Kevätpyöräily: Viisi vinkkiä tulevaan pyöräkauteen

Lapset pyöräilemässä päiväkotiinKevät on pitkällä. Viimeistään nyt on aika kaivaa pyörät varastosta ja aloittaa pyöräilykausi.

Itselläni uuden pyöräkauden alkua symboloi kaksi asiaa. Toinen on nastarenkaiden vaihtaminen kesärenkaisiin ja toinen, kun Helsingin Polkupyöräilijöiden spinning-tunnit loppuvat ja lenkit siirtyvät maantielle.

Näiden lisäksi kävin myös MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa edistämässä pyöräilyä. Pätkä on katsottavissa täällä.

Ohessa on viisi vinkkiä tulevaan pyöräkauteen.

1. Huolla ja tarkista pyörä. Mikäli pyöräilet vuoden ympäri, kevätkausi alkaa usein sillä, että vaihdat nastarenkaat kesärenkaisiin. Samassa yhteydessä voi olla hyvä tehdä hiukan puhdistus- ja huoltotoimenpiteitä oli pyörä sitten seisonut kellarissa koko talven tai ryvettynyt lopputalven loskakeleissä. Mikäli pyörä on seisonut koko talven, kannattaa ainakin tarkistaa ilmanpaineita, ketjuja, jarruja ja kiinnityksiä. Vuosihuolloissa suosin itse sellaisia paikkoja, joista saa varattua huoltoajan eikä pyörää tarvitse jättää huoltoon useaksi päiväksi tai viikoksi.

2. Pukeudu sään mukaan. Keväällä aamut (ja illat) voivat olla vielä kylmiä ja päivät jopa kuumia. Kannattaa katsoa päivän säätiedotukset, kiinnittää huomiota oikeaan pukeutumiseen ja suosia kerrospukeutumista. Näin voi vähentää vaatteita lämpötilan noustessa reilummin.

3 Tarkkaile maastoa. Keväällä vastaan voi tulla oikeastaan kaikkea: sileää asfalttia, hiekoitettua pyörätietä sekä lumista, loskaista tai jäistä pyöräkaistaa. Talven jäljiltä voi olla myös pahoja routavaurioita eli railoja tai kuoppia. Myös liikennejärjestelyt voivat olla muuttuneet ja tutulle reitille on saattanut ilmestyä tietöitä.

4. Huomioi muut tiellä liikkujat. Autoilijat, kävelijät ja muut tiellä liikkujat ovat talven mittaan helposti unohtaneet, että liikenteessä voi olla nopeasti kulkevia pyöräilijöitä. Kannattaa siis olla erityisen varovainen, joustava ja ymmärtäväinen muita kohtaan. Hermoilemalla, riitelemällä ja oikeassa olemisella pahoittaa lähinnä oman mielensä.

5. Aloita kohtuudella ja ole itsellesi armollinen. Mikäli et ole pyöräillyt koko talvena, kannattaa aloittaa rauhallisesti. Näin lihakset eivät ole heti jumissa. Mikäli sää tuntuu liian kylmältä tai pyörätiet ovat vielä lumen ja jään peitossa, voi odotella muutaman viikon. Mikäli taas olet pyöräillyt läpi talven, voin vain onnitella. Kevätpyöräily tuntuu silloin ihanan kevyeltä ja helpolta talven sohjo- ja lumikelien jälkeen.

Miksi sitten ylipäätään pyöräillä? Siksi, koska pyöräily on terveellinen, taloudellinen, tehokas ja nopea sekä ekologinen tapa päästä paikasta toiseen. Pyöräily lisää hyvinvointia ja pienentää ympäristökuormaa.

Kannattaa lukea myös tämä:
Talvipyöräily ei ole extreme-urheilua: Viisi vinkkiä tulevaan talveen

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon aloitellessa uutta pyöräkautta? Kaikki kommentit ja palaute otetaan ilolla vastaan!

Jätä kommentti