Kasper Strömman ja mökkeily

Kasper Strömman ja HuiliHuili-lehdessä Kasper Strömman kommentoi kaupunkikotia ja mökkeilyä seuraavasti:

”En harrasta mökkeilyä. Kahden kodin ylläpito on turhaa, mökit kuormitavat luontoa ja niihin täytyy usein autoilla satoja kilometreja. Olemme sata vuotta rakentaneet hienoja systeemejä ja sitten pitäisi haluta takaisin vanhaan? En ymmärrä, mitä hienoa on saada käyttää rumia vaatteita ja olla yksin. Kesämökki ei ole minulle tarpeeksi eksoottinen paikka Saman s-marketin kautta sinnekin mennään.”

Itsekin olen aika ajoin haaveillut omasta mökistä.

Olenhan kotoisin maalta pieneltä paikkakunnalta Kannuksesta. Siellä vietin lapsuuden ja nuoruuden kesät pienessä mökissä, jossa oli oma piha ja kasvimaa. Kumpulassa ja Käpylässä kävellessä tulee usein mieleen, että ainakin tuollainen pieni siirtolapuutarhamökki olisi kiva.

Vai olisiko sittenkään, jos asiaa ajattelee rationaalisesti järjellä? Esimerkiksi pieni siirtolapuutarhamökki Helsingissä maksaa helposti 50 000 euroa. Summat kohoavat moninkertaiseksi, jos haluaa kunnon mökin järven tai meren rannalta sellaisten yhteyksien päästä, että mökille pääsee pyörällä, bussilla tai junalla.

Hienon mökin hyvien yhteyksien päästä taas saa vuokrattua viikoksi helposti 500 eurolla. Kun vuoden aikana tulee käytännössä oltua mökillä ehkä viikon tai kaksi, riittää vaikka tuo 50 000 euroa helposti 50-100 vuoden mökkivuokriin. Kaupan päälle saa sen, ettei tarvitsi itse huolehtia mökin ja pihan kunnostuksesta. Mökin vuokraaminen mahdollistaa myös sen, että paikkaa voi vaihdella mieltymysten ja elämäntilanteen mukaan.

Puhumattakaan niistä mökkeilyn ympäristövaikutuksista, joihin Kasper Strömmankin viittaa. 

Mitä mieltä itse olet mökkeilystä?

4 kommenttia artikkeliin ”Kasper Strömman ja mökkeily”

  1. Eihän mökkeily sinänsä mitään ekoelämää ole, mutta:
    * Ainakin omalla kohdallani mahdollisuus viettää kesä mökillä tarkoittaa, etten käytä lomaa esim. ulkomaanmatkailuun, mikä kuormittaisi ympäristö todennäköisesti enemmän.
    * Vanhempieni ja heidän sisarustensa mökeillä vierailemalla sain jo lapsena kokemusta erilaisista luontotyypeistä. Ihastuin saaristoon ja järvi-Suomeen, ällistelin pahkoja, söin mustikoita, keräsin käpyjä, snorklasin etsimässä simpukoita ja pyydystin sammakoita. Uskon mökkeilyn vaikuttaneen luontosuhteeni kehittymiseen merkittävästi. Vesistöjen puhtaus kiinnostaa aivan eri tavalla, kun on saanut uida luonnonvesissä ja ihmetellä kaiken maailman järvisätkimiä ja ahdinpartoja. En voi puhua muiden puolesta, mutta toistuvat eripituiset jaksot mökillä lähellä luontoa ovat tehneet minusta ympäristötietoisemman kuin muuten olisin.

    Vuokramökkeilyä voisi kyllä mainostaa enemmän. En muista koska olisin nähnyt vuokramökkejä markkinoivan mainoksen. Tuttuni haluaisi käydä kesäisin vuokramökillä, mutta vuosien takaiseen suosikkipaikkaan ei pääse enää julkisilla, kun bussi jättää nykyään 10 km päähän. Toivon, että muihin vuokrapaikkoihin on edelleen mahdollista mennä julkisilla.

