10 vinkkiä: Miten lisätä vaikuttavuutta?

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläYksi tapa muuttaa maailmaa on toimia, kuten Greenpeacen aktivisti Sini Saarela.

Maailman muuttamisen ja vaikuttamisen perusta on se, että sinulla on elämää suurempi tarkoitus, visio siitä, miten maailmaa tulee muuttaa ja kyky toimia.

Koska harvalla meistä on kuitenkaan mahdollisuutta lähteä jäämerelle osoittamaan mieltä, on ohessa ehkä paremmin meille kaikille sopivia konkreettisia vinkkejä oman vaikuttavuuden lisäämiseksi.

10 vinkkiä vaikuttavuuden lisäämiseksi

1. Ole aktiivinen. Asioita ei voi muuttaa jatkamalla samaan vanhaan malliin. Aktiivisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kokeilee uusia asioita, luo uusia verkostoja ja yhteyksiä sekä tapaa paljon uusia ihmisiä.

2. Kuuntele huolella. Ennen kuin puhuu, kannattaa kuunnella, mitä muilla on sanottavaa. Ole läsnä tilanteessa ja pyri kuuntelemaan ymmärtääksesi, älä keskeyttääksesi. Kuuntelemalla kerää tietoa ja oppii uutta sekä luo luottamusta. Erityisesti kannattaa kuunnella niitä ihmisiä, jotka ovat itselle vieraita tai ajattelevat eri tavoin.

3. Ole myötätuntoinen. Pyri tunnistamaan, ymmärtämään ja jakamaan muiden ihmisten tunteet. Kun välität ihmisistä ympärilläsi, lisäät samalla myös omaa vaikuttavuuttasi. Kunhan pidät huolen, ettet manipuloi tai käytä muiden ihmisten tunteita hyväksesi.

4. Etsi ratkaisuja. Ongelmien märehtimisen sijaa, mieti ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Kun sinut opitaan tuntemaan ihmisenä, jolla on tarjolla myötätunnon lisäksi ratkaisuja, olet se, jolle soitetaan ja lähetetään viestiä, kun halutaan apua.

5. Ota vastuu. Hyvät johtajat ja vaikuttavat ihmiset ottavat vastuun silloin kun asiat menevät huonosti ja jakavat kiitosta onnistuneista teoista. Ota vastuu omien sanojen ja tekojen lisäksi myös läheisistäsi ja heidän hyvinvoinnista.

6. Arvosta muiden tekoja. Muista sanoa kiitos ja tee se myös julkisesti. Palkitse muita heidän työstään ja nosta hyviä esimerkkejä esille muiden nähtäväksi. Kaikki kaipaavat ainakin vähän arvostusta ja hyväksyntää. Näin näytät samalla muille, mitä asioita ja tekoja itse arvostat ja pidät oikeana.

7. Kysy oikeita kysymyksiä. Älä kysy miksi jotain tapahtuu tai miksi asiat ovat menneet pieleen. Kysy, kuinka muuttaa nykytila paremmaksi tai miten jatkamme tästä eteenpäin. Hyviä kysymyksiä voivat olla vaikka: Kuinka voin auttaa ja inspiroida ympärillä olevia ihmisiä? Kuinka voin ratkaista käsillä olevan tilanteen?

8. Ole intohimoinen. Ole liekeissä siitä mitä teet. Se näkyy myös ulospäin. Kun olet innostunut, innostaa se muitakin. Kun olet vaikuttunut, vaikuttuvat myös ympärillä olevat ihmiset. Suhtaudu asioihin lähtökohtaisesti positiivisesti ja suurella mielenkiinnolla.

9. Opi jatkuvasti uutta. Lue kirjoja, käy luennoilla ja kursseilla sekä kysele alan ammattilaisilta ja asiantuntijoilta. Varo kuitenkin infotulvaa. Mieti tarkkaan mitä tv-ohjelmia tai elokuvia todella haluat katsoa. Jos koet, että tarvitset jostain aiheesta uutta tietoa, hanki se.

10. Ole luotettava. Sovi mitä tehdään ja tee mitä sovitaan. Kun ihmiset oppivat, että sanaasi ja antamaasi aikatauluun voi luottaa, he antavat sinulle mielellään lisää vastuuta ja tehtäviä.

Ja lopuksi kaikkein tärkein: Käytä vaikuttavuuttasi ja vaikutusvaltaasi muiden hyväksi ja jaa sitä eteenpäin.

Inspiraatio tälle kirjoitukselle syntyi tästä tekstistä:  17 Tips To Help You Expand Your Influence

Lisäksi kannattaa lukaista myös nämä:
Miksi Sini Saarela muuttaa maailmaa – Kolme ominaisuutta
Uuden vuoden lupaukset: Viisi vinkkiä, joilla varmistat tavoitteiden toteutumisen
Viisi vinkkiä onnelliseen ja hyvään parisuhteeseen
Kolme askelta ja 11 vinkkiä: Kuinka lisätä tehokkuutta päivään
Seitsemän vinkkiä maanantaiaamuun

4 kommenttia artikkeliin ”10 vinkkiä: Miten lisätä vaikuttavuutta?”

  1. Kiitos tästä hienosta listasta ja koko menneestä vuodesta. Olet minulle yksi vuoden 2013 tärkeistä vaikuttajista, siinä missä Sini Saarelakin. Usein huomasin ajattelevani, mitä Leo Stranius tässä ja tässä tilanteessa tekisi, sanoisi, valitsisi. Onnellista uutta vuotta sinulle ja perheellesi, läheisillesi.

    Vastaa
  2. ”Kunhan pidät huolen, ettet manipuloi tai käytä muiden ihmisten tunteita hyväksesi.”

    Jos nyt näin aktivistien kesken puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä niin sanoisin, että esim. eläinoikeuspropagandan ihan keskeisimpiä tavoitteita on juurikin saada ihmiset tuntemaan vaikka empatiaa tai pahoinvointia eläinten hyväksikäytön edessä eli manipuloida heidän tunteitaan.

    Jos ajattelen suomalaista eläinoikeusaktivismia niin uskon, että sellainen kyyninen tunteiden manipulointi on jotain mitä tehdään aivan liian vähän. Tovereilla tuntuu joskus olevan sellainen kaunis kuvitelma, että jos ihmisille vain kertoo totuuden, niin sitten he täydellisen rationaalisina oivaltavat veganismin välttämättömyyden ja ryhtyvät asianmukaisiin toimiin. Tällaisen lähestymistavan sijaan pitäisi keskittyä tuuttaamaan tunteisiin vetoavia ”human interest” tarinoita. (tai no oikeastaan viime aikoina on kyllä kiinnitetty tähän puoleen ihan hyvin huomiota)

    Samoin kyyninen suhtautuminen tunteisiin olisi tarpeen myös uusien jäsenten rekrytoinnissa toimintaan. Esimerkiksi epävarmalle, ensi kertaa kokouksessa mukana olevalle nuorelle ihmisille pitäisi harkitusti järjestää jotain helppoa tehtävää, joka kuulostaa vastuulliselta, mutta on täydellisen helppoa ja joka saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi. Hieman samaan tapaan toiminnassa pitäisi hyödyntää sitä, että ihmiset usein kaipaavat aktivismilta viiteryhmää johon samaistua.

    Yhteenvetona minusta on selvää, että muiden ihmisten tunteiden käyttäminen poliittisten tavoitteiden edistämiseen on juuri sitä, mistä ruohonjuuritason politiikassa on kyse.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli