Mikael Fogelholm: Ravitsemus, terveys ja ympäristö – yhteinen sävel

Mikael FogelholmVieraskynäblogissa Mikael Fogelholm kirjoittaa kasvisruokavaliosta

Ravitsemus, terveys ja ympäristö – yhteinen sävel

Terveydelle ihanteellisesta ruokavaliosta kiistellään paljon ja kiihkeästi.

Monet esiintyvät ravitsemuksen asiantuntijoina, vaikka ainoat ansiot ovat säännöllinen syöminen ja kyky etsiä tutkimusraportteja internetistä. Mielipiteitä on monta.

Tutkijakoulutuksen saaneet ravitsemustieteilijät ovat ruokavalion ja terveyden yhteyksistä kuitenkin aika yksimielisiä. Yhtä terveydelle ihanteellista ruokavaliota ei ole.

Terveellisillä ruokavalioilla on kuitenkin yhteisiä piirteitä. Näitä ovat runsas kasvisten, hedelmien, marjojen ja kasviöljyjen – ei tosin kookosöljyn – käyttö. Myös täysjyvävilja kuuluu luetteloon. Jotkut luulevat tosin, ettei viljaa pitäisi syödä, mutta tämä ei ole tieteellisesti perusteltua.

Pelkällä kasviruoalla voidaan koostaa terveellinen ruokavalio. Se vaatii kylläkin tarkkoja valintoja ja ainakin D-vitamiini- ja B12-vitamiinilisää. Itse suosittelisin tosin ruokavalioon vielä kalaa ja hapanmaitovalmisteita, joilla on tutkimusten mukaan vahva myönteinen yhteys terveyteen.

Uusimmissa ravitsemussuosituksissa on terveyden lisäksi tuotu ensimmäistä kertaa esille myös ruokavalion merkitys ympäristölle. Kolme tärkeää ympäristövaikutusta ovat hiilijalanjälki, rehevöittäminen sekä vaikutus kalakantoihin. Ekologisesti tarkasteltuna vegaaniruokavalio lienee kaikkein paras, tosin järkevästi valitut kalat eivät tasapainoa heikennä.

Jos kerran vegaaniruokavalio on ekologisesti paras ja terveyden kannalta riittävän hyvä, miksei se ole ravitsemussuositusten ykkösvaihtoehto? Vastaus on yksinkertainen: olemme väestönä aivan liian kaukana vegaaniruokavaliosta, jotta sitä voitaisiin suositella kaikille. Tällä hetkellä on riittävästi tekemistä jo siinä, että ravitsemussuosituksissa terveysperusteisena asiana esitetty lihan kulutuksen vähentäminen toteutuisi edes jollain tavalla. Vegaaniruokavalio on useimmille yhtä utopistinen ajatus kuin se, että talven etelän lomamatka vaihtuisi Kanarian saarilta Hankoon.

Vielä on mainittava yksi ruokavalion ympäristönäkökulma eli jätteet ja hävikki. Ruokahävikin arvellaan suurentuneen viime vuosina. Osaksi tämä johtuu muuttuneesta tavasta tuottaa, markkinoida, myydä ja ostaa ruokaa. Ostamme enemmän varmuuden vuoksi, emme sen mukaan, mikä tulee kulumaan. Useimmilla ihmisillä on myös varaa ostaa ylimääräistä ruokaa – vaikka ruoan hinnasta jostain syytä kuuluu valittaa. Ylimääräinen ruoka joko syödään tai heitetään pois. Edellinen lihottaa, jälkimmäinen kuormittaa ympäristöä. Hävikin vähentäminen on enemmän yhteiskunnan kuin yksilön käsissä. Niin kauan kun tärkeää on kaupan ja teollisuuden voitto, on vaikea uskoa, että kuluttajien houkuttelussa mennään askeltakaan taaksepäin.

Mikael Fogelholm
Mikael Fogelholm on ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto

6 kommenttia artikkeliin ”Mikael Fogelholm: Ravitsemus, terveys ja ympäristö – yhteinen sävel”

  1. Kiitos valaisevasta ¨selityksestä!

    Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat kansalaisille suunnatussa terveyden parantamiskampanjassaan vähintään viiden vihanneksen ja hedelmän, sekä kolmen maitotuotteen syömistä päivittäin.Marjat lasketaan hedelmiin.Kasvisöljyjen, erilaisten pähkinöiden ja kokojyväviljan käyttöä suositellaan. Rasvaisia lihanjalostustuotteita,eläinrasvoja ja lihaa suositellaan vähennettäväksi, samoin suolan ja sokerin käyttöä.Kalaa suositellaan syötäväksi enintään kaksi kertaa viikossa johtuen varsinkin merikalojen sisältämistä terveydelle haitallisista aineista, joita niissä on veden saastumisen tuomana.Samoin altaissa tai luonnonvesissä kasvatetut kalat ( esim.lohi ) voivat sisältää antibiootteja ja vaarallisia aineita, joita kaloille annetaan.niiden kestämiseksi ahtaita kasvatusolosuhteita.Kala on siis tarkoin valittava ravintoaine.Samoin muut meren antimet,jotka kuuluvat ranskalaisten tavalliseen ruokavalioon ( katkaravut,simpukat, osterit ym.äyriäiset ) sopivat ruokavalioon.

    Suosituksen mukaan on kuitenkin on otettava huomioon jokaisen ihmisen ikä,sukupuoli , erityiset tarpeet ja itsekunkin elämäntapa.Vanheneva ihminen tarvitsee erilailla ravintoaineita kuin nuori
    Samoin huomioidaan ateriointiin käytetty aika, jota sousitellaan pidennettäväksi.Kiireessä ”hotkittu” ravinto ei ole ruuansulatuksen ja ravitsemuksen kannalta hyväksi. Yleensäkin ranskalaiset käyttävät perinteisesti paljon enemmän aikaa syömiseen kuin suomalaiset! Ja varsinkin illallinen syödään perheissä useimmiten ajan kanssa.Ja viikonloppuisin syödään yleensä vielä paremmin ja enemmän aikaa käyttäen kuin viikolla.

    Terveellisen ravinnon lisäksi suositellaan jokapäiväistä kullekin sopivaa liikuntaa, urheilua tai vähintään puolen tunnin reipasta kävelyä päivittäin.Siis ravinnosta saatava hyöty yhdistetään liikunnan mukanaantuomaan fyysisen ja psyykkisen kunnon kohentumiseen.

    Ranskassa on kuitenkin ongelmana vihannesten ja hedelmien korkea kasvinsuojelumyrkkyjen pitoisuus.Ranska on suurimpia näiden luontoa ja ihmisten terveyttä tuhoavien myrkkyjen käyttäjiä ! On siis parasta valita ravintonsa itse ilman myrkkyjä kasvatetuista kasviksista ,tai sitten luomutuotteista.Valitettavasti ne ovat kalliita, ja ne eivät ole helposti kaikkien saatavilla.Näitä tuotteita joudutaan tuomaan paljon ulkomailta, koska Ranskan maatalous ei tuota niitä vielä edes kysyntää vastaavasti.Maatalousministeriö pyrkii nyt nk. ekologisen tuotannon lisäämiseen,koska luomutuotteiden kysyntä on huomattavasti kasvanut. Perheiden oma ekologinen kasvimaatuotanto on voimakkaasti kasvamassa !

    .

  2. Valitettavasti hinta ei ole luomutuotteiden ainut huono puoli: niiden ympäristölle aiheuttama kokonaiskuormitus per tuotettu kalorimäärä on suurempi kuin tehotuotettujen tuotteiden.

