Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 3

Lihaton Lokakuu - Ylipäällikön päiväkäskyLihattoman lokakuun toinen päivä on takana.  Lupasin pitää Lihattoman Lokakuun hengessä vähintään viikon ruokapäiväkirjaa. Tässä tulevat nyt kolmannen päivät mätöt.

Toivon todella, että kaikki tapahtumaan mukaan lähteneet lähes 30 000 ihmistä antavat kasvissyönnille mahdollisuuden, ryhtyvät tuumasta toimeen ja kokeilevat lihatonta arkea.

Itse uskon, että arjen muutokset syntyvät tekemisen kautta. Valistus ei riitä.

Henkilökohtaisen kokeilun ja siitä seuraavan kokemuksen kautta syntyy ymmärrystä ja halua hankkia tietoa asiasta sekä sitä kautta lopulta muutosta omissa arvoissa. Samalla tulee ehkä havainnoitua ympärillä olevia asioita uusin silmin – esimerkiksi sitä, että lähiravintolasta ei saa kunnollista kasvisruokaa. Parhaimmillaan nämä kokemukset johtavat haluun muuttaa asioita myös laajemmin.

Ohessa viikon kolmas ruokapäiväkirja eli mitä tuli pisteltyä suuhun keskiviikkona:

Keskiviikko 2.10.2013:
– klo 9.00 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, seesamsiemenien ja pellavansiemenrouheen kanssa + omena + kuppi teetä
– klo 12.00 Valkosipuliseitan, tilliperunat, viher- ja pastasalaatti + kolme siivua vaaleaa leipää + kuppi teetä (Lounas Veganissimossa)
– klo 17.00 Tofuruisleipä ja hedelmiä + kuppi teetä (Seminaarin/puhetilaisuuden yhteydessä)
– klo 18.15 Pastaa tofu-porkkana-tomaattikastikkeessa,  Yosa-kauravälipala + kuppi kaakaota
– klo 21.15 2 x ruisleipäsiivu, banaani, lasi tuoreappelsiinimehua + kuppi teetä

PS. Huomenna torstaina (3.10.) olen klo 12.15 alkaen Yle Radio 1:n Ajankohtainen Ykkönen ohjelmassa keskustelemassa virallisista ruokasuosituksista ja Lihattomasta Lokakuusta.

Viikon ruokapäiväkirjat löytyvät täältä:
Maanantai 30.9.2013
Tiistai 1.10.2013

Aiemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa esimerkiksi täällä:
Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

Lihaton Lokakuu

2 kommenttia artikkeliin ”Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 3”

  1. Kasvissyöjät ja muut lihatonta ruokavaliota noudattavat ihmiset tekevät suuren virheen siinä, että perustelevat valintaansa ensisijaisesti eettisillä tai muilla järkevillä syillä. Eettisyys ja järkevyys ei ole kovinkaan mediaseksikästä, joten fiksumpaa olisikin markkinoida lihatonta ruokavaliota vetoamalla ihmisen hedonistiseen tarpeeseen voida hyvin.

    Viime kesänä keksin jättää lihansyönnin lähes kokonaan pois, ja nyt harkitsen vakavissani täydellistä luopumista teurastetusta ruokavaliosta – miksi? No siksi, että on kivaa olla syömisen jälkeenkin virkeä, ja lisäksi painokin putoaa kuin itsestään (varsinkin, kun välttää lisäksi hiilihydraatteja) – ainakin, jos lihattomuuteen yhdistää hieman liikuntaa. On kivaa tuntea itsensä kylläiseksi ilman ähkyä.

    Lihankasvatus- ja jalostusteollisuuden tarjoamiin kauhukuvastoihin vetoaminen ei kärsimyskuvastoilla kyllästettyyn länsimaalaiseen ihmiseen uppoa, ja silloinkin kun uppoaa, niin herää kysymys miksi ihmisten kärsimykseen suhtaudutaan lähinnä toteavasti.

    Joten lanseeratkaapa vaikkapa kampanja Anna lihallesi parempi elämä – jätä liha pois!

    Vastaa
  2. Minä lihatonta ruokavaliota n. 15 vuotta (joitakin vuosia olen syönyt n. pari kertaa viikossa kalaa) itse noudattavana taas toivoisin, että liha palaisi ravintona sille tasolle millä se joskus oli eli lihaa ei tarvitse syödä joka aterialla ja määrän sijasta panostettaisiin lihan laatuun!
    Silloin lihasta maksettaisiin enemmän, joten sitä voitaisiin myös tuottaa ilman tehotuotantoa. Utopiaa on, että kaikki ihmiset haluaisivat luopua lihasta eikä siihen ole mielestäni mitään tarvetta, koska luomumaatalous tarvitsee myös eläimiä. Se, että esim. suomalainen syö keskimäärin 70 (?) kiloa lihaa vuodessa, on asia johon voitaisiin ja johon pitäisi puuttua. Minusta liha ansaitsisi olla ”parempaa” ruokaa, jota ei joka aterialla syödä.

    Toisaalta, kun tiedetään, että monet ihmiset syövät valtavasti ellei pääosin prosessoitua ruokaa eivätkä esim. ikimaailmassa söisi lihaa, joka vielä näyttää eläimeltä, olen hieman skeptinen. Jos lapsesta asti syö kaupan ”lihapullia”, nugetteja jne., käsitys lihasta voi olla erilainen. Näille ihmisille ranskalaisen tai suomalaisen ravintolan yksinkertainen menu ei välttämättä ole kovin mieluinen… Ja jos lähtötilanne on tämä, muutos parempaan ruokavalioon on aika hankala, koska ruokateollisuus kuitenkin tuottaa sitä mitä ihmiset ostavat (oli se terveellistä, eläinystävällistä jne.) tai ei.
    Ja toki on muistettava myös se, että pienituloinen ihminen ei voi aina ostaa sitä mitä haluaisi! Joskus on tietenkin kyse osaamisesta eli ei osata laittaa halvoista perusraaka-aineista ruokaa.

    Monitahoinen ongelma siis. 🙂

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli