Tekniikka&Talous Energia-blogi: Mitä Talvivaaran jälkeen?

Leo_Stranius_180_104792aOheinen kirjoitukseni on julkaistu Tekniikka&Talous -lehden Energia-blogissa 20.11.2013.

Mitä Talvivaaran jälkeen?

Viime viikkojen aikana keskustelu Talvivaaran kaivosyhtiön ympärillä on kiihtynyt.

Eikä syyttä. Talvivaara on valitettavan moniongelmainen yhtiö. Käytetty tekniikka (bioliuotus) ei ole toiminut odotetulla tavalla, kaivos on aiheuttanut vakavia ympäristöhaittoja ja viime kuukausien aikana on käynyt selväksi, että myöskään taloudellisia toimintaedellytyksiä ei oikein ole.

Ympäristön kannalta olisi parasta, jos kaivos saataisiin suljettua ja ajettua alas mahdollisimman nopeasti. Näin rikkihapon, raskasmetallien ja kemikaalien pumppaaminen ympäristöön loppuisi ja kaivoksen jätevesipäästöt vähenisivät. Kaivoksen sulkemisen myötä melu-, pöly- ja hajuhaitat loppuisivat ja kuormitus Oulunjokeen ja Vuoksen vesistöön hiljalleen vähenisi.

Käytännössä kaivoksen pysäyttäminen ei kuitenkaan suju nopeasti, helposti eikä halvalla. Bioliuotusprosessin pysäyttäminen kestää vuosia ja on vaikeaa. Alasajon kustannukset nousevat vähintään kymmeniin miljooniin euroihin. Samalla osakkeenomistajat menettävät sijoitustensa arvon. Satoja tai tuhansia työpaikkoja menetetään.

Prosessi pitää osata pysäyttää

Kaivoksen bioliuotusprosessien pysäyttäminen kuitenkin onnistuu ja prosessissa olevat metallit saadaan kyllä hyödynnettyä. Kyse ei ole ikiliikkujasta. Talvivaaralla pitää ympäristöluvankin mukaan olla suunnitelma siitä, miten kaivoksen toiminta ajetaan alas, kun sen käyttö loppuu. Olen itse esittänyt kolmen kohdan suunnitelman siitä, miten prosessi olisi järkevä pysäyttää.

Entä kuka kaiken maksaa? Käytännössä pienen osan kuluista kattaa Talvivaaran vakuutukset (toivottavasti sellaisia on olemassa), loppu jää osakkeen omistajille sekä viime kädessä meille kaikille eli valtiolle ja sitä kautta veronmaksajille.

Kun valtio joutuu todennäköisesti ottamaan tilanteen haltuun, saa se samalla omistukseensa kuitenkin nikkeliesiintymän, joka kannattaa jättää odottamaan parempia aikoja. Kallisarvoisista metalleista saattaa olla iloa tulevaisuudessa kun raaka-aineet ja luonnonvarat käyvät yhä niukemmiksi. Tulevat sukupolvet saattavat hyödyntää nykyistä paremmalla tekniikalla näitä metalleja, ellei sitten metallien tehokkaampi uudelleenkäyttö korvaa kaivoksia.

Toisaalta voidaan ajatella, että jos nykyiset ongelmat saadaan nyt lisärahoituksella kuntoon, voi kaivos vielä tuottaa omistajilleen myös taloudellista voittoa. Siitä ei ole kuitenkaan juuri nyt merkkejä. Jos toimintaa jatketaan nykyisen mallin mukaan, ympäristöongelmat todennäköisesti lisääntyvät, sillä vesien kierto ei ole täysin suljettu prosessissa, joka toimii avoimen taivaan alla.

Selvää on, että jos kaivostoiminta loppuu, alueella menetetään paljon työpaikkoja. Käytännössä valtion olisi kuitenkin halvempi palkata esimerkiksi 500 ihmistä suoraan siivoamaan Talvivaaran kaivoksen sotkuja kuin työllistää heidät Talvivaaran kautta sotkemaan lisää ympärillä olevaa luontoa ja vesistöjä. Työllisyyttä voidaan helpottaa esimerkiksi edistämällä luontomatkailua tai perustamalla Talvivaaran kaivoksen paikalle cleantech-keskus. Erityistoimia tarvitaan, se on varmaa.

Valvonta kuntoon

Mitä sitten pitäisi tehdä seuraavaksi, ettei vastaavia tapauksia ilmenisi tulevaisuudessa?

