Politiikan superviikonloppu: 9 havaintoa Keskustan puoluekokouksesta

Suomi 100% uusiutuvaa nyt Kuva Riku EskelinenPolitiikan superlauantai on omalta osaltani takana. Itselläni oli ainutlaatuinen mahdollisuus seurata Keskustan puoluekokousta paikan päällä Seinäjoella.

Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton kokouksia seurasin pääsääntöisesti Twitterin välityksellä.

Ohessa yhdeksän havaintoa Keskustan puoluekokouksesta.

1. Tervetullut olo. Oli aidosti ilahduttavaa, miten hyvin ulkopuolinen luonnonsuojelija ja kokoustarkkailija otettiin vastaan sekä puolue-eliitin että tavallisen kokousväen keskuudessa. Olo oli siis tervetullut. Ja Keskustanuorten pisteellä vieraillessa vältin vain täpärästi liittymiseni Keskustanuoriin (hymiö). Selvisin tilanteesta ostamalla rintanapin ja tukemalla sitä kautta puolueen mainion nuorisojärjestön työtä viidellä eurolla.

2. Hienoja puheita. Keskustan varapuheenjohtaja- ja puoluesihteeriehdokkaat olivat kaikki loistavia puhujia. Teknisesti. Vaikka politiikan sisällöt ja tiukat linjaukset olivat puheenvuoroissa aika vähissä, oli puheet todella viihdyttäviä ja retorisesti suorastaan taitavia.

Samaan aikaan yllätyin myönteisesti miten puoluekokouksen syvissä virtauksissa nousi esille erityisesti ihmislähtöisyys, kohtuullisuus sekä luonnon kunnioittaminen ja halu lisätä uusiutuvaa energiaa.

3. Ihmislähtöisyys. Monista puheenvuoroista paistoi läpi se, että ketään ei saa jättää ja heikommista pitää huolehtia. Erityisesti mieleeni jäi esimerkiksi varapuheenjohtajaksi valitun Katri Kulmunin kommentti, jossa hän totesi, että ”Ihmistä ei mitata markkinoilla. Kaikkien on pysyttävä matkassa eikä ketään jätetä.” Tämä on mielestäni hyvin todettu.

4. Kohtuullisuus. Perusvireenä useissa puheenvuoroissa oli myös kohtuullisuus kovaa markkinataloutta ja kilpailua vastaan. Tästä mieleeni jäi varapuheenjohtajaksi niin ikään valitun Antti Kurvisen toteamus: ”Ahneutta ja kateutta vastaan kohtuuden puolella”. Talouskasvusta ja kilpailukyvystä puhuttiin yllättävän vähän. Kohtuullisuutta korostettiin monissa puheenvuoroissa.

5. Luonnonsuojelumyönteisyys. Yllätyin, miten voimakkaasti kokouksessa puhuttiin luonnonsuojelun ja luonnon kunnioittamisen puolesta. Monissa puheenvuoroissa muistutettiin, että ympäristö on jätettävä tuleville sukupolville paremmassa kunnossa. Tästä esimerkkinä puheenjohtaja Juha Sipilän esille nostama ”Realistinen luontosuhde: hyväksytään vuosikasvun hyödyntäminen – tila jätetään paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle.”

6. Uusiutuvat energialähteet. Keskustanuoret tempaisivat lauantain kokouspäivän aluksi marssimalla isolla joukolla lavan eteen ja levittämällä banderollin, jossa luki komeasti teksti: ”Suomi 100% uusiutuvaa nyt”. Sama viesti tuli monesta suunnasta. Myös erilaisissa sivutapahtumissa, josta Greenpeacen järjestämä keskustelutilaisuus oli paras. Puolueessa on selvä ja laaja halu edistää uusiutuvia energialähteitä monella tasolla. Esimerkiksi puheenjohtaja Juha Sipilä totesi biokaasusta seuraavaa: ”Se päivä ei ole kaukana, kun tilan biokaasulla kuljetaan omavaraisesti”.

7. Puheet eivät ole vielä tekoja. Valitettavasti käytännön politiikka luonnonsuojelun ja uusiutuvien energialähteiden osalta ei ole aina ollut niin ruusuista. Keskustan johdolla hallitus on karsinut luonnonsuojelumäärärahat minimiin, ajanut ympäristöhallintoa alas ja edistänyt turpeen energiakäyttöä samaan aikaan kun metsienhakkuita halutaan lisätä vaikka luonnon monimuotoisuus heikkenee ja biomassan käyttöä lisätään ilman kunnon kestävyyskriteereitä energiantuotannossa. Tarvitaan siis tekoja. Tekeminen on sanomisen korkein muoto.

8. Nuorennusleikkaus. Henkilövalinnoissa puolue koki rajun nuorennusleikkauksen. Varapuheenjohtajat Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen ovat uuden sukupolven keskustalaisia. Nuortapolvea edustaa myös puoluesihteeriksi valittu Jouni Ovaska. Uskon, että nuorennusleikkaus vie puoluetta hyvään suuntaan.

9. Jäähyväiset. Erityisen koskettava hetki oli kun puoluesihteeri Timo Laaninen jätti jäähyväiset yhdessä muiden varapuheenjohtajien kanssa. Siksi tämä kirjoitus onkin hyvä päättää loistavan puhujan Annika Saarikon sanoihin: ”Sydämen sivistystä, lähimmäisen vastuuta ja rakkautta”. Tätä todella tarvitaan.

Kiitos puolueelle ja erityisesti Mari Kokolle kutsuta tulla mukaan seuraamaan kokousta!

2 kommenttia artikkeliin ”Politiikan superviikonloppu: 9 havaintoa Keskustan puoluekokouksesta”

  1. Laitettiinkohan siihen kokoushuoneen ilmaan jotain lisuketta? Ei kai kukaan voi kirjoittaa Ihmistä ei mitata markkinoilla -lörinää, kun Sipilän Kokoomusversioa Kepusta tekee juuri sitä, Miksi toistat tällaista puolueuskollisten propagandaa. Toisaalta, en kyllä vihreisiinkään luottaisi tässä.

  2. Keskusta osoittaa käytännössä selvästi aivan päinvastaista kuin tuot esille: ihmis-ja luontovastaisuutta ! Todellisuudessa tärkeää on vain business ja rahan hankinta keinoilla millä hyvänsä. Varsinkin lapsiperheiden , naisten, työttömien, opiskelijoiden, tieteentekijöiden ja kaikkien vähäosaisten osalta puheet eivät pidä ollenkaan paikkansa. Keskusta näkyy osaavan bluffaamisen taidon! Tuollaiset kannattajia kalastelevat puheet ovat vain silmänlumetta vallan saamiseksi ja hallussapitämiseksi. Jotta voitaisiin vieläkin paremmin ryöstää työtätekeviä ( joihin itsekin kuulut) ja siirtää valtion julkisia varoja ja omaisuutta rikkaimmalle väestönosalle ja ulkomaille.

    Miten ihmeessä olet joutunut Keskustan puoluekokousta seuraamaan ? Keskustanuorten jäseneksi ”melkein ” joutumisesta ei tulisi tapauksessasi edes esittää ajatusta! Olet siirtymässä yhä enemmän vastapäiseen suuntaan kuin mistä olet lähtöisin… ! Olet unohtamassa juuresi luullessasi, että tunnettuna henkilönä ja vaikuttajana sekä konsulttina ( pienyrittäjänä ? ) olisit noussut korkeampaan yhteiskunnalliseen asemaan kuin mistä olet lähtöisin, vaikka et ole sen kummempi kuin työnostajalle työtään myyvä tavallinen työtätekevä ihminen. Hyvähän on tuntea vastustajan politiikkaa…mutta osallistua nyt tämän puoluekokoukseen…ja kirjoittaa siitä vielä melko myönteiseen sävyyn…

    Itse olisin mieluummin seurannut Vasemmistoliiton puoluekokousta Oulussa. Sielläkin puolueen johto nuortui entisestään. Ja joka tapauksessa Vasemmistoliiton ympäristö-ilmastopolitiikka on lähellä edustamasi Vihreiden politiikkaa., tosin tarkempi ja pätevämpi yhteiskunta-analyysi ja yhteiskunnan edistämisen suunta lisänä. Jo Vihreiltä puuttuu tuo kunnon selvä yhteiskunta-analyysi ja suunta…mutta Keskustalla se on kateissa kokonaan….tai oikeastaan selvä: yhä enemmän oikealle.

    emisissä

Kommentointi on suljettu.

Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q