Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle?

Luonnonsuojeluliitto hallitusohjelmavaikuttaminenJuha Sipilä julkaisi 27.5.2015 neuvottelutuloksen hallitusneuvotteluista.

Aamulla olin mukana luovuttamassa Smolnan edessä 65 000 ihmisen vetoomusta ympäristöministeriön puolesta. Työ tuotti tulossa. Itsenäinen ympäristöministeriö säilyi.

Iltapäivällä seurasin Suomen luonnonsuojeluliiton Kuutti-tukikohdassa yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa suoraa lähetystä hallitusneuvottelutuloksesta (ks. kuva).

Suomen luonnonsuojeluliiton ensimmäinen reaktio löytyy täältä: Luonnonsuojeluliitto: Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen energiaremontin.

Alkuillasta teimme vielä Luonnonsuojeluliiton asiantuntijoiden kanssa hiukan tarkempaa arviota hallitusohjelmasta. Tästä julkaisimme seuraavan kirjoituksen: Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle?

Alla blogikirjoituksemme kokonaisuudessaan

Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle?

Juha Sipilä julkaisi 27.5.2015 neuvottelutuloksen hallitusneuvotteluista. Ympäristön kannalta ohjelmassa on paljon hyvää ja huonoa.

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena oli pelastaa ympäristöministeriö, saada Suomeen energiaremontti sekä pitää kosket kuohumassa.

Nämä kaikki tavoitteet toteutuivat ainakin osittain. Ympäristöministeriö säilyy, Suomi siirtyy kohti uusiutuvia energialähteitä eikä koskiensuojelulakia lähdetä avaamaan.

Ympäristön kannalta hallitusohjelmassa on esimerkiksi seuraavia hyviä asioita:

– Päästöttömän, uusiutuvan energian käyttöä lisätään eikä sitä korvata turpeella tai ydinvoimalla
– Luovutaan hiilen käytöstä energiantuotannossa ja puolitetaan tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin 2020-luvun aikana
– Huolehditaan biomassan kestävyyskriteerien varmistamisesta
– Uusiutuvan energialähteiden pientuotantoa edistetään
– Koskiensuojelulakia ei lähdetä avaamaan
– Kalatiestrategiaa sekä lohi- ja meritaimenstrategiaa toteutetaan
– Uusi kansallispuisto perustetaan 2017
– Ympäristöministeriö säilyy

Ympäristön kannalta ongelmallisia asioita ovat esimerkiksi seuraavat:

– Puun käyttöä lisätään 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa
– Metsien- ja soidensuojelu ei etene ja luonnonsuojelurahoja leikataan merkittävästi
– Energiasäästö- ja energiatehokkuustoimien täydellinen puuttuminen
– Jätevesiasetusta lievennetään huomattavasti
– Otetaan käyttöön päästökaupan epäsuorien sähkönhintavaikutusten kompensaatiojärjestelmä, joka rahoitetaan päästökauppatuloilla
– Tuulivoiman syöttötariffia leikataan
– Ympäristöministeri joutuu ottamaan vastuulleen myös liikenne- ja viestintäasiat
– Suomen ympäristökeskuksen yhdistäminen Luonnonvarakeskukseen
– Säädösten heikentäminen kaavoituksessa ja luvituksessa vaarantaa ympäristön ja kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia
– ELY-keskusten ohjaus- ja valitusoikeuden rajoittaminen voi johtaa lainvastaisten kaavojen läpimenoon

Tämän lisäksi ekologinen verouudistus etenee jonkin verran. Esimerkiksi ajoneuvoveroa kiristetään sekä rekisteröityneisiin veneisiin ja moottoriajoneuvoille tulee vuotuinen vero. Käyttöön tulee myös raskaan liikenteen tiemaksu (vinjetti). Toisaalta kaivostoiminta saa sähköverokevennyksiä ja autoveroa lasketaan. Työ suomalaisen luonnon puolustamiseksi jatkuu toimintaohjelmassa ja budjettikehyksessä.

Riku Eskelinen, EKOenergiavastaava
Leo Stranius, suojelupäällikkö
Tapani Veistola, erityisasiantuntija

* * *

Kannattaa lukea myös nämä reaktiot hallitusohjelmaan liittyen:

Luonnonsuojeluliitto: Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen energiaremontin.
Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle?
Greenpeace: Sipilän hallitus tuhosi metsänsuojelun, energiapolitiikassa pilkottaa toivonkipinä
WWF jakaa hallitusneuvottelijoille sekä risuja että ruusuja
Luonto-Liitto: Hallitusohjelma pysäyttää metsien ja soiden suojelun
Natur och Miljö: Miljöministern får ett tufft jobb
Energiaremontti: Hallitus tarttui energiaremonttiin

Yksi kommentti artikkeliin ”Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle?”

  1. Mitä ihmettä on tämä intoilu puun ja turpeen poltosta, ja siis vihreiden intoilu siitä? Kumpikin on hiiltä! Nytkö sitten riittää se, että rahat jää Suomeen kun Suomen metsät lyödään pannuun, mutta itse sillä hiilidioksidin nousulla taivaalle ei ole väliä? Aikamoinen pettymys tuo Vartiakin, joka nyt intoilee juuri tuosta kokkareiden kanssa. Eikö kukaan ymmärrä sitä, että sitä hiilidioksidia on jo liikaa ja ollaan jyrkänteen reunalla, eli ei ole aikaa odotella mitään vuosikymmenien päässä olevaa hiilineutraliteettia. Suomen päästöt lähtevät tällä ohjelmalla hurjaan kasvuun oikeassa maailmassa, vaikka varmasti hallitus, ja näköjään muutkin, yrittävät silmänkääntötemppuja laskemalla hiilineutraliteetteja vuosikymmenien päähän.

    Jos patoasiakin menee tällä tavalla, niin aika vähissä on politiikan uskottavuus itse kullakin. Muualla muuten osataan: http://www.perhokalastus.fi/2015/05/26/parnujoki-auki-vaelluskaloille/

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/