Mikael Fogelholm: Ravitsemus, terveys ja ympäristö – yhteinen sävel

Mikael FogelholmVieraskynäblogissa Mikael Fogelholm kirjoittaa kasvisruokavaliosta

Ravitsemus, terveys ja ympäristö – yhteinen sävel

Terveydelle ihanteellisesta ruokavaliosta kiistellään paljon ja kiihkeästi.

Monet esiintyvät ravitsemuksen asiantuntijoina, vaikka ainoat ansiot ovat säännöllinen syöminen ja kyky etsiä tutkimusraportteja internetistä. Mielipiteitä on monta.

Tutkijakoulutuksen saaneet ravitsemustieteilijät ovat ruokavalion ja terveyden yhteyksistä kuitenkin aika yksimielisiä. Yhtä terveydelle ihanteellista ruokavaliota ei ole.

Terveellisillä ruokavalioilla on kuitenkin yhteisiä piirteitä. Näitä ovat runsas kasvisten, hedelmien, marjojen ja kasviöljyjen – ei tosin kookosöljyn – käyttö. Myös täysjyvävilja kuuluu luetteloon. Jotkut luulevat tosin, ettei viljaa pitäisi syödä, mutta tämä ei ole tieteellisesti perusteltua.

Pelkällä kasviruoalla voidaan koostaa terveellinen ruokavalio. Se vaatii kylläkin tarkkoja valintoja ja ainakin D-vitamiini- ja B12-vitamiinilisää. Itse suosittelisin tosin ruokavalioon vielä kalaa ja hapanmaitovalmisteita, joilla on tutkimusten mukaan vahva myönteinen yhteys terveyteen.

Uusimmissa ravitsemussuosituksissa on terveyden lisäksi tuotu ensimmäistä kertaa esille myös ruokavalion merkitys ympäristölle. Kolme tärkeää ympäristövaikutusta ovat hiilijalanjälki, rehevöittäminen sekä vaikutus kalakantoihin. Ekologisesti tarkasteltuna vegaaniruokavalio lienee kaikkein paras, tosin järkevästi valitut kalat eivät tasapainoa heikennä.

Jos kerran vegaaniruokavalio on ekologisesti paras ja terveyden kannalta riittävän hyvä, miksei se ole ravitsemussuositusten ykkösvaihtoehto? Vastaus on yksinkertainen: olemme väestönä aivan liian kaukana vegaaniruokavaliosta, jotta sitä voitaisiin suositella kaikille. Tällä hetkellä on riittävästi tekemistä jo siinä, että ravitsemussuosituksissa terveysperusteisena asiana esitetty lihan kulutuksen vähentäminen toteutuisi edes jollain tavalla. Vegaaniruokavalio on useimmille yhtä utopistinen ajatus kuin se, että talven etelän lomamatka vaihtuisi Kanarian saarilta Hankoon.

Vielä on mainittava yksi ruokavalion ympäristönäkökulma eli jätteet ja hävikki. Ruokahävikin arvellaan suurentuneen viime vuosina. Osaksi tämä johtuu muuttuneesta tavasta tuottaa, markkinoida, myydä ja ostaa ruokaa. Ostamme enemmän varmuuden vuoksi, emme sen mukaan, mikä tulee kulumaan. Useimmilla ihmisillä on myös varaa ostaa ylimääräistä ruokaa – vaikka ruoan hinnasta jostain syytä kuuluu valittaa. Ylimääräinen ruoka joko syödään tai heitetään pois. Edellinen lihottaa, jälkimmäinen kuormittaa ympäristöä. Hävikin vähentäminen on enemmän yhteiskunnan kuin yksilön käsissä. Niin kauan kun tärkeää on kaupan ja teollisuuden voitto, on vaikea uskoa, että kuluttajien houkuttelussa mennään askeltakaan taaksepäin.

