Tänään (6.9.) vietetään pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin Meikitöntä päivää. Aiheesta uutisoi myös YLE: Tänään on lupa jättää meikit pois naamasta.
Kampanja on hyvä esimerkki kevytaktivismista. Tykkäämällä kampanjan Facebook-sivusta ja olemalla päivän ilman meikkiä, on mukana paremman maailman rakentamisessa.
Parempi haaste olisi meikitön vuosi tai edes kuukausi. Yhtä kaikki. On tietysti hyvä, jos ihmiset saadaan edes kerran vuodessa miettimään omia kulutustottumuksia ja käyttäytymistään. Siihen tähtää myös marraskuun lopussa pidettävä Älä osta mitään -päivä.
Itse en käytä lainkaan meikkiä tai juuri muutakaan kosmetiikkaa. Esimerkiksi shampoota, saippuaa, hajusteita tai partavettä/-vaahtoa en käytä lainkaan. Ilman shampoota olen ollut nyt jo yli vuoden. Hyvin olen pärjännyt, vaikka urheilen lähes päivittäin samalla kun hienoja juhlia ja tärkeitä tilaisuuksia on työnkin puolesta vaikka millä mitalla.
Käytännössä ainoat kemikaalit, joita kotona säännöllisesti käytän, ovat hammastahna, astianpesuaine ja pyykinpesuaine. Satunnaisesti kuumina kesäpäivinä saatan käyttää myös aurinkovoidetta (tosin tänä kesänä en kertaakaan) ja joskus talvella huulirasvaa. Lisäksi TV-esiintymisiä varten kasvoihin ja hiuksiin laitetaan usein erilaisia kemikaalimyrkkyjä. Maskeerauksista en ole siis vielä kehdannut kieltäytyä.
Meikittömyydellä ja kemikaalien käytön minimoinnilla on ainakin seuraavia hyviä puolia:
1. Säästyy aikaa, kun ei tarvitse meikata.
2. Säästyy rahaa, kun ei tarvitse käydä hankkimassa meikkejä.
3. Luonnonvarojen kulutus vähenee ja ympäristön kemikaalikuorma pienenee.
4. Välttyy kemikaalien mahdollisilta terveysriskeiltä.
5. Oma itsetunto paranee, kun ei tarvitse olla jatkuvasti peilin edessä korjailemassa ulkonäköään.
Mikäli kuitenkin haluaa käyttää kosmetiikkaa, on tietysti hyvä valita ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia ja eläinkokeettomia meikkejä.
Kannattaa valita meikitön loppuelämä. Meikittömyyttä kokeiltuaan ymmärtää melko pian, että kosmetiikka itse asiassa on likaa, jota jotkut syystä tai toisesta vapaaehtoisesti levittävät iholleen.
En ollut aamulla uskoa silmiäni nähdessäni otsikoita meikittömästä päivästä. En näes meikkaa. Jos ostankin muuta ihon/hiustenhoitoon liittyvää kosmetiikkaa, yritän aina selvittää onko tuote eläinkokeilla testattu vai ei, joten pannassa ovat monet tunnetut ”huipputuotteet”.
Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan että muut meikkaavat, sehän on ihan jokaisen henkilökohtainen juttu.
Käsien pesu saippualla on halpa ja voisi sanoa, että myös ekologinen tapa ehkäistä tartuntatautien (flunssan) leviämistä. Esimerkiksi päiväkodeissa sairastavuutta voidaan säännöllisellä käsien saippuapesulla aika huomattavasti (sisään tullessa, ennen ruokailua, jne).
Mites siis on lasten saippuakäsienpesun kanssa, eikö se kuitenkin ole ihan järkevää?
Huonon vitsinä voi ajatella myös toisinpäin, että flunssainen ei kuluta, ja heikko flunssainen joka kuolee on sekin pois kuluttamasta:/