Kirkko & kaupunki -kolumni: Elätkö tässä ja nyt?

Leo Stranius Kuva KirkkojakaupunkiOheinen kirjoitukseni julkaistiin tällä viikolla (2.4.2014) ilmestyneessä Kirkko & kaupunki -lehdessä.

Elätkö tässä ja nyt?

Keskellä ruuhkavuosia on harvoin aikaa miettiä omaa elämää syvällisemmin.

Yhtenä vapaapäivänä mietimme puolisoni kanssa, olisimmeko tyytyväisiä elämäämme, jos saisimme tietää kuolevamme seuraavan puolen vuoden aikana. Teemmekö niitä asioita, jotka koemme kaikkein tärkeimmäksi ja mielekkäimmiksi?

Mitä jos saisit tietää kuolevasi tänään?

Teetkö juuri nyt sitä, mikä on kaikkein tärkeintä? Sanotko läheisillesi niitä asioita, joita todella haluat ja joista haluat heidän muistavan sinut?

Vaikka elämää ei toki aina kannata eikä voi elää kuin viimeistä päivää, kannattaa ehkä muistaa, että elämä on usein tässä ja nyt. Aika usein huomaamme kuitenkin olevamme negatiivisia, väsyneitä ja vihaisia. Miten näistä tunteista voi vapautua?

Ensinnäkin kannattaa ottaa vastuu omista teoistaan. On turha syytellä muita omasta tilanteestaan. Parhaiten omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa itse. Alkoholistiakaan eivät paranna mitkään yhteiskunnan rakenteet ennen kuin hän itse päättää ottaa vastuun tilanteesta ja suostuu ottamaan apua vastaan.

Toisekseen kannattaa nousta muiden odotusten ja mielipiteiden yläpuolelle. Sinä itse päätät, millaista elämää haluat elää ja mitä mieltä olet asioista. Ei kannata antaa kiusaajille valtaa suhteessa omaan hyvinvointiisi. Älä anna muiden määritellä sitä, millainen olet.

Kolmanneksi kannattaa luopua huonoista tavoista ja vältellä huonoa seuraa. Jos ylenmääräisestä päihteiden käytöstä, television katselusta, liikkumattomuudesta tai roskaruuan syömisestä tulee huono olo, lopeta se.

Ja lopuksi kaikkein tärkein. Katkeruuden sijaan kannattaa palvoa kiitollisuutta. Jokaisessa meissä on hyvät puolet. Useimmissa asioissa ja tapahtumissa on paljon hyvää, joka antaa aihetta suurelle kiitollisuudelle.

Kun ottaa tavaksi ilmaista armollisuutta, kiitollisuutta ja onnellisuutta, elämästä tulee elämisen arvoista juuri tässä ja nyt.

Mietimme puolisoni kanssa myös vanhenemista. Millaisia mummoja ja pappoja haluaisimme olla? Haluamme olla rohkeita, pehmeitä ja notkeita.

Leo Stranius
leo.stranius@iki.fi
Kirjoittaja on Luonto-Liiton toiminnanjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja ympäristöbloggaaja.

2 kommenttia artikkeliin ”Kirkko & kaupunki -kolumni: Elätkö tässä ja nyt?”

  1. Hei, Sinua saattaisi kiinnostaa samoja asioita pohdiskelleen Ortega y Gassetin filosofia. Siitä yksi kaverini Pekka Lempiäinen väitteli eilen HY:ssä, kirja ”Elämä. Tutkimys Ortega y Gassetin filosofiasta” on vieläpä hauskasti kirjoitettu. Saat lainaksi jos kiinnostaa!

    Vastaa

Jätä kommentti