Arvio hallituksen ilmastolakiluonnoksesta

Polttava KysymysHallituksen ilmastolakiluonnos julkistettiin 11.2.2014.

Yleisesti ottaen kyse on merkittävästä parannuksesta suomalaisessa ilmastopolitiikassa, joka ei ole aiemmin ottanut ilmastotiedettä riittävällä tavalla huomioon (esim. Valtiontalouden tarkastusviraston raportti 2011).

Toisaalta kunnianhimon taso on heikko, päästökauppa on osin ulkopuolella ja sanktiot puuttuvat.

.

Ohessa on arvio siitä, mitä hallituksen esityksessä on hyvää ja mitä huonoa.

Ilmastolakiesityksessä hyvää:

– Lisää ilmastopolitiikan avoimuutta, tietoperustaisuutta (esim. Ilmastopaneelin rooli laillistettu), selkeyttä ja kokonaisvaltaisuutta sekä yleistä hyväksyttävyyttä.
– Korostaa ilmastopolitiikan yleistä painoarvoa koko yhteiskunnassa ja politiikassa.
– Asettaa pitkän aikavälin sitovan päästövähennystavoitteen (80% 2050).
– Viestittää kansallisesti ja kansainvälisesti, että Suomi on sitoutunut ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.

Ilmastolakiesityksessä huonoa:

– Tavoitetaso olisi pitänyt olla selvästi kunnianhimoisempi, mieluummin 95% päästövähennys vuoteen 2050 mennessä.
– Päästökauppasektorin rajaaminen pitkälti lain ulkopuolelle (rajaa turhaa lain vaikuttavuutta ja aiheuttaa käytännön epäselvyyksiä ja valtakamppailuja, joka syö pohjaa lain kokonaisvaltaisuudelta ja selkeydeltä, jota lailla tavoitellaan).
– Välitavoitteet (päästöbudjetit) ja tietty selkeä polkumaisuus puuttuvat.
– Sanktiot puuttuvat: Jos tavoitteisiin ei päästä, ei sanktiointia (ei edes erityistoimenpiteitä, esim. Ekroosin ja Warstan taustaselvityksessä ehdotettiin erityisselontekoa eduskunnalle).
– Suomen ilmastopaneelin asema heikompi kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa (Ilmastopaneeli pelkästään neuvoa-antava elin).
– Työnjaossa mahdollisuus käytännön epäselvyyksiin eli toimivaltakysymykset epäselviä: TEM vs. YM. Ilmastolaki tuo lisää YM:n osaamista ilmastopolitiikkaan, mutta vaikeuttaa sitä, jos TEM heittäytyy hankalaksi.

Ympäristöministeriö kerää vielä eri toimijoiden lausuntoja 11.3.2014 saakka. Mitä mieltä itse olet nyt esitetystä ilmastolaista?

Lue myös Polttava Kysymys -koalition tiedote:
Ilmastolakiluonnos tärkeä edistysaskel ilmastokatastrofin torjunnassa

4 kommenttia artikkeliin ”Arvio hallituksen ilmastolakiluonnoksesta”

  1. ”Tavoitetaso olisi pitänyt olla selvästi kunnianhimoisempi, mieluummin 95% päästövähennys vuoteen 2050 mennessä.”

    Tämä on minusta erittäin mykistävä kommentti.

    Koko ilmastolain suurin ongelma on ettei hiilidioksidi ole epäpuhtaan palamisen epätoivottu sivutuote, joka voidaan erotella palokaasuista suodattimilla, kuten esimerkiksi elohopea tai rikki ovat. Kun hiilivety (molekyyli joka koostuu hiilestä ja vedystä) palaa täydellisen puhtaasti, ei synny kuin vettä (H2O) ja hiilidioksidia (CO2). Näistä molempia syntyy tuotettuun energiamäärään suhteutettuna niin paljon, ettei käytännössä niille voida tehdä muuta kuin päästää ne ilmaan.

    Valitettavasti kaikkeen mitä ei tehdä pelkällä ruumiillisella työllä, tarvitaan energiaa. Ja silloinkin yleensä työkaluihin on tarvittu energiaa. Emme voi sormia napsauttamalla taikoa maahamme kymmeniä uusia ydinvoimaloita tuottamaan meille tarpeeksi energiaa paitsi pistorasioihin ja sähköautoihin, myös ruoan ja vaatteiden kaltaisten kulutustarvikkeiden elinkaarten tarpeisiin. Hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen tarkoittaakin valitettavasti käytännössä tekemisen lopettamista.

