Kasper Strömman ja mökkeily

Kasper Strömman ja HuiliHuili-lehdessä Kasper Strömman kommentoi kaupunkikotia ja mökkeilyä seuraavasti:

”En harrasta mökkeilyä. Kahden kodin ylläpito on turhaa, mökit kuormitavat luontoa ja niihin täytyy usein autoilla satoja kilometreja. Olemme sata vuotta rakentaneet hienoja systeemejä ja sitten pitäisi haluta takaisin vanhaan? En ymmärrä, mitä hienoa on saada käyttää rumia vaatteita ja olla yksin. Kesämökki ei ole minulle tarpeeksi eksoottinen paikka Saman s-marketin kautta sinnekin mennään.”

Itsekin olen aika ajoin haaveillut omasta mökistä.

Olenhan kotoisin maalta pieneltä paikkakunnalta Kannuksesta. Siellä vietin lapsuuden ja nuoruuden kesät pienessä mökissä, jossa oli oma piha ja kasvimaa. Kumpulassa ja Käpylässä kävellessä tulee usein mieleen, että ainakin tuollainen pieni siirtolapuutarhamökki olisi kiva.

Vai olisiko sittenkään, jos asiaa ajattelee rationaalisesti järjellä? Esimerkiksi pieni siirtolapuutarhamökki Helsingissä maksaa helposti 50 000 euroa. Summat kohoavat moninkertaiseksi, jos haluaa kunnon mökin järven tai meren rannalta sellaisten yhteyksien päästä, että mökille pääsee pyörällä, bussilla tai junalla.

Hienon mökin hyvien yhteyksien päästä taas saa vuokrattua viikoksi helposti 500 eurolla. Kun vuoden aikana tulee käytännössä oltua mökillä ehkä viikon tai kaksi, riittää vaikka tuo 50 000 euroa helposti 50-100 vuoden mökkivuokriin. Kaupan päälle saa sen, ettei tarvitsi itse huolehtia mökin ja pihan kunnostuksesta. Mökin vuokraaminen mahdollistaa myös sen, että paikkaa voi vaihdella mieltymysten ja elämäntilanteen mukaan.

Puhumattakaan niistä mökkeilyn ympäristövaikutuksista, joihin Kasper Strömmankin viittaa. 

Mitä mieltä itse olet mökkeilystä?

4 kommenttia artikkeliin ”Kasper Strömman ja mökkeily”

  1. Eihän mökkeily sinänsä mitään ekoelämää ole, mutta:
    * Ainakin omalla kohdallani mahdollisuus viettää kesä mökillä tarkoittaa, etten käytä lomaa esim. ulkomaanmatkailuun, mikä kuormittaisi ympäristö todennäköisesti enemmän.
    * Vanhempieni ja heidän sisarustensa mökeillä vierailemalla sain jo lapsena kokemusta erilaisista luontotyypeistä. Ihastuin saaristoon ja järvi-Suomeen, ällistelin pahkoja, söin mustikoita, keräsin käpyjä, snorklasin etsimässä simpukoita ja pyydystin sammakoita. Uskon mökkeilyn vaikuttaneen luontosuhteeni kehittymiseen merkittävästi. Vesistöjen puhtaus kiinnostaa aivan eri tavalla, kun on saanut uida luonnonvesissä ja ihmetellä kaiken maailman järvisätkimiä ja ahdinpartoja. En voi puhua muiden puolesta, mutta toistuvat eripituiset jaksot mökillä lähellä luontoa ovat tehneet minusta ympäristötietoisemman kuin muuten olisin.

    Vuokramökkeilyä voisi kyllä mainostaa enemmän. En muista koska olisin nähnyt vuokramökkejä markkinoivan mainoksen. Tuttuni haluaisi käydä kesäisin vuokramökillä, mutta vuosien takaiseen suosikkipaikkaan ei pääse enää julkisilla, kun bussi jättää nykyään 10 km päähän. Toivon, että muihin vuokrapaikkoihin on edelleen mahdollista mennä julkisilla.

    Vieroksun hieman tuota asetteluasi: ”Kumpulassa ja Käpylässä kävellessä tulee usein mieleen, että ainakin tuollainen pieni siirtolapuutarhamökki olisi kiva. Vai olisiko sittenkään, jos asiaa ajattelee rationaalisesti järjellä? Esimerkiksi pieni siirtolapuutarhamökki Helsingissä maksaa helposti 50 000 euroa.” Asioiden ”kivuus” ja ”rationaalisuus” eivät suinkaan mene aina yksi yhteen. Mökki on kallis ja sen huolto syö aikaa lomapäivistä, mutta kaipa se jotain kertoo, että joku sen rahan ja ajan on valmis uhraamaan mökkeilyn vuoksi. En lähde mökille järkeiltyäni asian ensin kotona valmiiksi. Lähden, koska semmoinen käytössä on ja koska siellä on aina hauskaa. 🙂

  2. Meillä on mökki / kesämaja Kivinokassa Helsingissä – siis urbaania mökkeilyä. Se on hyvin ekologista kesänviettoa myös. Ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä, monet tulevat mökille metrolla tai fillarilla. Ei ole sähköä, ei lämmintä vettä. Mutta mukavaa on! Molemmat ovat lähellä, kaupunki ja luonto. Fiiliksiä voi tsekata kivinokkailua.blogspot.fi

  3. Kesämökkejä on niin monenlaisia, nykytyyliin tehdyt ovat ökyhuviloita kaikilla mukavuuksilla ja ylikin.Hyi.
    Oma mökkini on vanha pieni hirsimökki ja kaupunkiasuntoamme paljon ekologisempi: aurinkosähkö. kompostoiva käymälä (joka muuttaa kakat ja talousjätteet mullaksi), ei juoksevaa vettä. Autolla sinne on mentävä, sen verran on matkaa, mutta kesäaikana paikalla ollaan useita viikkoja yhteen pötköön.
    Virkistyspaikka, hyötyliikuntaa, luonnonantimia (kasvimaa ja metsämarjoja, sieniä)
    ja mikä parasta mökillä voi käyttää vanhat rumat vaatteet loppuun ja ostaa kirpparilta halvalla ”mökkivaatteita”. Ja mökkiympäristö antaa meille & lapsille ja lapsenlapsille ylittämättömiä luonnoläheisiä elämyksiä,

Kommentointi on suljettu.

Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon