Markku Jussila: Inspiraatiota ja nautintoa pyörän päältä

Vieraskynäblogissa Markku Jussila

Polkupyöräily tasapainoilee vuodesta toiseen historian ja tulevaisuuden, luonnononläheisen hiljaisuuden ja sykkivän metropolin sekä harrastamisen ja työliikenteen törmäyspisteessä.

Joskus kannattaa kuitenkin unohtaa polkupyöräilyn laaja yhteiskunnallinen merkitys. Pohjimmiltaan pyöräily on vain yksinkertaista ja hauskaa puuhaa.

Pyöräilyn ilojen korostaminen oli mielessä myös New Yorkilaisella Brendt Barburilla hänen perustaessaan Bicycle Film Festivalin vuonna 2001. Brendt oli jäänyt pyöräillessään bussin alle. Onnettomuuden jälkeen yhtenä vaihtoehtoina olisi ollut liittyä autoja ja busseja vihaisesti vastustavien pyöräilijöiden jengiin. Brendt valitsi kuitenkin toisen tien. Hän päätti korostaa pyöräilyn iloisuutta ja hauskuutta.

Brendtin työ todistaa ilon kautta tekemisen voiman. Bicycle Film Festival on levinnyt isoksi kansainväliseksi kulttuuritapahtumaksi. Se on palkittu lukuisissa kaupungeissa parhaana pyöräilytempauksena ja festarikävijöiden joukko kattaa globaalisti satojatuhansia ihmisiä.

Bicycle Film Festival järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingissä 26.-29. heinäkuuta. Tässä muutamia vinkki tapahtuman laajasta ohjelmasta kaiken tasoisille pyöräilijöille.

“Boy” su 29.7 klo 18

New Yorkin festivaalilla Boy-lyhytelokuvan nähneet epäilevät, ettei sen katsominen ilman kyyneleitä ole mahdollista.  Laadun takaa brittinäyttelijä Timothy Spall. Itkiessä tai nauraessa on helppo unohtaa kaupunkiliikenteen joskus harmaalta tuntuva arki.

“Philippa and Nancy” su 29.7 klo 18

Jos suuret surullisetkin tunteet eivät saaneet perusarkea unohtumaan, niin rakkaus saa. Ehkä sinäkin osaat katsoa tämän jälkeen toisia pyöräilijöitä “sillä silmällä”?

“Riding the long white cloud” pe 27.7 klo 18

Palkitussa dokumentissa ammattiskeittaajat siirtyvät itselleen tutuilta kulkuvälineiltä polkupyörille ja matkaavat niillä ympäri kaunista Uutta-Seelantia. Pyöräilyssä heille eteen tulee uudenlaisia ja odottamattomia haasteita. Mahtava muistutus siitä miten uusille urille suuntaamalla saavuttaa paljon hienoja asioita, mutta eteen tulee takuuvarmasti myös monia ennalta arvaamattomia haasteita. Editys vaatii tällaista vieraille poluille astumisia.

“Klunkerz” la 28.7 klo 18

Onko sinuakin joskus sanottu “hipiksi”? Käy katsomassa mitä yhteyttä on ihan oikeilla hipeillä ja polkupyöräilyllä. Kehuttu dokumenttielokuva näyttää miten syvällä Kalifornian 70-luvun alun hippivastakulttuurissa maastopyöräilyn juuret ovat.

Dokumentin jälkeen sulattaa paremmin adrenaliinilta, vauhdilta, teknologialta ja pyöränkuljetusautoilta haiskahtavaa nykymaastofillarointia. Asioita ei kannata tuomita ennen kuin on perehtynyt niiden syntyhistoriaan.

Fillarifilmibrunssit la 28. ja su 29.7 klo 11-13

Monipuolinen aisti-iloittelu. Herkullisia makuja suussa ja kiinnostavaa katseltavaa silmille. Brendt Barbur valikoi ruokailijoille aamupäivän tunnelmaan sopivia lyhytelokuvia BFF:n arkistoista. Lisäksi näytetään tuoreita suomalaisia fillarilyhäreitä.

Tavataan iloisen kulttuurin parissa!

Markku Jussila

Markku Jussila kuuluu ulkoiluharrastuksia edistävään Ulko-kollektiiviin, joka pyörittää esimerkiksi Relaa.com-ulkoilijayhteisöä. Lisäksi hän on laadukkaiden ulkoilu- ja harrastusvälineiden turvalliseen lainaamiseen ja vuokraamiseen erikoistuneen Kuinoma.fi-palvelun perustaja.

Jätä kommentti