Vauvan hoito-opas: Vauvat ja polkupyöräily

Vauvan kanssa pyöräily Kevät ja pyöräilykausi on täällä! Miten lähteä liikkeelle pyörällä vauvan kanssa?

Tähän kysymykseen antaa vastauksen mm. Vauva-lehden välissä jaettu Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vauvan hoito-opas.

Ihmettelin blogissani pari vuotta sitten sitä, että oppaassa oli omistettu oma osuutensa vauvan kanssa autoilulle, mutta ei sanaakaan vauvan kanssa polkupyöräilystä.

Kirjoitukseni johti siihen, että sain pyynnön kirjoittaa seuraavaan painokseen oman osionsa vauvan kanssa pyöräilystä. Tänä vuonna tämä kirjoittamani ohjeistus oli oppaassa jo toista kertaa.

Näin huomattava joukko pienten lasten vanhempia saa tietoa siitä, miten vauvan kanssa voi lähteä liikkeelle pyörällä.

Kevät tulee ja uusi pyöräilykausi on taas alussa. Alla kirjoittamani teksti kokonaisuudessaan.

Innostavia pyöräilykelejä vauvan kanssa tai ilman!

* * *

Vauvan hoito-opas: Vauvat ja polkupyöräily

Monet vanhemmat haluavat liikkua vauvan ja lapsen kanssa polkupyörällä. Onko vauvan kanssa pyöräily mahdollista, ja mitä tulisi ottaa huomioon?

Pyöräily on usein nopein, ekologisin ja turvallisin tapa päästä paikasta toiseen myös vauvan kanssa. Samalla tulee pidettyä yllä omaa fyysistä kuntoa.

Ratkaisuja vauvan kanssa pyöräilyyn on monia. Yleisin tapa on hankkia pyörään asennettava lastenistuin. Toinen vaihtoehto on kuljettaa vauvaa tai lasta pyöräperäkärryssä tai hankkia esimerkiksi niin sanottu laatikkopyörä.

Lasten istuinta valittaessa kannattaa varmistaa, että sen saa kiinnitettyä kunnolla omaan polkupyöräänsä. Lisäksi on hyvä huomioida, että turvamerkinnät ovat asianmukaiset sekä turvavyöt ja säädettävyys mahdollisimman hyviä. Lastenistuinta käytettäessä pyörässä pitää olla tukeva seisontatuki.

Pyöräperäkärry on turvallinen ja sitä on helppo käyttää mallista riippuen myös talvisin. Pyöräperäkärryssä vauva on suojassa viimalta ja siihen voi kiinnittää lämpöpussin. Useimmissa lasten pyöräperäkärryissä on paikka kahdelle lapselle ja mukaan mahtuu myös tavaraa. Joitain pyöräperäkärryjä voi käyttää myös lastenvaunuina, juoksurattaina tai jopa rekenä suksien kanssa. Peräkärryn käyttäminen vaunuina mahdollistaa esimerkiksi sen, että toinen vanhempi voi viedä lapset pyörällä ja toinen hakea julkisilla kulkuneuvoilla.

Laatikkopyörässä on yleensä pyörän etuosassa kuljettajan edessä iso säilytystila (laatikko), johon lapsen (ja muita tavaroita) voi laittaa. Laatikkopyöriä on kaksi- tai kolmipyöräisinä. Monissa laatikkopyörissä on myös laatikkoa peittävä katos, joka suojaa sateelta ja tuulelta. Laatikkopyörää hankkiessa kannattaa varmistaa, että turvaistuimen ja turvavöiden asentaminen on mahdollista.

Lasten istuimessa, peräkärryssä tai laatikkopyörässä vauvaa tai lasta kuljettaessa on hyvä muistaa kypärä. Myös vanhemmilla.

Vauvaa voi kuljettaa turvallisesti lastenistuimessa ja peräkärryssä siinä vaiheessa, kun hän osaa istua ja hänen päähänsä voi laittaa kypärän, yleensä noin puolen vuoden ikäisenä. Laatikkopyörään saa kuitenkin kiinni turvaistuimen tai -kaukalon, joten siinä pienenkin vauvan kuljettaminen on mahdollista.

Ylipäätään vauvan ja lapsen kanssa pyöräillessä on hyvä hankkia sellaiset varusteet, joita voi säätää vauvan koon mukaan.

Ennen pidemmille matkoille lähtemistä on hyvä totutella lyhyillä matkoilla. Muista erityisesti rauhallinen ja ennustettava ajotapa, valot sekä suuntamerkit!

Laatikkopyöristä ja pyöräperäkärryistä löytyy tietoa osoitteesta www.tavarafillari.fi

Innostavia pyöräilykelejä toivotellen

Leo Stranius

Jätä kommentti