  3. Mielenkiintoista tietää!
    Mitenkäs on tuon ympäristökuormituksen kanssa noin pienimuotoisesti katsoen, olisiko se yhtä rankkaa ,jos kasvatan vihannekseni ja hedelmäni niinsanotulla täydellä luonnonmenetelmällä puolivilleinä tai ihan vapaasti rehottavina ? Siis lisäämättä muita lannoitteita kuin itse tekemääni kompostia ja kastelemalla tuskin koskaan muutoin kuin talteen otetulla sadevedellä ja hävittämällä vain osittain ”rikkaruohot” ( tokko sellaisia onkaan…).Tällöin talvisin peitän kasvimaan kylvämällä ravintoaneita maahan liottavia kasveja,jotka keväällä viikatoin ja sekoitan palasina mullan sekaan kääntäessäni kasvimaata, samalla kun lisään kompostia.Näin mullan orgaanisten aineiden määrä kasvaa huomattavasti.Tämä ns.”vihreä lannoite” parantaa maan koostumusta ja kasvaessaan tuo paikalle joukon hyödyllisiä hyönteisiä.Ja sitten kylvän ja istutan vain sellaisia kasveja, jotka ovat sopeutuneet tällaiseen puolivilliin tai ihan villiin kasvamistapaan ja kestävät paikallisia luonnonolosuhteita hyvin. Valitsen samalla kasvit, jotka sopivat keskenään ja auttavat toisiaan vastavuoroisesti tuholaisten torjunnassa ja tarvittavan kosteuden säilyttämisessä ,sekä houkuttelevat hyötyhyönteisiä.En käytä tuhoavia hyönteis-ym.suojamyrkkyjä torjunta-aineina, vaan kasveista tekemiäni liuoitteita tarvittaessa.Jätän kesällä osan kasvimaata ja puutarhaa kukille, samoin ympärillä olevat niityt..Näin paikalle tulevat mehiläiset ja muut ätökät suorittamaan tarpeellisen pölytyksen.IOlen istuttanut hyönteisiä ja lintuja houkuttelevia pensaita ja perennoita.Marjapensaat ja hedelmäpuut olen valinnut ensisijaisesti paikallisista lajikkeista, jotka ovat hyvin sopeutuneet kestämään näitä paikallisia vaikeita luonnonolosuhteita, ja joista ei tarvitse koko ajan huolehtia. Hedelmäsadon suhteen luonnonolosuhteissa näin korkealla ( 1100 m. merenpinnasta) on varauduttava siihen, että joka vuosi sato ei ole yhtä runsas, johtuen hedelmäpuiden omasta tuottamisrytmistä ja talven rankkuudesta.

    Millainen on siis tuo ympäristökuormitus, jos käytän vaikkapa nk.permakulttuuria ( =”agriculture” ja ”permanent” sanoista johdettu ) , joka kutsuu työskentelemään luonnon kanssa yhteistyössä ennemminkin kuin luonnon kustannuksella ? Tämähän on oikeastaan elämänkin periaate… Tällainen sopii tietysti parhaiten maaseudulla asuvien perheiden melko pienimuotoiseen viljelyyn, mutta sitä voisi kokeilla myöskin suuremmassa mitassa.Loppujen lopuksi se ei ole aikaavievämpää ja väsyttävämpää kuin muutkaan menetelmät, koska luonto toimii apuna.
    Vaan uskaltaako sitä enää kasvattaa mitään vihanneksia millään tavalla , jos ajattelee vain niiden kasvattamisen ja syömisen ympäristövaikutuksia ?

  4. PS edelliseen selitykseksi :
    1970-luvulta lähtien meillä on ollut käytössä luomutuottajien keskuudessa permakulttuuri.Siinä uskotaan yhdistyvän maatyön käsite ympäristönsuojelun käsitteeseen.Permakulttuurin on tarkoitus taata suurimääräinen elintarvikkeiden tuotanto sopeuttamalla se olemassaolevan ympäristön kanssa, samalla rajoittaen fossiilienergian käyttöä.Tällaista kasvienviljelyä voivat toteuttaa yhtä hyvin kauppapuutarhurit (ammattilaiset) tai yksityiset ”kotipuutarhurit”.Molemmissa tapauksissa ympäristön luonnolliseen tasapainoon vaikuttavat toiminnat tulevat nopeasti elämäntottumukseksi.