    Jo 80%:n päästöleikkaus tarkoittaa käytännössä Suomen siirtymistä elintasoltaan tuonne 1900-luvun alun kieppeille, jolloin suurin osa ihmisistä kasvatti itse oman ruokansa ja lämmitti pienen torppansa, saunansa ja ruokansa kotimetsästään kaatamillaan ja sieltä reen avulla liiteriinsä kiskomilla puilla. Työt tehtiin yleensä kotipiirissä ja lapset hoituivat siinä jaloissa. Ylellisyyksiä, kuten päiväkoteja, terveydenhuoltoa, kodinkoneita tai jätevedenpuhdistamoita ei ollut. Elettiin niin marginaalien alarajoilla, että jos tuli nälkävuosi, kuoltiin.

    Nykyään ongelmaksi tulee että kaikki ihmiset asuvat kaupungeissa ja harvalla on mahdollisuuksia asentaa taloonsa puukaminaa ja -liettä. Lisäksi jokainen voi kuvitella mitä ilmanlaadulle tapahtuisi esimerkiksi Helsingissä, kun muutama satatuhatta ihmistä yrittäisi lämmitellä puuhaloilla keskellä talven paukkupakkasia. Ja mikä sen valtavan määrän halkoja kuljettaisi sieltä metsästä helsikiläisten takkoihin, elleivät dieselillä pörisevät kuorma-autot? Mikä pitäisi tiet auki talvisin ja päällystettynä kesäisin?

    Käytännössä tuo 80%:n vähennys on aivan täydellisen mahdoton toteuttaa. Mikään kansa ei suostu laskemaan elintasoaan ”vapaaehtoisesti” noin paljon. Jo parinkymmenen prosentin valtiovallan pakottama lasku synnyttää tähän maahan aseellisen vastarinnan. Naurettava ajatusko? Kun mietitään syitä aseellisten vastarintaliikkeiden syntyyn ihmiskunnan historiassa, ne ovat olleet aina paljon, paljon pienempiä kuin kansan elintason romahduttaminen murto-osaan. Omassa sisällissodassammekin taustalla oli halu nostaa köyhimmän työväestön elintasoa vähän siedettävämmäksi ja epäreiluiksi koettujen elinolojen aiheuttama silmitön viha paremmin toimeentulevaa väestöä kohtaan.

    Todellisuudessa ilmastolaki tulee johtamaan parhaimmillaan siihen että se jätetään kokonaan huomiotta. Pidän tätä kaikkein todennäköisimpänä skenaariona joka tapauksessa. Sopimuksia ja aikeita voidaan aina esittää, mutta kun valtion talous törmää kiviseinään ja siirtyy vapaaseen pudotukseen, tuollaisilla paperinpaloilla on tapana unohtua hyvin nopeasti – onneksi.

    Pahimmillaan laki johtaa sisällissotaan, jolloin ketään ei enää kiinnosta hiilidioksidi. Todellista mahdollisuutta päästöjen vähennyksille ei reaalimaailmassa ole.

    En edes lähde kommentoimaan mitä tuo 95%:n päästöjen vähennys merkitsisi suomalaisten elintasolle.

    Vastaa
    • Kiitos palautteesta Hannu! Muutama kommentti viestiisi.

      – Voimme tuottaa energiaa uusiutuvilla energialähteillä, ydinvoimaa ei tarvita.
      – Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ei mielestäni tarkoita elintason laskua vaan pikemminkin elintason selvää paranemista.
      – Päästöjä vähentääkseemme meidän ei tarvitse siirtyä omavaraistalouteen.
      – Mikäli päästöjä ei vähennetä, aiheutuu ilmaston lämpenemisestä suurempia kustannuksia kuin päästöjen vähentämisestä.
      – EU:ssa päästöt ovat jo vähentyneet lähes 20 prosenttia verrattuna vuoden 1990 tasoon eikä sen seurauksena ole nähty aseellista vastarintaa.

      Aurinkoista viikon jatkoa! Toivottavasti saamme tehokkaan ja toimivan ilmastolain, jonka avulla päästöjä voidaan vähentää merkittävästi ja näin omalta osalta vaikuttaa tämän sukupolven kaikkein tärkeimpään ympäristökysymykseen.

      Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/