Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 3

Lihaton Lokakuu - Ylipäällikön päiväkäskyLihattoman lokakuun toinen päivä on takana.  Lupasin pitää Lihattoman Lokakuun hengessä vähintään viikon ruokapäiväkirjaa. Tässä tulevat nyt kolmannen päivät mätöt.

Toivon todella, että kaikki tapahtumaan mukaan lähteneet lähes 30 000 ihmistä antavat kasvissyönnille mahdollisuuden, ryhtyvät tuumasta toimeen ja kokeilevat lihatonta arkea.

Itse uskon, että arjen muutokset syntyvät tekemisen kautta. Valistus ei riitä.

Henkilökohtaisen kokeilun ja siitä seuraavan kokemuksen kautta syntyy ymmärrystä ja halua hankkia tietoa asiasta sekä sitä kautta lopulta muutosta omissa arvoissa. Samalla tulee ehkä havainnoitua ympärillä olevia asioita uusin silmin – esimerkiksi sitä, että lähiravintolasta ei saa kunnollista kasvisruokaa. Parhaimmillaan nämä kokemukset johtavat haluun muuttaa asioita myös laajemmin.

Ohessa viikon kolmas ruokapäiväkirja eli mitä tuli pisteltyä suuhun keskiviikkona:

Keskiviikko 2.10.2013:
– klo 9.00 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, seesamsiemenien ja pellavansiemenrouheen kanssa + omena + kuppi teetä
– klo 12.00 Valkosipuliseitan, tilliperunat, viher- ja pastasalaatti + kolme siivua vaaleaa leipää + kuppi teetä (Lounas Veganissimossa)
– klo 17.00 Tofuruisleipä ja hedelmiä + kuppi teetä (Seminaarin/puhetilaisuuden yhteydessä)
– klo 18.15 Pastaa tofu-porkkana-tomaattikastikkeessa,  Yosa-kauravälipala + kuppi kaakaota
– klo 21.15 2 x ruisleipäsiivu, banaani, lasi tuoreappelsiinimehua + kuppi teetä

PS. Huomenna torstaina (3.10.) olen klo 12.15 alkaen Yle Radio 1:n Ajankohtainen Ykkönen ohjelmassa keskustelemassa virallisista ruokasuosituksista ja Lihattomasta Lokakuusta.

Viikon ruokapäiväkirjat löytyvät täältä:
Maanantai 30.9.2013
Tiistai 1.10.2013

Aiemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa esimerkiksi täällä:
Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

Lihaton Lokakuu

2 kommenttia artikkeliin ”Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 3”

  1. Kasvissyöjät ja muut lihatonta ruokavaliota noudattavat ihmiset tekevät suuren virheen siinä, että perustelevat valintaansa ensisijaisesti eettisillä tai muilla järkevillä syillä. Eettisyys ja järkevyys ei ole kovinkaan mediaseksikästä, joten fiksumpaa olisikin markkinoida lihatonta ruokavaliota vetoamalla ihmisen hedonistiseen tarpeeseen voida hyvin.

    Viime kesänä keksin jättää lihansyönnin lähes kokonaan pois, ja nyt harkitsen vakavissani täydellistä luopumista teurastetusta ruokavaliosta – miksi? No siksi, että on kivaa olla syömisen jälkeenkin virkeä, ja lisäksi painokin putoaa kuin itsestään (varsinkin, kun välttää lisäksi hiilihydraatteja) – ainakin, jos lihattomuuteen yhdistää hieman liikuntaa. On kivaa tuntea itsensä kylläiseksi ilman ähkyä.

    Lihankasvatus- ja jalostusteollisuuden tarjoamiin kauhukuvastoihin vetoaminen ei kärsimyskuvastoilla kyllästettyyn länsimaalaiseen ihmiseen uppoa, ja silloinkin kun uppoaa, niin herää kysymys miksi ihmisten kärsimykseen suhtaudutaan lähinnä toteavasti.

    Joten lanseeratkaapa vaikkapa kampanja Anna lihallesi parempi elämä – jätä liha pois!

    Vastaa
  2. Minä lihatonta ruokavaliota n. 15 vuotta (joitakin vuosia olen syönyt n. pari kertaa viikossa kalaa) itse noudattavana taas toivoisin, että liha palaisi ravintona sille tasolle millä se joskus oli eli lihaa ei tarvitse syödä joka aterialla ja määrän sijasta panostettaisiin lihan laatuun!
    Silloin lihasta maksettaisiin enemmän, joten sitä voitaisiin myös tuottaa ilman tehotuotantoa. Utopiaa on, että kaikki ihmiset haluaisivat luopua lihasta eikä siihen ole mielestäni mitään tarvetta, koska luomumaatalous tarvitsee myös eläimiä. Se, että esim. suomalainen syö keskimäärin 70 (?) kiloa lihaa vuodessa, on asia johon voitaisiin ja johon pitäisi puuttua. Minusta liha ansaitsisi olla ”parempaa” ruokaa, jota ei joka aterialla syödä.

    Toisaalta, kun tiedetään, että monet ihmiset syövät valtavasti ellei pääosin prosessoitua ruokaa eivätkä esim. ikimaailmassa söisi lihaa, joka vielä näyttää eläimeltä, olen hieman skeptinen. Jos lapsesta asti syö kaupan ”lihapullia”, nugetteja jne., käsitys lihasta voi olla erilainen. Näille ihmisille ranskalaisen tai suomalaisen ravintolan yksinkertainen menu ei välttämättä ole kovin mieluinen… Ja jos lähtötilanne on tämä, muutos parempaan ruokavalioon on aika hankala, koska ruokateollisuus kuitenkin tuottaa sitä mitä ihmiset ostavat (oli se terveellistä, eläinystävällistä jne.) tai ei.
    Ja toki on muistettava myös se, että pienituloinen ihminen ei voi aina ostaa sitä mitä haluaisi! Joskus on tietenkin kyse osaamisesta eli ei osata laittaa halvoista perusraaka-aineista ruokaa.

    Monitahoinen ongelma siis. 🙂

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/