Mikael Fogelholm
Mikael Fogelholm on ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto

6 kommenttia artikkeliin ”Mikael Fogelholm: Ravitsemus, terveys ja ympäristö – yhteinen sävel”

  1. Kiitos valaisevasta ¨selityksestä!

    Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat kansalaisille suunnatussa terveyden parantamiskampanjassaan vähintään viiden vihanneksen ja hedelmän, sekä kolmen maitotuotteen syömistä päivittäin.Marjat lasketaan hedelmiin.Kasvisöljyjen, erilaisten pähkinöiden ja kokojyväviljan käyttöä suositellaan. Rasvaisia lihanjalostustuotteita,eläinrasvoja ja lihaa suositellaan vähennettäväksi, samoin suolan ja sokerin käyttöä.Kalaa suositellaan syötäväksi enintään kaksi kertaa viikossa johtuen varsinkin merikalojen sisältämistä terveydelle haitallisista aineista, joita niissä on veden saastumisen tuomana.Samoin altaissa tai luonnonvesissä kasvatetut kalat ( esim.lohi ) voivat sisältää antibiootteja ja vaarallisia aineita, joita kaloille annetaan.niiden kestämiseksi ahtaita kasvatusolosuhteita.Kala on siis tarkoin valittava ravintoaine.Samoin muut meren antimet,jotka kuuluvat ranskalaisten tavalliseen ruokavalioon ( katkaravut,simpukat, osterit ym.äyriäiset ) sopivat ruokavalioon.

    Suosituksen mukaan on kuitenkin on otettava huomioon jokaisen ihmisen ikä,sukupuoli , erityiset tarpeet ja itsekunkin elämäntapa.Vanheneva ihminen tarvitsee erilailla ravintoaineita kuin nuori
    Samoin huomioidaan ateriointiin käytetty aika, jota sousitellaan pidennettäväksi.Kiireessä ”hotkittu” ravinto ei ole ruuansulatuksen ja ravitsemuksen kannalta hyväksi. Yleensäkin ranskalaiset käyttävät perinteisesti paljon enemmän aikaa syömiseen kuin suomalaiset! Ja varsinkin illallinen syödään perheissä useimmiten ajan kanssa.Ja viikonloppuisin syödään yleensä vielä paremmin ja enemmän aikaa käyttäen kuin viikolla.

    Terveellisen ravinnon lisäksi suositellaan jokapäiväistä kullekin sopivaa liikuntaa, urheilua tai vähintään puolen tunnin reipasta kävelyä päivittäin.Siis ravinnosta saatava hyöty yhdistetään liikunnan mukanaantuomaan fyysisen ja psyykkisen kunnon kohentumiseen.

    Ranskassa on kuitenkin ongelmana vihannesten ja hedelmien korkea kasvinsuojelumyrkkyjen pitoisuus.Ranska on suurimpia näiden luontoa ja ihmisten terveyttä tuhoavien myrkkyjen käyttäjiä ! On siis parasta valita ravintonsa itse ilman myrkkyjä kasvatetuista kasviksista ,tai sitten luomutuotteista.Valitettavasti ne ovat kalliita, ja ne eivät ole helposti kaikkien saatavilla.Näitä tuotteita joudutaan tuomaan paljon ulkomailta, koska Ranskan maatalous ei tuota niitä vielä edes kysyntää vastaavasti.Maatalousministeriö pyrkii nyt nk. ekologisen tuotannon lisäämiseen,koska luomutuotteiden kysyntä on huomattavasti kasvanut. Perheiden oma ekologinen kasvimaatuotanto on voimakkaasti kasvamassa !

    .

    Vastaa
  2. Valitettavasti hinta ei ole luomutuotteiden ainut huono puoli: niiden ympäristölle aiheuttama kokonaiskuormitus per tuotettu kalorimäärä on suurempi kuin tehotuotettujen tuotteiden.