Talvivaaran myötä on ilmeistä, että ympäristöhallinnon lupa- ja valvontaresurssit tulisi saada kuntoon. Käytännössä tämä tarkoittaa lisää rahaa alueelliselle ympäristöhallinnolle. Toisekseen Talvivaaran tapaus paljastaa, että vastuuvakuutukset eivät ole olleet kohdillaan, kun ongelmat uhkaavat kaatua valtion niskaan. Tarvitaan korotuksia kaivosmaksuihin sekä pakolliset ja rajoittamattomat vastuuvakuutukset, joiden kautta voidaan huolehtia mahdollisista ongelmista. Laajemmin herää kysymys siitä, pitäisikö koko kaivoslaki ottaa vielä uudelleen tarkasteluun.

Talvivaaran kaivoksen tapauksessa kyse on lopulta perinteisten ympäristöperiaatteiden noudattamisesta. Varovaisuusperiaate tai saastuttaja maksaa -periaate eivät ole toteutuneet. Tämä on erikoista 2010-luvun ympäristötietoisessa Suomessa. Samalla vastakkain on klassisesti taloudellinen voitontavoittelu sekä luonnolle, yhteiskunnalle ja tuleville sukupolville ulkoistetut ympäristöhaitat. Mitä voimme hyväksyä taloudellisen voitontavoittelun nimissä?

Ja lopulta Talvivaarassa kyse on myös energiapolitiikasta. Talvivaara ilmoitti kohun keskellä, että se jatkaa noin kolmen prosentin osuudellaan Fennovoiman osakkaana. Yrityssaneerauksessa tai konkurssissa tämä tuskin on enää mahdollista. Tällä hetkellä Fennovoiman Voimaosakeyhtiö SF:n omistajayritykset ovat varanneet mahdollisen ydinvoiman tuotannosta vasta vain niukasti yli puolet. Talvivaaran mahdollinen konkurssi saattaa olla viimeinen naula myös Fennovoiman arkkuun.

Leo Stranius on Luonto-Liiton toiminnanjohtaja (hoitovapaalla) ja ympäristöbloggaaja. Hänen ajatuksiaan voi seurata osoitteesta www.leostranius.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Tekniikka&Talous Energia-blogi: Mitä Talvivaaran jälkeen?”

  1. Heikki Turunen oli haastateltavana televisiossa ja voivotteli luonnon kohtaloa, mutta piti kaivoksen tuomia työpaikkoja tärkeämpinä, koska kauneus ei hänen mielestä elätä. Tosiasissa maailmassa lienee montakin, jotka elävät pelkän kauneuden varassa ja luonto elättää, jos joku vain ryhtyy tuotteistamaan. Luonto menettää kauneuttaan globaalissa mitassa joka vuosi, joten jos vain jättää omansa rauhaan, niin siitä tulee vuosi vuodelta arvokkaampi. Nyt vain on paha yrittää saada turisteja alueelle, jonka maine on mennyt ja vesistöt pilalla. Jos elinkeinotoiminta kasvaa hitaasti paikallisin ehdoin ja mittakaavoin, eikä yhden muualta työntekijöitä houkuttelevan suuren varassa, niin kunta ei myöskään päädy suureen pulaan, jos toiminta ei menesty.

    Ylipäätään on kunnilta typerää heittäytyä yhden kortin varaan, joka maksattaa kunnalla ja valtiolla infran sun muut, mutta tuottoa tulee ehkä hetken aikaa myöhemmin, mutta lopulta kuitenkin kaivostoiminta lakkaa ja sen varassa oleva kunta jää pulaan mahdollisine velkoineen. Samalla sen ylläpitämät muutkin työpaikat katoavat ja ihmisten asunto-omaisuus menettää arvonsa yhdessä yössä kun tulijoita ei ole, mutta velallisten on muutettava pois työn perässä. Jos samalla on tuhottu muut mahdollisuudet elinkeinotoimintaan, kuten vaikkapa kalastusmatkailuun joka olisi pysyvä elinkeino kunhan vesistöt pitäisi kunnossa, niin kunta on aika pahassa tilanteessa. On kuin kunta olisi pumpannut itsensä täyteen stereoideja, houkutellut ihmisiä muuttamaan muualta ja kasvanut liian nopeasti, mutta kaivostoiminnan loppuessa ilma lähtee lihaksista ja entinen lihaskasa on pelkkää luuta ja nahkaa, mutta velkojen kanssa.

    Kaivoslaki on saatava sellaiseksi, joka hyödyttää yhteiskuntaa. On valitettavan tätä päivää, että firmojen tulisi saada hyötyä yhteiskunnan omaisuudesta, mutta yhteiskunnan ei tulisi saada määrätä sille edes hintaa tai valvoa miten toimintaa tehdään. Laki ja ympäristövalvonnan rahoitus kuntoon, jottei lakikin ole vain teksitiä paperilla, jota kukaan ei käske noudattamaan ajoissa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”