    Kuitenkin tällaiseen ”tasapainotteluun ” kuuluvat pakollisina myöskin eläimet ( kotieläimet kuten kanat, siat jne. tai villieläimet ), vaikka niiden olemassaolo tuntuisikin vapaaehtoiselta! Siihen kuuluu vesipiste , lampi tai puro, samoin marja-ja hedelmäpuutarha.Permakulttuuria harrastava puutarhuri ei käytä koneita, eikä kemiallisia kasvinsuoja-aineita.Jätteet kierrätetään.Ekologinen suunnittelu maksimoi tuotannon.Permakulttuuripuutarha on ravitseva, ja sen harrastajat tähtäävät omavaraisuuteen.

    Ennen permakulttuuriin ryhtymistä ympäristöä on tarkkailtava huomioivasti: pitää tietää dominoivan tuulen suunta, ottaa huomioon aurinkoa heijastavat rakennusten pinnat , auringonpaisteen ja varjojen olemassaolo yms.Koska on tarkoitus vähentää ihmisen asiaanpuuttumista, niin on heti alkuun tehtävä suunnitelma, jossa otetaan huomioon maaperän laatu.
    On valittava paljon kestäviä monivuotisia vihanneksia, hedelmäpuita, marjapensaita ja linnuille marjoja tuottavia pensaskasveja.Väliin sijoitellaan köynnöksiä ja maata peittäviä kasveja peittämään tyhjää maapintaa. Ravintoaineiden puute paikoin tulee korvata tekemällä nyppylöitä,rinteitä ja kasveista sekä mullasta koostuvia kerrosten kasaantumia. Näiden rakentamiseen käytetään luonnosta saatavia aineksia. Toteutetaan kasvisten yhteenliittymiä ja niiden kiertokulkua.Ja tietysti voi itsekukin luottaa omaan luovuuteensa! Näin saadaan viljelyyn ”tuottavaa luonnollista tehokkuutta”…

    Mutta, jos luomuviljelyn katsotaan olevan lopulta ympäristökuormitukseltaan raskaampaa kuin tehotuotanto, niin silloinhan voisi kuvitella, että luonto itse kuormittaa eniten ympäristöä ja tuhoaa näin ollen itseään ??!!

    .

  5. Koskien ravinnon tuhlaamista : ”hävikin vähentäminen on enemmän yhteiskunnan kuin yksilön käsissä ”.

    Rohkaisevana esimerkkinä yhteiskunnan puuttumisesta asiaan voisi olla se, että Ranskan hallitus on teetättänyt ravitsemus/elintarvikkeiden tuhlaamista koskevan raportin, jossa esitetään useita konkreettisia toimenpiteitä tuhlauksen lopettamiseksi. Valtiovallan tarkoitus on valmistella sellaisia toimia, joiden avulla tuhlaus saataisiin huomattavasti vähenemään.Tällä hetkellä Ranskassa jokaista asukasta kohti heitetään roskiin 20 kg. ravintoa vuosittain.Ja meitä kun on yli 60 miljoonaa, niin tästä kertyy melkoinen vuori!

    Raportissa ehdotetaan mm. sitä, että suuria myyntipisteitä ( supermarket ) kiellettäisiin heittämästä pois elintarvikkeita.Niiden tulisi kunnioittaa ravintoa ja antaa sitä pyytäville humanitaarisille järjestöille vielä syötäviksi kelpaavat tuotteet ennen niiden viimeistä myyntipäivää. Monet suuret kaupat tekevätkin jo vapaaehtoisesti näin, mutta tämä halutaan yleistää säännöksillä.
    Samoin raportissa ehdotetaan annettavaksi verohelpotuksia maataloudelle, kun se ei heitä pois myymättä jäänyttä ravintoa, vaan antaa sen ilmaiseksi tarvitseville. Tietenkin liian tuottamista tulee vastustaa.

    Toisaalta kuitenkin uskotaan yksilönkin toiminnallakin olevan vaikutusta, yksilöistähän yhteiskunta muodostuu.Niinpä kuluttajien tapoja aiotaan yrittää muuttaa jo pienestä pitäen aloitettavalla ravitsemuskasvatuksella.Lapsille lisätään opetusta ravinnon tärkeydestä ja sen tuhlaamisen haitallisuudesta ja järjettömyydestä.

    Toivottavasti noista kauniista aikomuksista tulee käytännön toimenpiteitä!

Kommentointi on suljettu.

Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!