    Vastaa
  3. Mielenkiintoista tietää!
    Mitenkäs on tuon ympäristökuormituksen kanssa noin pienimuotoisesti katsoen, olisiko se yhtä rankkaa ,jos kasvatan vihannekseni ja hedelmäni niinsanotulla täydellä luonnonmenetelmällä puolivilleinä tai ihan vapaasti rehottavina ? Siis lisäämättä muita lannoitteita kuin itse tekemääni kompostia ja kastelemalla tuskin koskaan muutoin kuin talteen otetulla sadevedellä ja hävittämällä vain osittain ”rikkaruohot” ( tokko sellaisia onkaan…).Tällöin talvisin peitän kasvimaan kylvämällä ravintoaneita maahan liottavia kasveja,jotka keväällä viikatoin ja sekoitan palasina mullan sekaan kääntäessäni kasvimaata, samalla kun lisään kompostia.Näin mullan orgaanisten aineiden määrä kasvaa huomattavasti.Tämä ns.”vihreä lannoite” parantaa maan koostumusta ja kasvaessaan tuo paikalle joukon hyödyllisiä hyönteisiä.Ja sitten kylvän ja istutan vain sellaisia kasveja, jotka ovat sopeutuneet tällaiseen puolivilliin tai ihan villiin kasvamistapaan ja kestävät paikallisia luonnonolosuhteita hyvin. Valitsen samalla kasvit, jotka sopivat keskenään ja auttavat toisiaan vastavuoroisesti tuholaisten torjunnassa ja tarvittavan kosteuden säilyttämisessä ,sekä houkuttelevat hyötyhyönteisiä.En käytä tuhoavia hyönteis-ym.suojamyrkkyjä torjunta-aineina, vaan kasveista tekemiäni liuoitteita tarvittaessa.Jätän kesällä osan kasvimaata ja puutarhaa kukille, samoin ympärillä olevat niityt..Näin paikalle tulevat mehiläiset ja muut ätökät suorittamaan tarpeellisen pölytyksen.IOlen istuttanut hyönteisiä ja lintuja houkuttelevia pensaita ja perennoita.Marjapensaat ja hedelmäpuut olen valinnut ensisijaisesti paikallisista lajikkeista, jotka ovat hyvin sopeutuneet kestämään näitä paikallisia vaikeita luonnonolosuhteita, ja joista ei tarvitse koko ajan huolehtia. Hedelmäsadon suhteen luonnonolosuhteissa näin korkealla ( 1100 m. merenpinnasta) on varauduttava siihen, että joka vuosi sato ei ole yhtä runsas, johtuen hedelmäpuiden omasta tuottamisrytmistä ja talven rankkuudesta.

    Millainen on siis tuo ympäristökuormitus, jos käytän vaikkapa nk.permakulttuuria ( =”agriculture” ja ”permanent” sanoista johdettu ) , joka kutsuu työskentelemään luonnon kanssa yhteistyössä ennemminkin kuin luonnon kustannuksella ? Tämähän on oikeastaan elämänkin periaate… Tällainen sopii tietysti parhaiten maaseudulla asuvien perheiden melko pienimuotoiseen viljelyyn, mutta sitä voisi kokeilla myöskin suuremmassa mitassa.Loppujen lopuksi se ei ole aikaavievämpää ja väsyttävämpää kuin muutkaan menetelmät, koska luonto toimii apuna.
    Vaan uskaltaako sitä enää kasvattaa mitään vihanneksia millään tavalla , jos ajattelee vain niiden kasvattamisen ja syömisen ympäristövaikutuksia ?

    Vastaa
  4. PS edelliseen selitykseksi :
    1970-luvulta lähtien meillä on ollut käytössä luomutuottajien keskuudessa permakulttuuri.Siinä uskotaan yhdistyvän maatyön käsite ympäristönsuojelun käsitteeseen.Permakulttuurin on tarkoitus taata suurimääräinen elintarvikkeiden tuotanto sopeuttamalla se olemassaolevan ympäristön kanssa, samalla rajoittaen fossiilienergian käyttöä.Tällaista kasvienviljelyä voivat toteuttaa yhtä hyvin kauppapuutarhurit (ammattilaiset) tai yksityiset ”kotipuutarhurit”.Molemmissa tapauksissa ympäristön luonnolliseen tasapainoon vaikuttavat toiminnat tulevat nopeasti elämäntottumukseksi.

