Ekoisi: Vauvavuosi on nyt ohi: Viisi havaintoa vanhemmuudesta

Vauva täytti viikonloppuna vuoden. Tästä lähtien tuo ihmeellinen ja kehittyvä ihminen on taapero. Vauvalta tunnelmia kysyessäni hän vastasi iloisesti ”ää”.

Syntymäpäiväjuhlia emme järjestäneet. Toiset isovanhemmat kävivät juhlistamassa vauvaa edellisenä viikonloppuna ja toivat hänelle lahjaksi sähköhammasharjan ja kirpputorilta hankittuja vaatteita. Vinkkejä ekologiseen juhlien järjestämiseen voi katsoa kuitenkin nimijuhlistamme.

Vuosi vanhempana on ollut opettava kokemus. Ohessa on viisi ensimmäisenä mieleen tullutta havaintoa:

1. Töissä pitää olla tehokkaampi ja kotona nöyrempi. Ennen vauvaa sai tehdä töitä ja yhteiskunnallista vaikuttamista melkein vuorokauden ympäri. Nyt töistä tullaan kotiin klo 17.30 ja aikataulut pitää säätää yhä enemmän muiden ehdoilla. Samalla on yhä tärkeämpää, että töissä voi tehdä mielekkäitä ja merkityksellisiä asioita, koska ylimääräisille harrastuksille on vähemmän tilaa. Aiemman kahden ihmisen sijaan kotona pitää ottaa huomioon kolmen ihmisen tarpeet.

2. Ekoelämä vauvan kanssa on mahdollista: Isompaa asuntoa, autoa tai uusia tavaroita ei ole tarvittu. Myös kestovaippailu ja vaipattomuus ovat toimineet. Tästä huolimatta on kohtuutonta vaatia, että jokainen kykenisi tekemään isoja elämäntapamuutoksia ilman yhteiskunnan tarjoamaa tukea.  Vauvan saaminen/hankkiminen on yksi elämän murroskohta, jolloin ihminen on herkkä uusille vaikutteille. Olisi suotavaa, että tarjolla olisi esimerkiksi ekologista perhevalmennusta.

3. Halu toimia ekologisesti kestävän yhteiskunnan puolesta on lapsen myötä syventynyt. Nyt on entistä itsekkäämpi syy hillitä kiihtyvää ilmastonmuutosta ja lajien sukupuuttoaaltoa sekä vähentää luonnonvarojen kulutusta. Oma lapsi kun tulee vääjäämättä kohtaamaan tämän sukupolven törttöilut tulevina vuosikymmeninä. Mitä teimme silloin, kun jotain oli vielä tehtävissä? Olemmeko ensimmäinen sukupolvi, joka ottaa ilmastokysymyksen tosissaan vai viimeinen, joka ei niin tee?

4. Ihmiset ottavat vanhemmuuteen liittyvät asiat henkilökohtaisesti. Aiemmin kuvittelin, että ympäristökysymyksistä ruoka on se, joka tulee niin lähelle ihmisten ihoa, että siitä kirpoaa kaikkein äkäisimmät kommentit. Olin väärässä. Vaikka yrittää kirjoittaa vanhemmuudesta kuinka kieli keskellä suuta, on usein joku syyllistymässä tai pahoittamassa mieltään. Kaikki lapset ovat erilaisia ja omasta yksittäisestä esimerkistä on huono lähteä yleistämään laajemmin. Henkilökohtaisuudesta huolimatta myös vanhemmuus on kuitenkin alue, jossa asioita ja valintoja täytyy tehdä ympäristön ja ekologisten rajojen ehdoilla.

5. Vanhemmuuden myötä olen oppinut. Kymmenien kirjojen, satojen keskusteluiden sekä lukemattomien palautteiden ja kommenttien myötä olen oppinut vauvoista, lapsista ja vanhemmuudesta huimasti.  Aiemmin minulla ei ollut aavistustakaan kiintymysvanhemmuudesta, imetyksestä, vessahätäviestinnästä ja vaipattomuudesta, sormiruokailusta, kantoliinoista ja -repuista, vaunujen kanssa juoksemiesta, perhepedistä, sukupuolisensitiivisyydestä tai tutittomuudesta. Ekoisi-blogi on ollut opettava kokemus ja on ollut hienoa, miten paljon asia on herättänyt kiinnostusta. Vanhemmuudesta kirjoittaminen on ollut antoisaa ja auttanut jäsentämään omia ajatuksia ja näkemyksiä repaleisen vauva-arjen keskellä.

Syntymäpäiväviikolla vauva alkoi kävellä ilman tukea. Tämä on pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri ihmiselle.

Tästä on hyvä ponnistaa taaperoarkeen.

Lue myös nämä:
Lastenhoidon seitsemän periaatetta
Kokemuksia ensimmäiseltä kuukaudelta
Kuuden kuukauden yhteenveto
Yhdeksän kuukauden kokemuksella

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täältä.

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli