Miksi Vihreiden kannatus on laskussa?

Helsingin Sanomien (su 7.10.) tekemän gallupin mukaan Vihreiden kannatus on Helsingissä laskussa.

Itse pidän Vihreiden gallupkannatuksen laskua Helsingissä yllättävänä seuraavista syistä:
– Ympäristöasiat ovat laajasti kannatettuja .
– Vähemmistöjen asiasta on tullut entistä enemmän koko kansan juttu.
– Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan myötä monet äänestivät ensimmäisen kerran Vihreitä.
– Helsingin Vihreiden kunnallispolitiikassa ei ole tapahtunut negatiivisia yllätyksiä tai ärsytyksiä.

Itse asiassa Vihreät ovat saavuttaneet Helsingissä todella hienoja juttuja. Mistä lasku siis voi johtua?

Sunnuntain ja maanantain aikana monet äänestäjät kysyivät kadulla samaa. Joku veikkaili esimerkiksi sitä, että puolueen puheenjohtaja ei ole nainen, ja tulee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Joku toinen taas syytti Vihreitä Kokoomuksen puisto-osastoksi ja kolmas mietti, että Vihreät ovat liikaa vasemmalla. Ota tästä nyt sitten selvää.

Sen sijaan sosiaalisessa mediassa arveltiin, että kannatuksen lasku johtuu mm. juuri yllätyksettömyydestä, ydinarvojen unohtamisesta tai siitä, että ympäristöasioissa myös muut puolueet ovat kirineet ainakin ohjelmatasolla Vihreiden rinnalle. Edelleen esitettiin arvioita, että vihreät ovat olleet kykenemättömiä puhuttelemaan äänestäjiä tuloerojen kaventamisessa ja oikeudenmukaisuuden puolustamisessa.

Samaan aikaan Vihreät teemat ovat jääneet myös julkisessa keskustelussa syrjään. Esimerkiksi vuoden 2008 kunnallisvaalien alla odotettiin vielä paljon Kööpenhaminan ilmastokokoukselta. Toisaalta eurokriisiä koskevassa keskustelussa ei ole ehkä ollut selkeää vihreää tulokulmaa tai profiilia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Helsingin Sanomien gallup on todella epävarma. Vastaajista kolmannes ei kertonut kantaansa ja vajaa puolet vastanneista kertoi, että kanta saattaa vielä muuttua. Epävarmoista äänestäjistä suuri osa on potentiaalisia vihreiden äänestäjiä.

Miten itse arvioisit Helsingin Sanomien galluptulosta?

Itse jaksan uskoa, että Vihreä vaalivoitto Helsingissä on mahdollinen. Sen puolesta lähden kadulle kampanjoimaan jälleen huomenna aamulla klo 7.00.

3 kommenttia artikkeliin ”Miksi Vihreiden kannatus on laskussa?”

  1. Tuija Braxin apulaiskaupunginjohtajavalintaan liittynyt realopoliittinen pelailu ja sen selkeä sitominen Guggenheim-keskusteluun. Tämä vei ääniä vasemmalle. Oikealle vei ääniä oikeiston uskottavuus ja selkeys. Vihreiden ryhmä on liian epäselkeä kannoissaan, siitä epäluottamus.

    Vastaa
  2. Yksi syy voi hyvin olla Vihreiden profiloituminen ’marginaaliasioiden’ ajajaksi (susien suojelu, turkistarhaus, eläinten oikeudet jne.), kaupunkilaisten arkipäiväisten ongelmien ratkaisijan sijasta. Vihreät mielletään myös sen verran vahvasti yhteen ympäristöjärjestöjen kanssa, että järjestöjen yms. räväkät mielipiteet heijastunevat myös ihmisten näkemyksiin Vihreistä.

    Vastaa
  3. laitan tähän vähän listaa mikä mättää: autoilun loputon vastustaminen ja hankaloittaminen (helsinkiläisen näkökulmasta), kasvisruokapakkopäivät oman ideologianne pönkittämiseksi, vesijalanjälki, hiilijalanjälki, hiilidioksiidimyrkyistä vaahtoaminen, rehellisten ja tavallisten ihmisten syyllistäminen jopa pelottelu ”maailmanlopulla jos et osta luomua ja lasket hanasta vettä”, tiedät mitä tarkoitan.
    yrittäjävastaisuus, esiintyminen profeettana ja kaikki tietävänä hyväntekijänä.

    Ette edes näe ristiriitaa siinä että käytännössä vihaatte länsimaista elämäntapaa ja samaan aikaan tuotatte ihmislaumoja savimajoista elämään tätä samaa elintapaa. Ette te näe sitä. Kaupungin asunnoissa asuu saharaneteläpuoleisenafrikanmuslimeja (ihana neutraali ilmaisu) isoissa asunnoissa, joihin suomalaisella perheellä ei ole ikinä varaa.
    Ette te näe tässäkään mitään outoa.

    Pyöräkaistapäisyys. Kuka niillä ajaa, joku joskus kesällä kun ei sada.
    Pysäköintirajoitukset kohta klo 21 asti Helsingissä arkisin.

    Kaupunkikultuurin suitsutus: käytännössä sotkemista, töhrimistä, kadunvaltauksia ja melua, roskaamista.

    Ydinvoiman vastustus ja samaan aikaan ympäri Eurooppaa nousee uutta tappavaa hiilivoimaa, no hengitellään sitä sitten yhdessä kaikki.
    Yleinen elitismi, hehkulamppukielto, puutaloeliitti on jo käsite, siirtolapuutarhojen säilytys Suomen kalleimmilla neliöillä (miksi), 24h bussikaistat….

    Teillä kai joskus oli jokin luontonäkökulma, taisi olla ennen EU:ta, siitä saattoi joku tykätäkin, moni itseasiassa arvostaa luontoa. Sitten teistä tuli ideologisia fasis….fanaatikkoja. Ihmetelläänkö vielä lisää kun ei ääniä ropise vihreiden laariin.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli