Vegaanimuksut tulevat!

Syyskuun iloksi julkaistiin Anniina Ljokkoin kirja Vegaanimuksut (Into Kustannus). Kyseessä on ensimmäinen kotimainen tietokirja vegaanilasten arjesta.

Kirjaa varten on haastateltu useita ammattilaisia ja vegaaniperheitä. Myös minua haastateltiin koskien vegaaniruuan yhteiskunnallista puolta.

Yksi tärkeimmistä merkkipaaluista vegaaniruuan suhteen on ollut vuonna 2016 julkaistut viralliset ravitsemussuositukset.

Ravitsemussuosituksissa lähdetään nyt siitä, että huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille. Näin vegaanivanhempien ei enää tarvitse puolustella valintaansa neuvolassa ja päiväkodissa.

Kirjan mukaan aikaisemmin tutkimuksissa on jo todettu, että kasvissyöjien terveydentila on parempi kuin koko väestöllä ja he elävät myös pidempään. Kasvissyöjillä on paremmat veren rasva-arvot, alhaisempi verenpaine sekä vähemmän lihavuutta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta.

Kirjassa käydäänkin perusteellisesti läpi vegaanilasten ravitsemusta aina imettämisestä ja sormiruokailusta teini-ikäisten haasteisiin. Mukana on esimerkkejä vegaanin joulupöydästä ja vinkkejä vegaanisiin lastenjuhliin.

Erityisen kiinnostavaa antia on myös pohdinnat muista lapsiperheiden arkisista valinnoista koskien lastenkirjoja, leluja ja vaatteita. Nyt kun vegaaniruuasta on tullut uusi normaali, kohdistuu paine myös erilaisiin kulttuurillisiin tekijöihin. Miten vegaanit huomioidaan esimerkiksi leluissa tai satukirjoissa? Lelut kun usein uusintavat eläinten hyväksikäyttöä tai satukirjoissa kuvataan epävegaanisesti eläinten syömistä, kalastusta tai metsästystä.

Oma haastatteluni kirjassa keskittyykin vegaaniruuan yhteiskunnalliseen puoleen. Vegaaniliiton kyselyn mukaan 218 suomalaista kuntaa tarjoaa vegaaniruokaa päiväkodeissa ja 232 kuntaa peruskouluissa.

Esimerkiksi Suomen kymmenestä suurimmasta kunnasta vegaaniruokaa saa päiväkodeissa Espoosta, Tampereelta, Turusta, Jyväskylästä, Lahdesta, Kuopiosta ja Kouvolasta. Vain Helsinki, Vantaa ja Oulu ovat tässä joukossa niitä paikkoja, joissa vegaaniruokaa ei ole saatavilla,

Helsingissä vegaaniruuasta on väännetty vuosia. Tein itse elokuussa 2014 aloitteen vegaaniruuan tarjoamisesta kaupungin päiväkodeissa. Pitkän poliittisen prosessin jälkeen vegaaniruokaa päätettiin tarjota kokeiluluonteisesti 20 kaupungin päiväkodissa. Kokoilu on jatkunut nyt pian vuoden ja seuraavaksi on tarkoitus arvioida mahdollista jatkoa.

Parasta antia on kuitenkin lasten omat perustelut siitä, miksi kannattaa olla vegaani:

– ”Siksi, että on allergia. Jos olisi sademetsää, niin sitten ei olisi sadetta. Jos olisi muna, voisi olla kana.” –lapsi 2v
– ”Eläimiä ei saa syödä, on tyhmää syödä niitä. Vegaaniset makkarat on sellaisia hyviä, vaikka soijanakkeja. Pitää syödä myös makaroonia.” –lapsi 4v
– ”Siksi, että ei tapa muita eläimiä. Ei varsinkaan saa tuhota sademetsää. Jos tuhoaisia sademetsää, niin sitten olisi tosi paha tilanne.” –lapsi 5v

Samoin lapset vastaavat kirjassa yhtä hulvattomasti kysymykseen: mikä vegaanina olossa on tyhmää:

– ”Banaani.” – lapsi 2v
– ”Vitamiini” –lapsi 2v
– ”En minä tiedä. Ei kannata röyhtäillä, koska kaikki nauraa.” –lapsi 5v
– ”Joissain ruokapaikoissa ei saa kasvisruokaa, ja koulussa mun ruoka on eri paikassa kuin muiden –lapsi 10v

Anniina Ljokkoi on kirjoittanut todella inspiroivan ja helposti luettavan tietokirjan vegaanilapsten arjesta. Into Kustannus on taittanut paketin sopivan kompaktiin, lähes taskukokoiseen kokoon. Parisataa sivuinen kirja on mukaansatempaava ja helppolukuinen tuhti paketti tärkeää asiaa.

