Kolme syytä laittaa kunnon ympäristömerkinnät pakkauksiin

Soya JalotofuKävin viikonloppuna Alepassa. Ostin tofua.

Ilokseni huomasin, että Soyan luomutofu on nykyään valmistettu Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimalla ekoenergialla ja pakkauksessa on myös hiilijalanjälkimerkintä (ohessa kuva).

Juuri näin toivoisin kaikkien tuottajien toimivan!

Ruokapakkausten ja muiden tuotteiden hiilijalanjälkimerkinnät olisivat perusteltuja ainakin kolmesta syystä:

1. Ensinnäkin ihmisillä pitäisi olla lisäksi oikeus tietää, minkälaiset hänen ostoskorinsa ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset ovat siinä missä tieto hinnasta ja esimerkiksi ravintosisällöstäkin on tarjolla. Kyse on valinnan vapaudesta.

2. Toisekseen myös tuottajien ymmärrys ruuan ympäristövaikutuksista lisääntyisi merkintöjen myötä. Kun tuottajat joutuvat selvittämään oman tuoteketjun eri osa-alueiden ilmastovaikutukset, auttaa se heitä optimoimaan ja kehittämään tuotantoprosessia vähäpäästöisempään suuntaan. Se mitä et mittaa, et voi hallita.

3. Kolmanneksi merkinnät ohjaisivat kuluttajien käyttäytymisen lisäksi myös tuottajia. Hiilijalanjälkimerkki ohjaisi tiedostavien kuluttajien ostoskäyttäytymistä ilmastoystävällisempään suuntaan. Suurempi vaikutus tulisi kuitenkin sitä kautta, että merkki ohjaisi tuottajia tekemään parempia tuotteita. Esimerkiksi kodinkoneiden energiamerkinnät ovat aiheuttaneet sen, että markkinoilta ovat käytännössä poistuneet kaikkein huonoimmat laitteet.

Toivottavasti muutkin elintarvikkeet ja tuotteet saavat pian vastaavat merkinnät!

Jätä kommentti