Miksi Vihreiden kannatus on laskussa?

Helsingin Sanomien (su 7.10.) tekemän gallupin mukaan Vihreiden kannatus on Helsingissä laskussa.

Itse pidän Vihreiden gallupkannatuksen laskua Helsingissä yllättävänä seuraavista syistä:
– Ympäristöasiat ovat laajasti kannatettuja .
– Vähemmistöjen asiasta on tullut entistä enemmän koko kansan juttu.
– Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan myötä monet äänestivät ensimmäisen kerran Vihreitä.
– Helsingin Vihreiden kunnallispolitiikassa ei ole tapahtunut negatiivisia yllätyksiä tai ärsytyksiä.

Itse asiassa Vihreät ovat saavuttaneet Helsingissä todella hienoja juttuja. Mistä lasku siis voi johtua?

Sunnuntain ja maanantain aikana monet äänestäjät kysyivät kadulla samaa. Joku veikkaili esimerkiksi sitä, että puolueen puheenjohtaja ei ole nainen, ja tulee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Joku toinen taas syytti Vihreitä Kokoomuksen puisto-osastoksi ja kolmas mietti, että Vihreät ovat liikaa vasemmalla. Ota tästä nyt sitten selvää.

Sen sijaan sosiaalisessa mediassa arveltiin, että kannatuksen lasku johtuu mm. juuri yllätyksettömyydestä, ydinarvojen unohtamisesta tai siitä, että ympäristöasioissa myös muut puolueet ovat kirineet ainakin ohjelmatasolla Vihreiden rinnalle. Edelleen esitettiin arvioita, että vihreät ovat olleet kykenemättömiä puhuttelemaan äänestäjiä tuloerojen kaventamisessa ja oikeudenmukaisuuden puolustamisessa.

Samaan aikaan Vihreät teemat ovat jääneet myös julkisessa keskustelussa syrjään. Esimerkiksi vuoden 2008 kunnallisvaalien alla odotettiin vielä paljon Kööpenhaminan ilmastokokoukselta. Toisaalta eurokriisiä koskevassa keskustelussa ei ole ehkä ollut selkeää vihreää tulokulmaa tai profiilia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Helsingin Sanomien gallup on todella epävarma. Vastaajista kolmannes ei kertonut kantaansa ja vajaa puolet vastanneista kertoi, että kanta saattaa vielä muuttua. Epävarmoista äänestäjistä suuri osa on potentiaalisia vihreiden äänestäjiä.

Miten itse arvioisit Helsingin Sanomien galluptulosta?

Itse jaksan uskoa, että Vihreä vaalivoitto Helsingissä on mahdollinen. Sen puolesta lähden kadulle kampanjoimaan jälleen huomenna aamulla klo 7.00.

3 kommenttia artikkeliin ”Miksi Vihreiden kannatus on laskussa?”

 1. Tuija Braxin apulaiskaupunginjohtajavalintaan liittynyt realopoliittinen pelailu ja sen selkeä sitominen Guggenheim-keskusteluun. Tämä vei ääniä vasemmalle. Oikealle vei ääniä oikeiston uskottavuus ja selkeys. Vihreiden ryhmä on liian epäselkeä kannoissaan, siitä epäluottamus.

  Vastaa
 2. Yksi syy voi hyvin olla Vihreiden profiloituminen ’marginaaliasioiden’ ajajaksi (susien suojelu, turkistarhaus, eläinten oikeudet jne.), kaupunkilaisten arkipäiväisten ongelmien ratkaisijan sijasta. Vihreät mielletään myös sen verran vahvasti yhteen ympäristöjärjestöjen kanssa, että järjestöjen yms. räväkät mielipiteet heijastunevat myös ihmisten näkemyksiin Vihreistä.

  Vastaa
 3. laitan tähän vähän listaa mikä mättää: autoilun loputon vastustaminen ja hankaloittaminen (helsinkiläisen näkökulmasta), kasvisruokapakkopäivät oman ideologianne pönkittämiseksi, vesijalanjälki, hiilijalanjälki, hiilidioksiidimyrkyistä vaahtoaminen, rehellisten ja tavallisten ihmisten syyllistäminen jopa pelottelu ”maailmanlopulla jos et osta luomua ja lasket hanasta vettä”, tiedät mitä tarkoitan.
  yrittäjävastaisuus, esiintyminen profeettana ja kaikki tietävänä hyväntekijänä.

  Ette edes näe ristiriitaa siinä että käytännössä vihaatte länsimaista elämäntapaa ja samaan aikaan tuotatte ihmislaumoja savimajoista elämään tätä samaa elintapaa. Ette te näe sitä. Kaupungin asunnoissa asuu saharaneteläpuoleisenafrikanmuslimeja (ihana neutraali ilmaisu) isoissa asunnoissa, joihin suomalaisella perheellä ei ole ikinä varaa.
  Ette te näe tässäkään mitään outoa.

  Pyöräkaistapäisyys. Kuka niillä ajaa, joku joskus kesällä kun ei sada.
  Pysäköintirajoitukset kohta klo 21 asti Helsingissä arkisin.

  Kaupunkikultuurin suitsutus: käytännössä sotkemista, töhrimistä, kadunvaltauksia ja melua, roskaamista.

  Ydinvoiman vastustus ja samaan aikaan ympäri Eurooppaa nousee uutta tappavaa hiilivoimaa, no hengitellään sitä sitten yhdessä kaikki.
  Yleinen elitismi, hehkulamppukielto, puutaloeliitti on jo käsite, siirtolapuutarhojen säilytys Suomen kalleimmilla neliöillä (miksi), 24h bussikaistat….

  Teillä kai joskus oli jokin luontonäkökulma, taisi olla ennen EU:ta, siitä saattoi joku tykätäkin, moni itseasiassa arvostaa luontoa. Sitten teistä tuli ideologisia fasis….fanaatikkoja. Ihmetelläänkö vielä lisää kun ei ääniä ropise vihreiden laariin.

  Vastaa

Jätä kommentti