    Vieroksun hieman tuota asetteluasi: ”Kumpulassa ja Käpylässä kävellessä tulee usein mieleen, että ainakin tuollainen pieni siirtolapuutarhamökki olisi kiva. Vai olisiko sittenkään, jos asiaa ajattelee rationaalisesti järjellä? Esimerkiksi pieni siirtolapuutarhamökki Helsingissä maksaa helposti 50 000 euroa.” Asioiden ”kivuus” ja ”rationaalisuus” eivät suinkaan mene aina yksi yhteen. Mökki on kallis ja sen huolto syö aikaa lomapäivistä, mutta kaipa se jotain kertoo, että joku sen rahan ja ajan on valmis uhraamaan mökkeilyn vuoksi. En lähde mökille järkeiltyäni asian ensin kotona valmiiksi. Lähden, koska semmoinen käytössä on ja koska siellä on aina hauskaa. 🙂

    Vastaa
  2. Meillä on mökki / kesämaja Kivinokassa Helsingissä – siis urbaania mökkeilyä. Se on hyvin ekologista kesänviettoa myös. Ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä, monet tulevat mökille metrolla tai fillarilla. Ei ole sähköä, ei lämmintä vettä. Mutta mukavaa on! Molemmat ovat lähellä, kaupunki ja luonto. Fiiliksiä voi tsekata kivinokkailua.blogspot.fi

    Vastaa
  3. Kesämökkejä on niin monenlaisia, nykytyyliin tehdyt ovat ökyhuviloita kaikilla mukavuuksilla ja ylikin.Hyi.
    Oma mökkini on vanha pieni hirsimökki ja kaupunkiasuntoamme paljon ekologisempi: aurinkosähkö. kompostoiva käymälä (joka muuttaa kakat ja talousjätteet mullaksi), ei juoksevaa vettä. Autolla sinne on mentävä, sen verran on matkaa, mutta kesäaikana paikalla ollaan useita viikkoja yhteen pötköön.
    Virkistyspaikka, hyötyliikuntaa, luonnonantimia (kasvimaa ja metsämarjoja, sieniä)
    ja mikä parasta mökillä voi käyttää vanhat rumat vaatteet loppuun ja ostaa kirpparilta halvalla ”mökkivaatteita”. Ja mökkiympäristö antaa meille & lapsille ja lapsenlapsille ylittämättömiä luonnoläheisiä elämyksiä,

    Vastaa

Jätä kommentti

Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/
Jes! Tulin katsoneeksi liikuntatilastoja ja täytyy sanoa, että kylläpäs tämä on ollut hyvä kuntoiluvuosi! 

Eilisen pyörätreenin myötä tuli täyteen tälle vuodelle 7300 kilsaa satulassa eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Tämä on enemmän kuin mitä olen ikinä aiemmin yhden vuoden aikana pyöräillyt. Toki kuitenkin huomioiden, että tuosta 2760 km on sisäpyörätreeniä. 

Lisäksi takana on tänä vuonna jo nyt 238 km uintia (myös enemmän kuin ikinä aiemmin yhden vuoden aikana) ja 1064 km juoksua sekä 195 tuntia lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Nämä pitävät sisällään myös yhden täydenmatkan triathlonin, kaksi puolimatkan triathlonia, yhden maratonin/ultrajuoksun (50 km) ja 12 puolimaratonia. 

Yhteensä treeniä, kuntoilua tai hyötyliikuntaa on kertynyt tänä vuonna tähän päivään mennessä noin 781 tuntia eli noin 16,5 tuntia viikossa tai noin 2 h 22 min keskimäärin joka päivä. 

#triathlon #helsinkitriathlon @helsinkitriathlon
Hyvää kiertotalousmaanantaita! Uuden sijaan kannattaa vuokrata, korjata ja käyttää uudelleen! 

Tänä vuonna kampanjassa on mukana Third Rock Finland, allekirjoittanut sekä noin 140 tahoa Suomesta. Globaalisti kampanjassa on mukana yli 1300 tahoa.

#circularmonday @circularmonday
Turkistarhaton Suomi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tämän tavoitteen puolesta Animalia on tehnyt tehokasta työtä jo pitkään. 

Turkistarhat aiheuttavat turhaa kärsimystä villieläimille ja ylimääräistä ympäristökuormitusta. Lisäksi turkistarhat aiheuttavat jatkuvan pandemiariskin. 

#peopleofanimalia #animaliary @animaliary