Vastaukset Eläinpoliittiseen vaalikoneeseen

Kunnallisvaalien myötä ehdokkaat saavat vastatakseet useita vaalikoneita.

Omalta osaltani ensimmäinen vaalikone, johon vastasin, oli Animalian ja SEY:n Eläinpoliittinen vaalikone. Vaalikoneen voi käydä tekemässä täällä.

Pyrin julkaisemaan verkkosivuillani kaikki vastaukseni ainakin merkittävimpiin vaalikoneisiin.

Ohessa kysymykset ja niiden perässä vastaukseni.

.

Kuntavaalit 2012 – Eläinpoliittinen  vaalikone

1. Kysymys: Kasvisperäisen ruuan osuutta tulee kasvattaa ja lihan osuutta vähentää kunnan julkisissa hankinnoissa, esimerkiksi oppilaitosten ruokailuissa.

Vastaus: Täysin samaa mieltä.

Kasvisruoka on eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta paras vaihtoehto. Lisäksi se on ympäristöystävällistä ja terveellistä. Oppilaitoksissa tulee ottaa käyttöön kasvisruokapäiviä tai lisätä kasvisten suhteellista osuutta ruoka-annoksissa. Ihanteellista olisi, jos oppilaitoksissa olisi tarjolla lähtökohtaisesti terveellistä ja ympäristöystävällistä kasvisruokaa viikon jokaisena päivänä ja sekaruokaa saisi vain erikseen pyytämällä. Itse olen vegaani, samoin lapseni ja puolisoni.

***

2. Kysymys: Luomutuotteiden osuutta tulee kasvattaa julkisissa hankinnoissa eläinperäisiä tuotteita ostettaessa.

Vastaus Täysin samaa mieltä.

Luomutuotanto takaa eläimille edes hiukan paremmat olot. Lisäksi luomutuotannon kielteiset ympäristövaikutukset ovat useimmiten pienemmät kuin perinteisen tuotannon. Itse suosin aina luomuruokaa.

***

3. Kysymys: Löytöeläinpalvelujen kilpailutuksessa tulee ottaa hinnan rinnalle tärkeimmiksi kilpailukriteereiksi löytöeläintalon henkilökunnan ammattitaito sekä sellaiset eläinten pito-olosuhteet, jotka selkeästi lisäävät eläinten hyvinvointia.

Vastaus: Täysin samaa mieltä.

Henkilökunnan ammattitaito ja eläinten pito-olosuhteet ovat hintaakin tärkeämpiä kriteerejä löytöeläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Eläinten kannalta on ongelmallista, mikäli hoitolayrittäjältä ei vaadita ammattitaitoa eikä eläinten pito-olosuhteet ole kunnolliset. Eläimet tulee nähdä yksilöinä ja huomioida niiden lajityypilliset tarpeet.

***

4. Kysymys: Jokaisen Suomen kunnan tai kaupungin tulee perustaa valvontaeläinlääkärin virka yksin tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Vastaus: Täysin samaa mieltä.

Valvontaeläinlääkärin virka tarvitaan, koska kunnaneläinlääkäreiden kaksoisrooli sekä eläinlääkäripalvelujen tuottajana että valvontatehtävien hoitajana on ongelmallinen. Nyt resurssit eivät riitä tarkastuksiin.

***

Jätä kommentti