Ilmastomarssi – Climate March Helsinki – Mitä me vaadimme?

Climate March Helsinki Save the EarthHelsingin Ilmastomarssille osallistui sunnuntaina 29.11.2015 Helsingissä noin 1500 ihmistä. Upea tapahtuma! Kiitos kaikille järjestäjille.

Itselläni oli kunnia puhua väkijoukolle marssin aluksi Narinkkatorilla. Alla puheeni kokonaisuudessaan.

Marssin lopuksi pääsin jututtamaan myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista. Lopussa hänen odotuksiaan Pariisin ilmastokokoukselle.

Leo Stranius – Puhe ilmastomarssilla 29.11.2015

Hyvät ilmaston ystävät, kiitos kun olette tulleet paikalle!

Minun nimeni on Leo Stranius. Toimin Suomen luonnonsuojeluliitossa vs toiminnanjohtajana.

Pariisin ilmastokokous tulee olemaan askel eteenpäin energiamurroksen tiellä. Odotukset ovat korkealla. Yli 170 maata on antanut ilmastolupauksensa. Nämä lupaukset kattavat yli 90 % kaikista maailman päästöistä. Lupaukset ovat kuitenkin vielä riittämättömiä. Ilmasto tulee näillä toimilla lämpenemään lähes 3 astetta. Kriittinen raja on kaksi astetta.

Näin ollen työtä on paljon Pariisin ilmastokokouksen jälkeenkin. Siksihän me olemme täällä. Tarvitsemme mukaan kaikki: tavalliset ihmiset ja heidän uusiutuvan energian ratkaisunsa, yhteisöt, kaupungit, valtiot, sijoittajat ja yritykset.

Mitä me sitten vaadimme?

Suomen luonnonsuojeluliitto ja muut ympäristöjärjestöt vaativat, että:

– Suomi siirtyy 100 % uusiutuviin energialähteisiin vuoteen 2050 mennessä.

– Päästövähennystavoitteita kiristetään Pariisin jälkeen vuodesta 2018 viiden vuoden sykleissä, jotta kahden asteen tavoite tulee mahdolliseksi.

– Rikkaiden maiden, kuten Suomen, on taattava, että sovittu 100 miljardin dollarin vuosittainen rahoitus kehitysmaiden ilmastotoimiin toteutuu ja kasvaa ennustettavalla tavalla.

– Ilmastosopimukseen on luotava vahvat seuranta-, raportointi- ja todennusjärjestelmät, joilla sekä ilmastorahoitus- että päästövähennyslupausten toteutumista ja muita sitoumuksia voidaan seurata.

– Kansalaisyhteiskuntaa on kuunneltava ilmastoneuvotteluissa, ja ihmisten vaikutusmahdollisuudet heidän elämäänsä vaikuttaviin päätöksiin on turvattava.

Climate March Helsinki Annukka Berg ja Leo StraniusMeidän pitää olla yhä päättäväisempiä toimimaan puhtaamman tulevaisuuden eteen. Kerrotaan terveisemme poliitikoille: Nyt on aika laittaa lisää vauhtia energiamurrokseen. Ryhdytään tuumasta toimeen. Tekeminen on sanomisen korkein muoto. Olkaamme itse se muutos, jonka toivomme maailmassa näkevämme.

Pariisin ilmastokokousta voi seurata kätevästi ympäristöjärjestöjen yhteiseltä sivustolta osoitteesta www.ilmasto.org.

Energiamurroksen aika on nyt! Kiitos!

* * *

Jätä kommentti