin ja uusiutuvien edistämiseen sekä joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kasvisruuan lisäämiseen.

6. Vähennä päästöjä työsi tai harrastusten kautta. – Nosta ilmastoasiat esille työpaikallasi tai harrastuksissa. Hakeudu sellaisten tehtävien pariin, jossa voit tehdä ilmastolle enemmän hyvää kuin huonoa.

7. Lähde mukaan ympäristöjärjestöjen toimintaan, vaaleissa ilmastoehdokkaaksi tai ryhdy vapaaksi aktivistiksi. – Äänestä ainakin ilmastoa puolustavaa ehdokasta vaaleissa.

8. Järjestä tapahtuma tai tempaus, kirjoita mielipidekirjoitus ja kommentoi keskusteluita sosiaalisessa mediassa. – Ota samalla selvää, lue ja seuraa ilmastokeskusteluita ja -uutisia. Kuuntele ilmastoasiantuntijoita, älä ajattele omaa etuasi.

9. Lahjoita rahaa ilmastotyötä tekeville järjestöille tai sijoita vastuullisesti esimerkiksi ilmasto- ja ympäristörahastoihin. – Jos haluat sijoittaa, tarkista sijoitustesi hiilijalanjälki sekä mieti, millaista yritystoimintaa haluat tukea.

10. Kommunikoi muutoksen positiivisista puolista. – Tue ja jaa tietoa ilmastoteoista sekä ekologisista yrityksistä. Älä tue yrityksiä tai organisaatioita, jotka eivät ole vastuullisia.


Keskustelun lopuksi teimme Minkan kanssa vielä pienen lahjoituksen Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastotoimintaan. Tee sinäkin lahjoitus tästä.

Jätä kommentti