Päivä Luonto-Liiton pääsihteerinä

Tänään oli poikkeuksellisen kiinnostava työpäivä vaikka Talvivaaran kaivossotkut varjostavatkin kaikkea tekemistä.

Ohessa päivän ohjelma tunnista tuntiin.

klo 6-8 Nousen ylös ja hoidan aamutoimet. Luen edellisen illan ja yön aikana tulleet sähköpostit. Käyn läpi Talvivaaraan liittyvää uutisointia ja valmistaudun aamun radiokeskusteluun. Lapsi herää. Leikin hänen kanssaan. Pyöräilen kotoa Pasilaan YLE:n Radiotalolle.

klo 8-9 YLE:n Radio 1:n Ykkösaamussa keskustelemassa Talvivaaran kaivosonnettomuudesta. Keskustelu on kuunneltavissa YLE Areenalta. Ohjelman jälkeen pyöräilen keskustaan Grand Casinolle.

klo 9-11 Puhumassa Neurologisten vammaisjärjestöjen koulutustilaisuudessa uljaasta kansalaistoiminnasta. Olen vasta viime vuosien aikana oppinut hahmottamaan, miten hienoa työtä sosiaalialan järjestöt Suomessa tekevät.

Samaan aikaan Luonto-Liitto ja kaksitoista ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöä vaativat Suomelta ja EU:lta edelläkävijän otteita ilmastokatastrofin estämiseksi YK:n ilmastokokouksessa Dohassa. Pelissä on paljon: ilman huomattavia päästövähennyksiä ilmastonmuutos uhkaa karata hillitsemättömäksi ja Sandy-myrskyn kaltaiset äärimmäiset sääilmiöt tulevat yleistymään.

klo 11-12 Luonto-Liiton toimistolla. Käyn läpi päivän lehdet ja uutiset, vastaan sähköposteihin ja aamupäivän aikana tulleisiin puheluihin. Samalla huomaan, että Kirkko & kaupunki -lehdessä on julkaistu haastatteluni Helsingin Energian tulevista ratkaisuista: Kiire vai ei?

klo 12-12.30 Lounaalla Luonto-Liiton kampanjavastaava Ilkka Hiltusen ja metsävastaava Lauri Kajanderin kanssa. Tänään on viimeinen päivä, jolloin voi allekirjoittaa tai kerätä allekirjoituksia historialliseen kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen kieltämiseksi Suomessa! Tämän jälkeen lomakkeet viedään Väestörekisterikeskukseen tarkistettavaksi.

klo 13-14.30 Demokratiapalkinnon jakotilaisuudessa Smolnassa. Palkinnon jakaa presidentti Sauli Niinistö. Oikeusministeriön Demokratiapalkinnon saavat kolme lasten ja nuorten osallistumista ja vaikuttamista edistävää toimijaa: Muuramen Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry ja Muuramen Sk8park; Nuoret Kehittäjät lastensuojelunuorten kehittäjäryhmä Helsingistä sekä Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus. Juhlallisuuksien jälkeen jään kahvittelemaan ja keskustelemaan oikeusministeriön virkahenkilöiden kanssa mm. kansalaisaloitteesta.

klo 14.30-16.00 Olli Tammilehdon kirjan Kylmä suihku. Ilmastokatastrofin torjunta ja nopea yhteiskunnallinen muutos (Into) julkistustilaisuudessa Pressiklubilla. Mukana keskustelemassa ovat myös kansanedustaja Oras Tynkkynen ja professori Ilmo Massa. Tammilehto toteaa tilaisuuden lopuksi osuvasti: On helpompi ajatella maailman loppua kuin esimerkiksi yhteiskunnallisten rakenteiden muutosta tai kapitalismin loppua. Tilaisuuden aikana saan luettua koko kirjan. Lopuksi käyn läpi iltapäivän aikana tulleita puheluita.

klo 16-17.30 Luonto-Liiton toimistolla. Käyn läpi sähköpostit, juttelen toimistolla kokoontuvan Salakaadot Seis -kampanjan kokoukseen osallistuvien kanssa sekä Älä osta mitään -päivän kampanjavastaava Johanna Kare-Haaviston kanssa.  Mainoskuplakilpailuun ehtii osallistua vielä perjantaihin asti. Syön välipalaksi samalla kuusi ruisleipää ja juon kupin teetä. Pyöräilen Luonto-Liiton toimistolta kotiin.

klo 17.30-19 Lapsen kanssa pihalla leikkimässä.

klo 19-23 Kotona. Vaihdamme puolison kanssa kuulumisia. Kirjoitan tämän blogin ja käyn läpi sähköpostit. Samalla seuraan Valtioneuvoston tiedotustilaisuutta Talvivaaran kaivosonnettomuudesta. Tilanne on nyt todella vakava. Syömme yhteisen iltapalan, leikin lapsen kanssa ja istumme iltaa. Nukkumaan menen noin klo 23.00.

Takana on poikkeuksellisen mukava päivä. Vain aamun juoksulenkki jäi radiokeskustelun takia väliin. Pyöräilykilometrejä päivän mittaan kertyi kuitenkin 16,5 km.

Jätä kommentti