Viisi syytä pitää Meikitön päivä

Tänään (6.9.) vietetään pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin Meikitöntä päivää. Aiheesta uutisoi myös YLE: Tänään on lupa jättää meikit pois naamasta.

Kampanja on hyvä esimerkki kevytaktivismista. Tykkäämällä kampanjan Facebook-sivusta ja olemalla päivän ilman meikkiä, on mukana paremman maailman rakentamisessa.

Parempi haaste olisi meikitön vuosi tai edes kuukausi. Yhtä kaikki. On tietysti hyvä, jos ihmiset saadaan edes kerran vuodessa miettimään omia kulutustottumuksia ja käyttäytymistään. Siihen tähtää myös marraskuun lopussa pidettävä Älä osta mitään -päivä.

Itse en käytä lainkaan meikkiä tai juuri muutakaan kosmetiikkaa. Esimerkiksi shampoota, saippuaa, hajusteita tai partavettä/-vaahtoa en käytä lainkaan. Ilman shampoota olen ollut nyt jo yli vuoden. Hyvin olen pärjännyt, vaikka urheilen lähes päivittäin samalla kun hienoja juhlia ja tärkeitä tilaisuuksia on työnkin puolesta vaikka millä mitalla.

Käytännössä ainoat kemikaalit, joita kotona säännöllisesti käytän, ovat hammastahna, astianpesuaine ja pyykinpesuaine. Satunnaisesti kuumina kesäpäivinä saatan käyttää myös aurinkovoidetta (tosin tänä kesänä en kertaakaan) ja joskus talvella huulirasvaa. Lisäksi TV-esiintymisiä varten kasvoihin ja hiuksiin laitetaan usein erilaisia kemikaalimyrkkyjä. Maskeerauksista en ole siis vielä kehdannut kieltäytyä.

Meikittömyydellä ja kemikaalien käytön minimoinnilla on ainakin seuraavia hyviä puolia:

1. Säästyy aikaa, kun ei tarvitse meikata.
2. Säästyy rahaa, kun ei tarvitse käydä hankkimassa meikkejä.
3. Luonnonvarojen kulutus vähenee ja ympäristön kemikaalikuorma pienenee.
4. Välttyy kemikaalien mahdollisilta terveysriskeiltä.
5. Oma itsetunto paranee, kun ei tarvitse olla jatkuvasti peilin edessä korjailemassa ulkonäköään.

Mikäli kuitenkin haluaa käyttää kosmetiikkaa, on tietysti hyvä valita ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia ja eläinkokeettomia meikkejä.

3 kommenttia artikkeliin ”Viisi syytä pitää Meikitön päivä”

  1. Kannattaa valita meikitön loppuelämä. Meikittömyyttä kokeiltuaan ymmärtää melko pian, että kosmetiikka itse asiassa on likaa, jota jotkut syystä tai toisesta vapaaehtoisesti levittävät iholleen.

  2. En ollut aamulla uskoa silmiäni nähdessäni otsikoita meikittömästä päivästä. En näes meikkaa. Jos ostankin muuta ihon/hiustenhoitoon liittyvää kosmetiikkaa, yritän aina selvittää onko tuote eläinkokeilla testattu vai ei, joten pannassa ovat monet tunnetut ”huipputuotteet”.
    Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan että muut meikkaavat, sehän on ihan jokaisen henkilökohtainen juttu.

  3. Käsien pesu saippualla on halpa ja voisi sanoa, että myös ekologinen tapa ehkäistä tartuntatautien (flunssan) leviämistä. Esimerkiksi päiväkodeissa sairastavuutta voidaan säännöllisellä käsien saippuapesulla aika huomattavasti (sisään tullessa, ennen ruokailua, jne).

    Mites siis on lasten saippuakäsienpesun kanssa, eikö se kuitenkin ole ihan järkevää?

    Huonon vitsinä voi ajatella myös toisinpäin, että flunssainen ei kuluta, ja heikko flunssainen joka kuolee on sekin pois kuluttamasta:/

Kommentointi on suljettu.

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.