Rauhoitettujen lajien arvo: Kahdeksan huomiota

RentukkaYmpäristöministeriö valmistelee parhaillaan päivitystä luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettujen lajien hinta-arvioista.

Nykyinen hintalista on 10 vuoden takaa.

Kommentoin asiaa maanantaina 8.9.2014 YLE uutisille. Uutisissa esitin, että rauhoitetuille lajeille tulisi minimikorvaussummat:

– Monilla lajeilla hinnat ovat niin naurettavan pienet, että kyllä kannattaisi olla jonkinlainen minimitaso. Esimerkiksi 500 euroa vaikkapa joka ikiselle lajille, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius huomauttaa.

Ohessa vielä kahdeksan huomiota hintalistasta ja sen päivityksestä.

1. Luonnolle tai lajeille on vaikea määritellä rahallista arvoa. On kuitenkin hienoa, että 10 vuotta vanhaa hinnastoa päivitetään.

2. Korvaussummat ovat ylipäätään tärkeitä, koska ne kannustavat myös poliisia ja oikeuslaitosta ottamaan tapauksista selvää.

3. Nykyinen laskentamalli, joka perustuu lajien uhanalaisuuteen ja lisääntymiskykyyn on erinomainen. Sitä voisi viedä muihinkin maihin.

4. Nykyiset hinnat ovat liian alhaisia. Hinnastoon pitäisi rakentaa sisään indeksikorotukset ja säännölliset tarkastelut.

5. Joidenkin lajien osalta hinnat ovat mitättömän pieniä. Kannattaisi harkita minimisummaa (esimerkiksi 500 euroa) jokaiselle lajille.

6. Valvonta on vaikeaa ja siihen tulisi kehittää uusia menetelmiä. Mitä ne sitten voisivat olla?

7. Rauhoitetuille lajeille (luonnonsuojelulaki, YM) sekä rauhoittamattomille ja riistalajeille (metsästyslaki, MMM) on kaksi eri listaa. Nämä listat pitäisi yhdistää ja siirtää YM:n vastuulle.’

8. Lisäksi tarvittaisiin hintalista myös kaloille.

Hintalistoja tarvitaan vaikka tavoitteena pitäisikin olla yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

Jätä kommentti