Vauvan hoito-opas: Miten vauvan kanssa pyörällä?

Vauvan hoito-opasLueskelin hoitovapaalla Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin Kotineuvola Oy:n yhteistyössä Vauva-lehden kanssa tekemää Vauvan hoito-opasta.

Eihän tämä nyt omalta osaltani enää ajankohtainen ole, kun lapsi on jo selvästi taapero-iässä. Siitä huolimatta oli kiva lukea jälkikäteen, mitä olisi pitänyt tehdä ja miten toimia.

Yksi osuus kuitenkin pisti silmään. Hoito-oppaassa oli omistettu kokonainen osuus aiheelle ”Lapset turvalliset autoon”. Ihan hyvä. Kyllähän monet vanhemmat ottavat riskin ja kuljettavat vauvaa autossa.

Itse olisin kuitenkin kaivannut ohjeita siitä, miten vauvan kanssa kannattaa liikkua bussilla, junalla tai polkupyörällä. Vai onko oletuksena/suosituksena, että kaikki vauvat kulkevat matkansa vain autolla?

On kuitenkin turha soimata pimeyttä, jos ei ole valmis itse sytyttämään ensimmäistä kynttilää. Jos MLL ja Vauva-lehti eivät sitä tee, niin teen ohjeistuksen itse.

Tässä ohjeet vauvan kuljettamiseksi esimerkiksi pyörällä:

Pyöränistuin– Vauvaa voi kuljettaa pyörällä siinä vaiheessa, kun hän osaa istua ja hänen päähänsä voi laittaa kypärän, yleensä noin 6 kk iässä.
– Pyörällä kulkemiseen vauvan kanssa on monta vaihtoehtoa: pyöräperäkärry, laatikkopyörä tai lastenistuin.
– Hanki kypärä mieluimmin uutena, mikäli et ole varma, että käytetty kypärä ei ole menettänyt suojaominaisuuksiaan.
– Säädä lastenistuin ja kypärä vauvalle sopivaksi – eli hanki mieluimmin sellaiset varusteet, joita voi säätää vauvan koon mukaan.
– Huolehdi sään mukaisesta pukeutumisesta ja suojaa vauvan kasvoja mahdollisuuksien mukaan viimalta.
– Aja rauhallisesti ja liikennesääntöjen mukaan.

Mitä muuta vauvan kanssa pyöräilyssä olisi syytä muistaa?

Vauvan hoito-opas oli yhdeksästoista painos. Hei MLL ja Vauva, saisiko seuraavaan painokseen mukaan myös vähän ympäristönäkökulmaa: kestovaippoja, pyörällä tai joukkoliikenteellä liikkumista ja sen sellaista?

Omista pyöräilykokemuksista ja varusteistani voi lukea täältä: Ekoisi: Pyöränistuin vapauttaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Vauvan hoito-opas: Miten vauvan kanssa pyörällä?”

 1. Minulle tuli mieleeni tähän lisätä itse vauvan kanssa bussimatkustamiseen kuulemani neuvo: Bussissa kannattaa matkustaa niillä paikoilla, jotka ovat selkä menosuuntaan. Näin jos vauva matkustaa vanhempansa sylissä ja bussi tekee äkkijarrutuksen, vauva ja vanhempi menevät painovoimaisesti selkänojaa vastaan. Näin välttyy onnettomuustilanteessa siltä, että vauva jäisi vanhemman painon ja jonkun edessä olevan suojakaiteen/seinämän/penkin väliin.

  Vastaa
 2. Kiinnostava postaus!

  Nuo uusimmatkin MLL:n oppaat edellyttävät tosiaan kriittiistä lukutaitoa. Sinänsä arvokkaiden lapsen kuuntelemista jne. tukevien ajatusten lisäksi esimerkiksi viimeksi 5-vuotistarkastuksen yhteydessä meille jaettu Lapsi eri ikävuosina -sarjan ”Puuhapoika, touhutyttö” -opasvihkonen http://kauppa.mll.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=30098 on varsin normittava ja ennakko-oletuksia jakava lapsille tarjotuissa sukupuolirooleissa:

  ”Tyttöjen ja poikien lempileikit eroavat toisistaan. Tytöt leikkivät mielellään kotia ja pukeutuvat vanhoihin vaatteisiin. Pojat rakentavat majoja, ratsastavat harjanvarrella lännenmiehenä ja vakoilevat salapoliiseina. Hajotettavat ja uudelleen rakennettavat kapineet kiinnostavat poikia: vanha käytöstä poistettu radio on oikea aarre! Oikeat työkalut houkuttelevat nikkaroimaan.” (s. 19)

  Siis lähes kaikki mielenkiintoinen on varattu pojille! Ja miten niin pojat eivät tykkää pukeutua erikoisesti leikkiessään… Oppaisiin jäänee katkelmia menneiltä vuosikymmeniltä, kun niitä uudistetaan osittain useamman kirjoittajan toimesta. Lähdeluetteloitakin kannattaa kurkata.

  Alkuperäiseen aiheeseen: Pienten lasten vanhempia kiinnostanee paljon turvallisuusnäkökohdat, joilla moni varmaan perustelee myös oman auton hankkimista kun perheenlisäystä on tulossa. Onkohan olemassa esim. tutkimustietoa onnettomuusalttiudesta /-tilastoista, kun vauvaa kuljetetaan joukkoliikennevälineissä, kuten vaunuilla bussissa?

  Esikoistaan odottaville erilaiset kootut vinkit lapsen kanssa arjessa liikkumisessa turvallisesti ja sujuvasti julkisilla voisivat ehkä tulla tarpeeseen!

  Vastaa

Jätä kommentti