Kirjeitä vapaudelle: Moses Akatugba

Moses Akatugba Kuva amnestyHyvää ihmisoikeuksien päivää! YK:n ihmisoikeuksien julistus täyttää tänään 66 vuotta.

Ihmisoikeusjulistuksen kolmannen artiklan mukaan ”Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.”

Valitettavasti tämä ei koske kaikkia. Yksi näistä on Moses Akatugba, joka on tuomittu kuolemaan hirttämällä siitä syystä, että häntä syytetään kolmen kännykän varastamisesta.

Onneksi Amnesty kampanjoi Moseksen ja monien muiden puolesta.

Kirjeitä vapaudelle on Amnestyn kansainvälinen kampanja, jossa voi toimia vaarassa olevien ihmisten puolesta.

Tämä kirjoitus on minun pieni tukeni Mosekselle ja kaikille muille kuolemaan tuomituille tänä tärkeänä päivänä. Ohessa Moses Akatugban tarina.

Kidutettu ja tuomittu kuolemaan

Jokaisella ihmisellä on oikeus elämään. Moses Akatugbalta tämä oikeus on viety, sillä hänet on tuomittu kuolemaan hirttämällä. Moses pidätettiin 16-vuotiaana ja häntä syytettiin kolmen kännykän ryöstöön osallistumisesta. Viranomaiset kiduttivat häntä ”tunnustuksen” saamiseksi.

Vain 16-vuotias Moses Akatugba odotti tuloksia lukiokokeistaan, kun hänen elämänsä muuttui lopullisesti. Vuoden 2005 marraskuussa Nigerian armeija pidätti Moseksen ja syytti häntä osallistumisesta kolmen puhelimen ryöstämiseen.

Moses kertoo, että sotilaat ampuivat häntä käteen ja hakkasivat häntä päähän ja selkään pidätyksen aikana. Epkanin poliisiasemalla Deltan osavaltiossa kidutus jatkui. Poliisit hakkasivat häntä viidakkoveitsillä ja patukoilla, sitoivat ja jättivät hänet tunneiksi roikkumaan kuulusteluhuoneisiin, sekä kiskoivat pihdeillä häneltä sormen- ja varpaankynsiä. Kidutuksen tavoitteena oli saada hänet allekirjoittamaan kaksi väärää ”tunnustusta”.

Kun Moses oli istunut kahdeksan vuotta vankilassa, hänet tuomittiin kuolemaan hirttämällä. Hänet tuomittiin ainoastaan uhrin lausunnon ja kahden kiduttamalla saadun ”tunnustuksen” perusteella. Moseksen lakimies kertoo, että uhrin lausunto oli täynnä epäjohdonmukaisuuksia.

Moses ei koskaan saanut mahdollisuutta valittaa tuomioistuimelle pidätettynä kokemastaan kidutuksesta. Nyt hän odottaa vankeudessa, että kuolemantuomio pantaisiin täytäntöön.

Kuolemanrangaistus loukkaa oikeutta elämään ja on äärimmäisen julma, epäinhimillinen ja halventava rangaistus. Kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaan alle 18-vuotiaana tehdyistä rikoksista ei saa tuomita ketään kuolemaan.

Jätä kommentti