    Kuitenkin tällaiseen ”tasapainotteluun ” kuuluvat pakollisina myöskin eläimet ( kotieläimet kuten kanat, siat jne. tai villieläimet ), vaikka niiden olemassaolo tuntuisikin vapaaehtoiselta! Siihen kuuluu vesipiste , lampi tai puro, samoin marja-ja hedelmäpuutarha.Permakulttuuria harrastava puutarhuri ei käytä koneita, eikä kemiallisia kasvinsuoja-aineita.Jätteet kierrätetään.Ekologinen suunnittelu maksimoi tuotannon.Permakulttuuripuutarha on ravitseva, ja sen harrastajat tähtäävät omavaraisuuteen.

    Ennen permakulttuuriin ryhtymistä ympäristöä on tarkkailtava huomioivasti: pitää tietää dominoivan tuulen suunta, ottaa huomioon aurinkoa heijastavat rakennusten pinnat , auringonpaisteen ja varjojen olemassaolo yms.Koska on tarkoitus vähentää ihmisen asiaanpuuttumista, niin on heti alkuun tehtävä suunnitelma, jossa otetaan huomioon maaperän laatu.
    On valittava paljon kestäviä monivuotisia vihanneksia, hedelmäpuita, marjapensaita ja linnuille marjoja tuottavia pensaskasveja.Väliin sijoitellaan köynnöksiä ja maata peittäviä kasveja peittämään tyhjää maapintaa. Ravintoaineiden puute paikoin tulee korvata tekemällä nyppylöitä,rinteitä ja kasveista sekä mullasta koostuvia kerrosten kasaantumia. Näiden rakentamiseen käytetään luonnosta saatavia aineksia. Toteutetaan kasvisten yhteenliittymiä ja niiden kiertokulkua.Ja tietysti voi itsekukin luottaa omaan luovuuteensa! Näin saadaan viljelyyn ”tuottavaa luonnollista tehokkuutta”…

    Mutta, jos luomuviljelyn katsotaan olevan lopulta ympäristökuormitukseltaan raskaampaa kuin tehotuotanto, niin silloinhan voisi kuvitella, että luonto itse kuormittaa eniten ympäristöä ja tuhoaa näin ollen itseään ??!!

    .

    Vastaa
  5. Koskien ravinnon tuhlaamista : ”hävikin vähentäminen on enemmän yhteiskunnan kuin yksilön käsissä ”.

    Rohkaisevana esimerkkinä yhteiskunnan puuttumisesta asiaan voisi olla se, että Ranskan hallitus on teetättänyt ravitsemus/elintarvikkeiden tuhlaamista koskevan raportin, jossa esitetään useita konkreettisia toimenpiteitä tuhlauksen lopettamiseksi. Valtiovallan tarkoitus on valmistella sellaisia toimia, joiden avulla tuhlaus saataisiin huomattavasti vähenemään.Tällä hetkellä Ranskassa jokaista asukasta kohti heitetään roskiin 20 kg. ravintoa vuosittain.Ja meitä kun on yli 60 miljoonaa, niin tästä kertyy melkoinen vuori!

    Raportissa ehdotetaan mm. sitä, että suuria myyntipisteitä ( supermarket ) kiellettäisiin heittämästä pois elintarvikkeita.Niiden tulisi kunnioittaa ravintoa ja antaa sitä pyytäville humanitaarisille järjestöille vielä syötäviksi kelpaavat tuotteet ennen niiden viimeistä myyntipäivää. Monet suuret kaupat tekevätkin jo vapaaehtoisesti näin, mutta tämä halutaan yleistää säännöksillä.
    Samoin raportissa ehdotetaan annettavaksi verohelpotuksia maataloudelle, kun se ei heitä pois myymättä jäänyttä ravintoa, vaan antaa sen ilmaiseksi tarvitseville. Tietenkin liian tuottamista tulee vastustaa.

    Toisaalta kuitenkin uskotaan yksilönkin toiminnallakin olevan vaikutusta, yksilöistähän yhteiskunta muodostuu.Niinpä kuluttajien tapoja aiotaan yrittää muuttaa jo pienestä pitäen aloitettavalla ravitsemuskasvatuksella.Lapsille lisätään opetusta ravinnon tärkeydestä ja sen tuhlaamisen haitallisuudesta ja järjettömyydestä.

    Toivottavasti noista kauniista aikomuksista tulee käytännön toimenpiteitä!

    Vastaa

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.