Viisi tähteä ja vahva suositus!

Yksi kommentti artikkeliin ”Vegaanimuksut tulevat!”

  1. Onhan siitä pitkäjännitteisestä veganismin periaatteiden ja paremmuuden selittämisestä ollut jotain hyötyä.
    Nyt sitten tuli kerta kaikkiaan loppu lihan syömiselleni, kun näin ja kuulin karjakasvattajanaapurini vasikoiden lähdön teurastamolle ! Vasikat yrittivät vastustaa ja paeta , etteivät joutuisi eläinkuljetusrekan kyytiin. Niiden ahdingosta ja hätähuudoista ei välitetty, vaan ne saivat keppiä ja koiran kintuilleen! Pihallani olleet kaksi paimenkoiraanikin ( border collie ) ihmettelivät kuuntelivat tapahtumaa säikähtyneinä. Ne ikâänkuin etsivät ”suojaa” viereltäni. Ne tuntuivat käsittivän vasikoiden hädän ja sen mistä oli kysymys. Nekin katselevat mieluummin vasikoiden kirmastelua niityillä, kuin niiden kuollutta lihaa ruokakupissaan, vaikkakaan niistä ei ole voinut tulla vegaaneja, koska ne ovat kuulemma alkuaankin lihansyöjiä ( carnivore). Vao ovatko ?

    Alkuelämänsä puolivapaana vuoristolaitumilla viettäneiden ja sieltä yhtäkkiä riistettyjen ja selvästi stressaantuneiden eläinten hätä ja mölinä oli tosi raastavaa nähdä ja kuulla. Taisi jo liian aikainen emästä erottamisen stressi kehittää vasikoiden elimistössä monenlaisia myrkkyjä, ja stressi vain voimistuu kuljetuksen aikana ja tietenkin teurastamolla.Varsinkin jos eläimiä kohdellaan mielivaltaisesti. Leineekö niiden liha edes syömäkelpoista ?
    Tämä siis eläinsuojelun näkökannalta katsoen. Sekin voi olla vegaaniksi ryhtymisessä suuntaa antava seikka.

    Hyvä, että jo lapsesta lähtien opetellaan kasvissyöjäksi. Näin annetaan lapsillekin vaihtoehdon mahdollisuus. Sen ei pitäisi olla yksinomaan vanhempien sanelemaa, vaan esimerkin avulla käytännössä innoittamaa.Eikä tämä ”varhaiskasvatus” estä vanhemmankin ihmisen vegaanisuushaaveita!

    Kuitenkin kokemukseni perusteella vanhentuvalle imiselle puhtaasti vegaaniksi ryhtyminen on melkoinen haaste. Elimistö on reagoinut voimakkaasti ravintomuutoksiin ja -tapoihin, vaikka en ole lapsuudessani ja muulloinkaan syönyt paljon lihaa. Olen kuitenkin jo useita vuosia vähitellen lopetellut lihan syöntiä. Ongelmana oli aluksi ruoansulatushäiriöt ja verenkuvan muuttuminen. Nyt olen perhelääkärini avustuksella löytänyt oikeanlaisen ”rytmin” ja säännöllisesti tehtyjen verikokeiden perusteella rautapitoisuus on normaali ,hemoglobiini on hyvä ja B12 vitamiinikin on noussut pari kertaa kuukaudessa otettulla ampullilla.Muutkin veriarvot ovat ikäiselläni erittäin hyvät. Olen jotenkin ”keventynyt” ja energinen, ja kaikenlaisen tekemisen into on vain kasvanut entisestään, vaikka vanheneminen tuokin mukanaan ”mekaanisia ” ongelmia.Ei ole tarvinnut lääkepillereille lokerikkoja, koska niitä lääkkeitä on niin vähän, että helposti muistaa minkä on ottanut ! Lääkärini mukaan lääkitykseni on ikäiselläni harvaisen pieni ( 1,5 pilleriä päivässä ). Tietysti tähän ovat vaikuttaneet myöskin terveelliset elämäntavat, eikä vain lihan vähäinen syönti.

    En ole ainakaan vielä kokonaan vegaani. Syön kananmunia ( vapaana kasvavien kanojen luomu-sellaisia ) ja kalaa sekä käytän maitotuotteita ( maito, jugurtti, juusto jne.). Ruokavalioni on nykyään silti enimmäkseen kasvispitoinen.

    Rohkeutta vain niille, jotka yrittävät muuttaa ravintotottumuksiaan vegaaniseen suuntaan!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/